UDMR va face o propunere de ministru al Culturii in termenul de 45 de zile, a declarat duminica, pentru Agerpres, liderul Uniunii, Kelemen Hunor, fostul detinator al acestui portofoliu, adaugand insa ca deocamdata nu poate avansa un nume.

"Cand am plecat de la Ministerul Culturii am lasat lucrurile in regula si era de asteptat sa fiu revocat la un moment dat fiindca eu mi-am dat demisia. Nu am fost dat afara, nu am fost demis, eu am cerut sa fiu revocat, eu mi-am inaintat demisia. Sunt convins ca in aceasta perioada de 45 de zile colegii care sunt la minister vor gestiona, vor administra ministerul asa cum trebuie. In termenul de 45 de zile vom face o propunere, dar nu pot sa va dau nume", a declarat Kelemen Hunor la Oradea.

Fostul ministru al Culturii a dorit sa precizeze ca in cele opt luni ale mandatului sau "a facut lucruri bune", amintind si cele doua rectificari bugetare pozitive: "Am pornit de la o situatie in care nu aveam bani pentru nimic, nici macar pentru functionarea institutiilor din subordine. Am asigurat finantarea institutiilor si programelor importante, am adus bani pentru cercetarile arheologice sistematice, pentru investitii la Teatrul National, la Opera Nationala, la celelalte obiective importante, la Palatul Culturii din Iasi. In ultima zi a fost semnat si contractul pentru continuarea investitiilor acolo, am asigurat bani pentru TIFF si ambele rectificari au fost pozitive", a precizat Kelemen Hunor.

El a vorbit si de inceperea negocierilor pentru cumpararea lucrarii lui Brancusi, "Cumintenia pamantului": "Au fost doua intalniri in aceasta saptamana inainte sa fiu revocat din functie. Consider deci ca am avut un mandat scurt, dar un mandat foarte bun, cu rezultate vizibile. Am reluat finantarea revistelor culturale, dupa doi ani, avem bugetul asigurat pentru aceste reviste pana la sfarsitul anului si am inceput sa pregatim bugetul pentru anul 2015", a mai declarat Kelemen Hunor.

Presedintele Traian Basescu a semnat vineri decretul prin care premierul este desemnat ministru interimar al Culturii, viceprim-ministru. Decretul de revocare din functiile de ministru al Culturii si vicepremier a lui Kelemen Hunor a fost semnat joi de seful statului si publicat vineri in Monitorul Oficial.