Premierul Victor Ponta va prelua conducerea interimara a Ministerului Culturii si va delega dreptul de semnatura secretarului de stat din minister reprezentant al UDMR, au declarat, joi seara, agentiei Mediafax surse oficiale. La Ministerul Culturii sunt doi secretari de stat, unul dintre aceste posturi fiind ocupat de Csilla Hegedus, vicepresedinte al organizatiei de femei UDMR si secretar general adjunct al UDMR.

Anterior, surse din UDMR, citate de corespondentul MEDIAFAX, au declarat ca Uniunea accepta ca interimatul functiei de ministru al Culturii si de vicepremier sa fie preluate fie de ministrul Mediului, Korodi Attila, fie de premierul Victor Ponta, acestea fiind cele doua variante.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, la Cluj-Napoca, presei, ca a discutat cu premierul Victor Ponta, iar acesta va anunta, vineri, cine va prelua, ca interimar, functia de ministru al Culturii si pe cea de vicepremier.

Kelemen Hunor a spus ca, in perioada de interimat de 45 de zile de la Ministerul Culturii, UDMR va face o nominalizare pentru cele doua functii.

"Am discutat, joi, cu premierul Ponta, dar este atributul sau sa faca anuntul. Eu stiu despre cine este vorba, dar asteptam pana maine (vineri - n.r.). Va fi un interimat, in acest moment vorbim de un interimat, iar in acest interval de 45 de zile vom face o nominalizare. Cand e vorba de aceasta perioada de interimat, cel care va asigura interimatul va asigura ambele functii, si cea de ministru al Culturii, si pe cea de vicepremier. Din perspectiva noastra nu este o problema foarte importanta, 45 de zile nu inseamna prea mult, este un interimat constitutional legal, pana cand se finalizeaza acest interimat, vom face o propunere. Si portofoliul si functia de vicepremier raman la UDMR, interimarul nu are importanta sa intram in detalii, interimatul este unul care se termina foarte repede", a spus Kelemen.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta a anuntat ca va discuta cu membrii coalitiei despre o noua conducere la Ministerul Culturii, iar vineri ii va inainta presedintelui Traian Basescu fie o propunere de interimat, fie nominalizarea unui ministru distinct pentru acest portofoliu.

"O sa discut acest lucru cu ceilalti parteneri de coalitie si sigur ca maine vom face o propunere, fie de interimat, fie de ministru definitiv. Nu stiu daca e, asa, o razbunare impotriva Guvernului, nu m-a anuntat domnul presedinte, am aflat la televizor ca nu mai avem ministru al Culturii. Cred ca in aceasta perioada Cultura are cateva proiecte importante de finalizat - ma gandesc cel putin la Teatrul National si la Opera Nationala, mai sunt si altele - asa incat nu vom intarzia", a spus Ponta.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca a semnat revocarea din functie a ministrului Culturii, Kelemen Hunor, mentionand ca a asteptat trei luni desemnarea unui inlocuitor sau a unui ministru interimar, dar "se pare ca s-a intrecut masura".

El a spus ca asteapta de trei luni o propunere de inlocuitor pentru sefia ministerului Culturii. "Vad ca Guvernul nu face nici gestul minimal de a desemna un ministru interimar", a spus presedintele, precizand ca a semnat decretul de revocare a lui Kelemen Hunor.

"Se pare ca s-a intrecut masura", a apreciat Basescu, mentionand ca la momentul actual nu exista ministru al Culturii.

Kelemen Hunor declara, la finalul lunii septembrie, ca mai face parte din Guvern pentru ca presedintele Traian Basescu nu a semnat inca decretul de schimbare a sa din functie, el aratand ca nu si-a retras demisia si ca, in momentul in care seful statului va semna, va pleca din Executiv.