Fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu a afirmat la lansarea cartii sale "Destinul unui om de stanga. Amintiri" ca a avut o viata tumultuoasa, nu lipsita de momente dificile, dar plina. "Am avut o viata tumultuoasa, E viata mea! (...) O viata plina!", a spus Iliescu, luni, la lansarea desfasurata in Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", potrivit Agerpres.

El a marturisit ca s-a aplecat asupra trecutului sau pentru ca si altii sa invete din acest lucru.

"Eu m-am simtit obligat din pozitia mea, ca om angajat si care am trait aceasta perioada, sa le pun pe hartie (n.r. amintirile)", a spus fostul presedinte.

Iliescu a amintit cum a cunoscut miscarea legionara si cum a fost ucis un fost prieten al tatalui sau, Constantin David, inchisorile unde a fost intemnitat tatal sau - militant comunist, dat afara, ulterior, din Partidul Comunist de Gheorghiu-Dej -, de care a ramas orfan la 15 ani, precum si anii de scoala si aderarea la idealurile comuniste.

"Am fost o generatie politizata (...) care mi-a marcat toata evolutia mea ulterioara", a mai spus Iliescu, rememorand anii de liceu, studentia la Politehnica, unde a avut "profesori exceptionali precum Cioranescu si Remus Radulet", perioada studiilor la Moscova, unde a fost, timp de patru ani, student bursier la Institutul de Energetica.

De asemenea, fostul presedinte a mentionat anul petrecut ca reprezentant al studentilor romani la organizatia internationala de profil, ori cei petrecuti ca presedinte al UASR, apoi la sectiile de cultura, invatamant si propaganda ale PCR, ca si "declicul", "schimbarea de macaz" din partea lui Nicolae Ceausescu, cand fostul secretar general al PCR l-a acuzat de "intelectualism".

"Au urmat anii de la Timisoara si la Iasi", a spus Ion Iliescu, mentionand ca acestia "au fost ani interesanti", "cu oameni de mare suflet".

El a mai amintit "perioada de la Ape", care s-a terminat tot din cauza lui Ceausescu, acesta dorind sa construiasca un canal Dunare-Bucuresti, ca si directoriatul la Editura Tehnica, "un moment de respiro", urmarirea de catre Securitate si Revolutia din Decembrie 1989.

Ion Iliescu a promis ca se va "incumeta" sa incerce sa realizeze un al doilea volum al cartii.

Aparuta la Editura Litera, cartea ofera, potrivit editurii, "pentru prima data de la Revolutie incoace, povestea fascinanta a carierei si a transformarii omului politic si intelectualului Ion Iliescu, dintr-un tanar sedus de utopia comunista, posesorul unei istorii familiale de lupta dezinteresata pentru idealurile dreptatii sociale, intr-un critic al regimului comunist care, in timpul si dupa Revolutia din 22 Decembrie 1989, va conduce drumul Romaniei spre democratie si spre integrarea in structurile euro-atlantice".