Intrebata daca il va pastra in functie pe actualul sef al SRI in cazul in care devine presedinte, Monica Macovei a spus luni ca "o sa reflectez". Macovei a spus ca nu are ce sa-i reproseze lui George Maior, dar nici nu are suficiente informatii despre activitatea acestuia. Cit despre viitorul sef al SIE, Macovei a spus ca in nici un caz nu l-ar numi din nou pe Teodor Melescanu. Monica Macovei a vorbit si despre cazul spionului acoperit printre candidatii la presedintie, spunind ca nu are informatii daca acesta ar fi fost ofiter acoperit ale SIPA - fostul serviciu secret din Ministerul Justitiei.

Monica MacoveiFoto: Hotnews

Ce a spus Monica Macovei la interviul luat de Dan Tapalaga si Cristian Pantazi:

Rep: Seful SRI, George Maior, a zis ca-si pune mandatul la dispozitie viitorului presedinte. Ce faceti cu mandatul pus la dispozitie de seful SRI?

Monica Macovei: O sa reflectez. In acest moment nu am ce sa-i reprosez dlui Maior, dar nici nu am destule informatii ca sa stiu daca activitatea dansului este... Deci nu inseamna ca nu poate sa continue domnul Maior, doar spun ca nu am informatii.

Rep: Cat de reformate vi se pare serviciile secrete si ce schimbari ati face acolo daca ati face?

Monica Macovei: Iarasi, fara sa am informatii: ele s-au reformat in procesul de integrare in NATO si apoi in procesul de colaborare cu NATO si se vede asta. Ele apara democratia in Romania. Sunt implicate si in lupta anticoruptie. Cred insa ca exista in continuare persoane, din ce citesc in presa, care nu au ce cauta acolo, au totul felul de contracte dubioase.

Rep: DL Ghita de exemplu, vi se pare ok cum functioneaza comisiile de control (din Parlament)?

Monica Macovei: Nu, nu cred ca isi fac treaba bine.

Rep: Au aparut zvonuri cum ca acest candidat - ofiter acoperit - ar fi din SIPA, serviciu pe care l-ati desfiintat. Aveti informatii? Vi se pare verosimil?

Monica Macovei: Nu. Eu stiu ce sa va spun? Nu am idee despre ce vorbeste Traian Basescu.

Eu nu m-am uitat in arhiva SIPA. Am numit o comisie cu un procuror si un judecator sa se uite in ea - dar arhiva era sub cheie, nu intra oricine - si istorici, ca apoi sa facem public ce-a facut SIPA ca principiu. A facut politie politica. Astea erau informatiile, ca s-a ocupat nu numai de magistrati, ci si de politicieni.

A venit apoi dl Chiuariu (la ministerul Justitiei - n. red), a desfiintat comisia, si inteleg ca a intrat in arhiva oricine a vrut.

Rep: Acele arhive nu au fost predate?

Monica Macovei: Eu am desfiintat SIPA, dar am ramas cu arhiva. Arhiva a ramas in la Administratia Nationala a Penitenciarelor, intr-un hol cu zabrele si lacat. Am zis ca arhiva sa fie studiata ca sa stim ce este in ea. S-au urmarit magistrati, avocati, politicieni? Repet, asa erau informatiile, se spunea ca PSD-ul folosise acest serviciu si sa urmareasca opozantii politici. Dar nu s-a finalizta din pacate asta. Dar as vrea sa spun ca sint singurul ministru care a desfiintat prorpiul serviciu de informatii.

Rep: Daca ati fi presedinte astazi si ati afla ca unul dintre candidati este ofiter acoperit, i-ati da numele?

Monica Macovei: Traian Basescu nu i-a dat numele din cite stiu.

Pentru ca este grav ca presedintele tarii sa fie ofiter de informatii - sa fie santajabil - ca atare, daca as fi facut asta, as fi spus de la inceput numele. Sau as fi vorbit cu acel om si i-as fi spus sa se retraga. Dar nu asa ca e cineva si o sa va spun mai incolo.

Rep: Pe cine ati pune la sefia SIE in locul lui Teodor Melescanu?

Monica Macovei: In nici un caz pe Teodor Melescanu, si nici nu l-as vota la presedintie. Deodata aflam ca in timp ce era director SIE, cineva a strans semnaturi. Deci seful unui serviciu de informatii care trebuie sa apara Romania isi strange in secret semnaturi - ceea ce nu-i ok. Doi, in randul celor care au strans semnaturi se afla o asociatie prorusa, colonelul Dogaru. Ma intreb: de cine a aparat Romania Melescanu? Ce fel de presedinte ar fi Melescanu? Ne duce spre Rusia?

Citeste si: