Candidatul independent Monica Macovei a anuntat ca ii trimite in scris lui Traian Basescu solicitarea organizarii unui referendum, in 16 noiembrie, concomitent cu organizarea celui ce-al doilea tur al prezidentialelor, privind restrangerea imunitatii parlamentarilor, ministrilor si presedintelui, informeaza Mediafax.

"Ancheta DNA in cauza Microsoft, in care sunt anchetati 9 ministri din 4 guverne ne arata fata hada a clasei politice, ne arata ca aceasta coruptie este transpartinica, ne arata ca si atunci cand ii vedem pe politicieni la televizor discutand unul cu altul, prefecandu-se ca se cearta, ca au opini diferite, in realitate, in spatele cortinei, toti lucreaza impreuna si toti iau mita si toti fac aranjamente, toate acestea pe banii nostri. Cea mai mare parte a clasei politice a ajuns o cangrena, care ne suge de bani, care ne minte, care ne inseala, care ne pacaleste. Si pana la urma vedem ca nu este nicio diferenta intre cum au actionat oamenii din aceste partide (...) Toate se duc la bani, lucreaza impreuna sa fure din banii nostri", a declarat, duminica, Monica Macovei, intr-o conferinta de presa.

Macovei a felicitat DNA pentru ancheta, reamintit ca a creat aceasta institutie in 2005 si ca presedinte ii va asigura independenta in continuare, "sa lucreze la fel de bine pana starpim toata coruptia politica sau coruptia mare din aceasta tara".

Candidatul independent la prezidentiale a subliniat ca, avand in vedere experientele anterioare, cand Parlamentul a respins cererile DNA in mai multe cazuri pentru ridicarea imunitatii, face un apel la Parlament si la presedinte "sa analizeze aceste cereri ale DNA si sa dea avizul pentru cercetare".

"Daca nu se dau aceste avize, practic, din nou mai primim niste palme, noi, cetatenii obisnuiti, fiind impartiti in doua categorii: cei care se duc cand sunt chemati la organele de ancheta si, daca nu se duc sunt amendati, si categoria privilegiata a demnitarilor, care nu se duc ca nu vor ei si colegii lor", a spus Macovei.

Monica Macovei a declarat ca, avand in vedere aceasta realitate, ii solicita presedintelui Traian Basescu "sa faca toate demersurile pentru organizarea unui referendum in data 16 noiembrie 2014 cu urmatoarea intrebare:

'Sunteti de acord ca parlamentarii, ministrii si presedintele Romaniei sa nu beneficieze de nicio forma de imunitate, cu exceptia opiniilor politice?' Iar raspunsul trebuie sa fie simplu: da sau nu".

"Aceasta solicitare pleaca si in scris catre presedinte. Am ales aceasta data, 16 noiembrie 2014, pentru ca sondajele arata ca oricum vom avea turul II al alegerilor prezidentiale si costurile vor fi mult reduse pentru un astfel de scrutin", a spus Macovei, exprimandu-si speranta ca raspunsul sa fie favorabil, iar romanii sa fie chemati pe 16 noiembrie "sa rezolve ei aceasta problema a imunitatii demnitarilor, parlamentari, ministri, presedinte si sa-i faca egali cu toti ceilalti romani".

Intrebata daca nu se poate face altceva, in conditiile in care referendumul referitor la un Parlament cu 300 de membri nu a fost aplicat, Macovei a declarat ca acest lucru arata "cat le pasa politicienilor de romanii care au votat". "Nu le pasa deloc si le incalca demnitatea si votul in picioare. Dar asta nu inseamna ca noi nu trebuie sa continuam sa folosim mijloacele pe care le avem in Constitutie (...) Voi insista sa fie aplicate amandoua", a mai spus Monica Macovei.