Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a afirmat luni ca stie "clar la ce stat s-a referit" recent, in aprecierile sale critice, subsecretarul de stat american Victoria Nuland si a precizat ca aceasta "nu s-a referit la Romania".

"Am fost in urma cu doua saptamani in Statele Unite si am avut discutii cu toti parlamentarii care sunt apropiati de mecanismele si de evolutia societatii romanesti si pot sa va spun ca, in acest moment, in Europa de Est, Romania se situeaza printre cele mai performante state in implementarea democratiei dupa 25 de ani de la caderea Cortinei de fier. Pe de alta parte, Romania este un stat respectabil si respectat la nivelul Uniunii Europene, sunt lucruri pe care care mi le-au spus oameni care cunosc evolutiile din aceasta zona, suntem singurul stat care are un act de justitie care arata ca nimeni nu este mai presus de lege.

Va rog sa va uitati la evolutiile pe care le-a facut Romania in ultimii ani, daca ne comparam cu ceilalti, diferenta este de la cer la pamant. Este adevarat ca, intotdeauna, putem sa imbunatatim.

Uitandu-ma la ce a declarat doamna subsecretar de stat si stiind evolutia de la Bruxelles, stiind discutiile care au fost facute de catre structura euro-atlantica, stiu clar la ce stat s-a referit si pot sa va spun, cu sinceritate, ca nu s-a referit la Romania", a spus, luni Zgonea, la Palatul Parlamentului, intrebat cum comenteaza declaratiile Victoriei Nuland potrivit carora Parlamentele unor state se impotrivesc actului de justitie.

El a adaugat ca ridicarea imunitatii parlamentarilor este un mecanism tipic statelor europene pe care Congresul si Senatul din Statele Unite nu il au, prin urmare "nu putem sa vorbim despre lucruri pe care nu le intelegem".

"Este vorba de niste decizii care au fost luate in alte Parlamente decat Parlamentul national si care au afectat sistemul democratic, este vorba despre un discurs neo-liberal aplicat de un stat est- european, care se apropie mai mult de o alta politica decat cea euro-atlantica si europeana, dar foloseste resursele euro-atlantice si europene cand este vorba de dezvoltarea statului. La acele lucruri s-a referit doamna subsecretar de stat. Romania trebuie sa-si indeplineasca niste mecanisme pe care le-a promis, sa le puna in aplicare si procesul de reforma la nivelul parlamentar se refera la acest lucru. Imi doresc sa avem un Parlament matur, care sa ia o decizie o data pentru totdeauna cu privire la ce trebuie sa facem noi in materia ridicarii imunitatii. Poate ca suntem pe o decizie si pe o Constitutie care era valabila inainte de a intra in UE, dar acum trebuie sa o modificam pentru a nu mai avea aceste dezbateri", a apreciat presedintele Camerei Deputatilor.

Zgonea a precizat ca "noi avem un plan national la ridicarea imunitatii" si ca, de obicei, parlamentarii isi dau demisia cand au probleme cu justitia in statele in care democratia are 100, 150, 200 de ani.

"Astazi se discuta, la nivelul UE, despre un cod de conduita al parlamentarilor in functie in Parlamentele nationale datorita evenimentelor care s-au intamplat in Marea Britanie, scandalul care a fost in Franta, in Germania. Noi suntem singurul stat care avem o Agentie Nationala de Integritate si luptam ca sa ii facem pe romani sa inteleaga ca nimeni nu este mai presus de lege si nu poti tu sa fii intr-o functie de ales local si rudele tale sa faca afaceri cu Consiliul judetean sau cu Consiliul local. Noi suntem singurul stat care aplicam aceste lucruri. De ce nu ne putem compara cu alte state? Pentru ca ele nu au. Romania a progresat, in ultimii doi ani si jumatate, cat mai mult sub mandatul domnului presedinte Traian Basescu si, din acest punct de vedere, ce a facut Guvernul Ponta si ce am facut noi este palpabil", a incheiat Zgonea.

Saptamana trecuta, subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Euroasiatice, Victoria Nuland, a criticat iderii central-europeni care profita de apartenenta la UE si NATO dar ignora valorile democratice, precum si protejarea oficialilor corupti de urmarirea judiciara, fara a nominaliza explicit vreo tara.

Vineri, premierul Victor Ponta a declarat, la Moldova 1 TV, ca, spre deosebire de subsecretarul de stat american Victoria Nuland, el nu da "sfaturi in public", ci incearca sa il ajute pe prim-ministrul Moldovei explicandu-i greselile comise de-a lungul timpului de Romania, pentru a fi evitate, relateaza Mediafax.

La remarca moderatorului ca subsecretarul de stat american Victoria Nuland a criticat recent, neobisnuit de dur, ce se intampla in Europa Centrala, spunand ca, astazi, amenintarile interne la adresa democratiei si libertatii in aceasta zona sunt la fel de grave precum cele externe, din partea Rusiei, si intrebat daca este de acord cu aceasta idee, Ponta a raspuns:

"Eu m-am intalnit cu doamna Nuland la New York, la Adunarea Generala a ONU, si cu acea ocazie presedintele SUA, Barack Obama, a nominalizat in mod clar ceea ce din punctul de vedere al administratiei americane este de criticat la Guvernul Ungariei, la libertatea presei in special, si la diverse alte actiuni legate inclusiv de relatia politica cu Rusia. Pe doamna Nuland am auzit-o spunand - si am discutat acest lucru cand eram impreuna cu Leanca (premierul Republicii Moldova - n.r.) la Kiev - legat de situatia din Ucraina. Ceea ce cred este ca in toate societatile ex-comuniste combaterea coruptiei este un efort extrem de important, Romania si-a format in timp niste institutii puternice, si apreciate, si independente, si cred ca si Moldova are foarte mare nevoie de o justitie cu adevarat independenta - in Romania este - si cu adevarat eficienta in lupta impotriva coruptiei".

Ponta a adaugat imediat: "Spre deosebire de doamna Nuland, eu nu dau sfaturi in public, eu incerc sa il ajut pe prim-ministrul Leanca spunandu-i ‘uite ce a facut Romania, invata din experienta Romaniei ce e bun si nu fa greselile Romanieiᅡ. Pe un prieten adevarat nu il certi la televizor, unui prieten adevarat ii spui ᅡuite, asta am facut eu bine, asta am facut eu prost, fii mai destept decat mine si fa doar lucrurile bune’”.

Presedintele Traian Basescu a afirmat vineri ca declaratia Victoriei Nuland, subsecretar de stat american pentru Afaceri Euroasiatice, viza si Romania.