Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, sambata, ca a discutat cu presedintele ANI, Horia Georgescu, legat de cazul de incompatibilitate al deputatului PDL Stefan Stoica, Zgonea aratand ca acesta trebuie sa-si piarda mandatul. Intrebat daca a discutat cu Horia Georgescu despre cazul Stefan Soica, Zgonea a raspuns: "Da, domnia sa (Horia Georgescu - n.red.) are aceleasi argumente ca si mine. A zis: Unde-i lege nu-i tocmeala".

"Mie nu-mi plac baietii astia care se plimba dintr-o functie in alta si au ajuns in Parlament cu probleme din trecut, iar noi platim intotdeauna", a mai spus Zgonea.

El a aratat ca, daca ar fi in locul lui Stoica, ar demisiona, pentru ca e incompatibil si este intr-o functie platita de statul roman.

Zgonea a mai spus ca va discuta cu colegii din Biorul Permanent, adaugand ca spera ca acestia sa aiba maturitatea sa inteleaga faptul ca "unde-i lege nu-i tocmeala" si a adaugat ca el nu poate pune pe ordinea de zi a plenului acest caz fara aprobarea Biroului.

"Cred ca data viitoare, colegii mei vor lua o decizie cu celeritate si o s-o pun pe ordinea de zi cu prioritate si vom lua act, dupa care vom publica vacantarea mandatului. Noi trebuie sa respectam legea si nu trebuie sa fim scut pentru niciun parlamentar. Domnia sa (Stefan Stoica - n.red.) trebuie sa plece din functie, este incompatibil", a sustinut presedintele Camerei.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis, miercuri, sa-l invite saptamana viitoare pe presedintele ANI pentru a discuta despre cazul deputatului Stefan Stoica, declarat incompatibil, presedintele Camerei Valeriu Zgonea precizand ca este "o chestiune delicata".

Intrebat daca luni va fi transat de plen si cazul deputatului Stefan Stoica, Zgonea a raspuns: "Stefan Stoica este o problema foarte delicata. Am decis sa amanam dezbaterea acestei informari, ca nu este un raport al Comisiei juridice si colegii mei m-au rugat sa invit conducerea ANI pentru a ne uniformiza punctele de vedere".

El a spus atunci ca, in conditiile in care Comisia juridica nu a dat o decizie in acest caz, el nu poate sa-si asume raspunderea in numele Biroului Permanent de a lua act de incetarea mandatului deputatului Stoica.

"Pentru mine este important ca impreuna cu ANI si cu deciziile Curtii Constitutionale sa nu avem actori relevanti din statul roman care se pot juca pe anumite interpretari. Plenul nu poate sa ia act, pentru ca nu exista un text, eu trebuie sa-mi adun o anumita responsabilitate in numele Biroului Permanent si, deocamdata, asa cum am spus si saptamana trecuta, Comisia juridica mi-a raspuns: cartoful e la tine. Eu cred ca Comisia juridica trebuie sa fie extrem de serioasa, pentru ca este a unui Parlamnet national dintr-un stat european si sa spuna care sunt cauzele si de ce Biroul Permanent trebuie sa ia o decizie, neavand la baza niciun raport si nicio opinie. Am stabilit de comun acord toti liderii grupurilor parlamentare si membrii Biroului Permanent sa invitam ANI sa avem argumentele pro si contra si la decizia Curtii", a adaugat Zgonea.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, ca le-a cerut presedintelui Comisiei juridice a Camerei, Bogdan Ciuca, si colegilor acestuia "sa nu se mai ascunda dupa cires" si sa dea un punct de vedere al comisiei in cazul deputatului Stefan Stoica.

Presedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciuca, a declarat ca a trimis luni dimineata Biroului Permanent punctul de vedere al comisiei in cazul deputatului PDL Stefan Stoica, declarat incompatibil, aratand ca presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, nu a stiut acest lucru, fiind la o "consfatuire".

"Va reamintesc ca pe cazul acesta, Stefan Stoica, ne-am intalnit de saptamana trecuta si, in mod evident, daca ne aflam in situatia in care aceasta vacantare de post se datoreaza unei decizii ramase definitive, Comisia juridica nu are rol in piesa, practic nu trebuie sa dea niciun raport, pentru ca Regulamentul l-am schimbat din aceste considerentre, practic se ia act de aceasta decizie in plenul Camerei", a adaugat Ciuca.

El a mai spus ca Biroul Permanent hotaraste care este procedura de urmat, aratand ca, "daca este situatia unei decizii definitive, se pierde mandatul" .

"Biroul Permanent pune pe ordinea de zi si plenul ia act printr-o hotarare. Proiectul de hotarare il face Departamentul de lucrari in plen. Nu stiu cand se convoaca plenul, pentru ca nu am atributii", a mai spus Ciuca.

Agentia Nationala de Integritate a solicitat de mai multe ori Senatului si Camerei Deputatilor revocarea din functie a senatorului PNL Daniel Akos Mora si a deputatului PDL Stefan Bucur Stoica, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a declarat incompatibili, deciziile instantei fiind definitive.

ANI a atras atentia Parlamentului, recent, ca au trecut noua luni de la emiterea de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile, perioada in care nu s-au aplicat sanctiunile disciplinare prevazute de lege, si anume revocarea din functie a celor doi membri ai Parlamentului.

Agentia precizeaza ca, in conformitate cu dispozitiile art. 29, alin. (3) din Legea nr.176/ 2010, "(3), neaplicarea sanctiunii disciplinare sau neconstatarea incetarii functiei publice, dupa caz, atunci cand actul de constatare a ramas definitiv, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 2.000 lei, daca fapta nu constituie infractiune. De asemenea, potrivit art. 287 din Noul Cod Penal, refuzul de a pune in aplicare hotararile judecatoresti constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

ANI a constatat ca deputatul PDL Stefan Bucur Stoica, fost consilier judetean in cadrul CJ Dolj, s-a aflat in stare de incompatibilitate, in 2009, intrucat a exercitat, simultan, si calitatea de director al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Craiova din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania.