Presedintele Traian Basescu a semnat decretul de revocare din functie a ministrului Culturii, Kelemen Hunor, afirmand ca s-a intrecut masura in acest dosar, in conditiile in care liderul UDMR si-a depus demisia in data de 1 august si nici pana acum nu a fost nominalizat un alt ministru sau un interimar.

"Astept de trei luni un inlocuitor pentru ministrul Culturii, constat ca guvernul nu face nici macar gestul minimal nu a nominaliza un ministru, ci de a desemna un ministru interimar. Am semnat decretul de revocare a dl Kelemen Hunor, cred ca niciodata nu am avut atata rabdare cat am avut cu cazul Hunor, dar s-a intrecut masura", a spus seful statului, intr-o conferinta de presa.

Acesta a apreciat ca este necesara numirea unui ministru al Culturii si a criticat decizia guvernului de a ataca hotararea justitiei privind retrocedarea celebrei statui "Cumintenia Pamantului" a lui Constantin Brancusi in loc sa gaseasca 20 de milioane de dolari in bugetul statului pentru negocierea cu actualii proprietari.

"Cred ca aici guvernul greseste contestand inutil si fara acte - nu exista acte, m-am documentat, prin care se poate proba ca statul roman ar fi platit vreodata acea statuie. Atunci, existand hotararea judecatoreasca, mai bine reduceai de la baroni din 2,4 mld ron, ce insemnau 80 mil, nici macar un contract de asfaltare serios", a comentat presedintele Basescu.

Kelemen Hunor a anuntat ca va demisiona la inceputul lunii iulie, pe fondul unui litigiu de la Tribunalul Uniunii Europene.

Comisia Europeana a respins anul trecut un proiect de initiativa cetateneasca sustinut de UDMR, care prevede autonomie lingvistica si culturala pentru minoritatile autohtone. Comisia a aratat ca un astfel de proiect incalca Tratatul de la Lisabona, care arata ca astfel de chestiuni tin de competenta statelor membre, nu de competenta europeana. Ca atare, nu se poate impune o directiva europeana in acest sens, ci legi nationale (principiul subsidiaritatii).

Initiativa cetateneasca sustinuta de UDMR a strans semnaturi de la austriecii din Italia (Tiroul de Sud), germanii din Danemarca, Germanii din Belgia, italienii din Slovenia, ungurii din Slovacia, ungurii din Romania.

Initiatorii au atacat decizia Comisiei la Tribunalul UE (Curtea de Justitie a Uniunii Europene). Guvernele nationale au dreptul sa se constituie parte in proces (fie de partea Comisie, fie de partea initiatorilor). UDMR este nemultumit deoarece Guvernul Ponta, prin MAE, a luat apararea Comisiei in acest proces. Potrivit surselor HotNews.ro, Kelemen Hunor ar fi avut discutii aprinse pe aceasta tema cu ministrul de externe, Titus Corlatean pentru a incerca sa schimbe pozitia guvernului in procesul cu Comisia, insa fara rezultat.