Primarul Radu Mazare sustine ca este anchetat de procurorii DNA Constanta in alte doua dosare penale, unul fiind legat de vanzarea unui teren in urma cu 12 ani, iar in celalalt fiind acuzat ca ar fi primit mita de la firma de salubrizare dupa ce ar fi majorat taxa pentru gunoi platita de constanteni, potrivit Mediafax.

"Acum trei zile am aflat ca mai am doua dosare la DNA Constanta. Unul pentru un teren vandut in 2002 de catre Consiliul Local. Un nene avea un garaj amplasat ilegal pe terenul respectiv, garajul amplasat ilegal a fost demolat si terenul a fost scos la vanzare prin licitatie. Drept pentru care am dosar penal acum. E un dosar nou", a declarat Radu Mazare, joi.

El a spus ca in alt dosar este acuzat ca ar fi primit mita de la firma care se ocupa de salubrizarea orasului.

"Mai am un dosar in care spune ca eu si toti consilierii suntem acuzati ca am luat spaga pentru ca anul trecut am votat cresterea taxei de gunoi diferentiat, in functie de veniturile populatiei, pentru ca noi, Constanta, stateam cu taxa de gunoi de departe cea mai mica din Romania, ea fiind subventionata. Si atunci nu am crescut-o pentru toata lumea, ci am crescut-o diferentiat si suntem acuzati ca, avand in vedere ca am crescut taxa, firma de gunoi a incasat mai multi bani si ne-a dat din banii astia spaga noua, mie si intregului Consiliu Local", a afirmat Mazare.

Primarul sustine insa ca taxa de gunoi nu a crescut, ci doar ca s-a micsorat subventia, firma respectiva primind aceeasi suma.

"Problema este ca firma de gunoi a incasat aceiasi bani pentru ca a participat la o licitatie. Subventia pe care o punem noi este mai mica, dar ea incaseaza aceiasi bani. Daca incasa pentru o tona de gunoi 10 lei, din astia 10 lei adunati de la populatie noi incasam trei lei, sapte lei subventionam. Acum incasam sase lei, patru lei subventionam, dar firma incaseaza tot 10 lei. Si procurorul a inceput urmarirea penala impotriva mea si a intregului Consiliu Local ca am luat spaga", a adaugat Radu Mazare.

Serviciul de salubrizare la Constanta este asigurat de mai mai multi ani de firma Polaris. Pana in 2013, taxa de habitat era 10 lei, dar cetatenii plateau doar 3 lei, restul fiind subventionat de catre Primarie. De anul trecut, subventia se acorda diferentiat in functie de venit, dar pretul taxei de habitat a ramas neschimbat, la valoarea de 10 lei.

Primarul Radu Mazare este anchetat de procurorii DNA in mai multe dosare, cele mai multe dintre acestea fiind legate de vanzari sau retrocedari de terenuri. Intr-unul din aceste dosare, el a fost trimis in judecata in 2008 impreuna cu alte 36 de persoane pentru retrocedari de terenuri, procurorii sustinand ca astfel a creat un prejudiciu de 114 milioane de euro.

De asemenea, primarul Constantei este cercetat si intr-un dosar de luare de mita. El este acuzat ca ar fi primit suma de 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta sa castige contractul pentru construirea locuintelor sociale din campusul social "Henri Coanda". In acest dosar, Radu Mazare este cercetat in libertate, dar sub control judiciar, avand interdictia de a parasi tara.