Fostul premier Emil Boc a declarat, sambata, ca nu are "nicio tangenta" cu dosarul instrumentat de DNA cu privire la contractele cu Microsoft, care vizeaza noua fosti ministri, ca nu a fost citat de procurori si ca nu are "stiinta" de vreo incalcare a legii in acest caz. "Nu pot sa comentez implicatiile juridice. Din punctul meu de vedere, orice ancheta judiciara trebuie sa-si urmeze cursul. Eu nu am stiinta de vreo incalcare a legii sau legalitatii cu privire la actele la care se face referire, dar anchetele judiciare trebuie sa-si urmeze cursul" a afirmat Emil Boc, sambata, la Sinaia, raspunzand intrebarilor jurnalistilor, potivit Mediafax.

Emil BocFoto: Agerpres

Intrebat daca a fost citat la DNA in acest dosar, Emil Boc a raspuns negativ: "Nu am avut nicio tangenta cu acest subiect".

La randul sau, Elena Udrea, care sambata dupa-amiaza s-a aflat la Sinaia impreuna cu Emil Boc, a spus ca "justitia trebuie lasata sa functioneze".

"Sunt lucruri care se intampla. Vedem in toate anchetele pe care le instrumenteaza justitia in ultimul timp ca sunt tot felul de oameni implicati. Este o ancheta in curs, cel mai bine ese sa lasam justitia sa functioneze mai departe si sa vedem ce este in acest caz si care este realitatea" a spus Elena Udrea, intrebata daca o surprind acuzatiile aduse unor fosti ministri cu care a fost colega in Guvernul Boc.

DNA cere aviz de la presedinte, Senat, Camera Deputatilor si Parlamentul European pentru inceperea urmaririi penale in cazul a noua fosti ministri care in perioada mandatelor ar fi savarsit infractiuni, in cazul licentelor Microsoft pentru scoli.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Codruta Kovesi, a solicitat, vineri, procurorului general al Parchetului ICCJ sa ceara Senatului si Camerei Deputatilor aviz pentru urmarirea penala a fostilor ministri Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme si Serban Mihailescu.

De asemenea, Kovesi a solicitat formularea unei cereri la Parlamentul European pentru avizarea urmaririi penale a lui Dan Nica.

Pentru alti cinci fosti ministri vizati in acest dosar, respectiv pentru Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau, s-au formulat solicitari similare catre presedintele Traian Basescu.

DNA arata ca cererea a fost formulata pentru ca exista suspiciuni in cazul fostilor ministri in dosarul privind licentele Microsoft pentru scoli.

"Directia Nationala Anticoruptie a fost sesizata la data de 5 iunie 2013 de catre Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a actiunii de control efectuata la Ministerul pentru Societatea Informationala si la Ministerul Educatiei Nationale, in legatura cu inchirierea de licente educationale. Intrucat din Raportul de control rezultau indicii cu privire la incheierea, in conditii nelegale, a contractului comercial de inchiriere licente din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educationale Microsoft, a actelor aditionale la acest contract, precum si a contractelor aferente derularii Programul ᅡSistem Educational Informatizatᅡ (SEI), Directia Nationala Anticoruptie s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu si respectiv a unor infractiuni de coruptie in legatura cu derularea acestor contracte", se arata intr-un comunicat de presa de vineri al DNA.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli au pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.

In mai 2013, Guvernul anunta ca va sesiza DNA pentru posibile fapte de natura penala ale fostilor ministri Daniel Funeriu si Valerian Vreme, care ar fi promovat o nota privind achizitia de soft educational, in baza careia ar fi efectuat plati de aproape 8 milioane euro fara temei, cu 5 milioane peste pretul real.

Concluzia rezulta dintr-un raport intocmit de Corpul de control al prim-ministrului in urma verificarilor efectuate la Ministerul pentru Societatea Informationala si la Ministerul Educatiei in legatura cu inchirierea de licente educationale. Actiunea de control a vizat perioada 2009-2012.

In raportul Corpului de control se arata totodata ca imputernicirea acordata Ministerului pentru Societatea Informationala pentru efectuarea achizitiei a fost extinsa in mod ilegal printr-o nota semnata de fostul ministru de resort Valerian Vreme si de fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu si aprobata de premierul de la acea data, Emil Boc. Prin nota aprobata de Emil Boc, s-ar fi consemnat imprejurari necorespunzatoare adevarului si s-ar fi creat aparenta de legalitate a contractului de achizitionare, acuzau inspectorii guvernamentali.

Din nota de informare cu privire la activitatea in cadrul Comisiei interministeriale de evaluare a optiunilor strategice cu privire la acordul privind utilizarea licentelor Microsoft a rezultat faptul ca s-a platit pentru un numar mult mai mare de licente inchiriate decat numarul de licente utilizabile in educatie. Din recalcularea valorii contractului cu numarul de pachete egal cu numarul de calculatoare a reiesit faptul ca a fost angajata o suma cu 5,4 milioane euro mai mare decat era necesar.

Diferenta de plata intre pretul aferent numarului de licente educationale si pretul aferent licentelor educationale efectiv utilizabile in unitatile de invatamant a constituit paguba adusa bugetului statului.

Dintre fostii ministri vizati de DNA, Valerian Vreme, Gabriel Sandu si Daniel Funeriu au fost membri ai Cabinetului Boc.

PMP a anuntat, vineri, ca, in urma solicitarii DNA privind avizul pentru inceperea urmaririi penale in cazul fostilor ministri Valerian Vreme si Daniel Funeriu, acestia s-au autosuspendat din calitatea de membri de partid.