Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si-a lansat, vineri, candidatura la alegerile prezidentiale. "Eu cred ca astazi este extrem de clar, eu am pornit pe drumul meu, merg neabatut pe drumul acesta, nu ma intereseaza ce fac ceilalti candidati, ce probleme au, cred ca este problema lor, fiecare isi gestioneaza cum considera situatia in raport cu propriul partid, cu cetatenii. Daca vreti sa ma intrebati, ma intrebati de ceea ce vreau sa fac eu, nu ma intereseaza ce face Iohannis sau alti candidati la Presedintie", a declarat Tariceanu, citat de Agerpres. Liderul Partidului Liberal Reformator a venit la eveniment impreuna cu sotia sa, Loredana Moise, precizand ca sotiile oamenilor politici trebuie sa fie prezente discrete in viata publica. Tariceanu a mai anuntat ca in ajunul Craciunului i se va naste cel de-al treilea fiu.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

Presedintele Senatului a mai declarat, referindu-se la cerea DNA privind ridicarea imunitatii pentru inceperea urmaririi penale in cazul a noua fosti ministri, ca Guvernul era obligat sa plateasca licentele utilizate de firma Microsoft pentru programele folosite in administratie.

"Asa cum este firesc, justitia trebuie sa-si faca treaba, si atunci cand considera ca sunt lucruri care ridica semne de intrebare, probleme legate de coruptie sau de alte ilegalitati, trebuie sa actioneze. Sa vad intai cererea, apoi ma voi pronunta. Eu nu pot sa stiu ce probe sunt la dosare, nu stiu ce cercetari a facut Procuratura, ceea ce pot sa va spun este ca acest subiect a mai aparut in dezbaterea publica, a mai figurat in presa. Guvernul Romaniei avea obligatia sa isi achite sumele necesare pentru ceea ce numim in mod generic proprietate intelectuala. Deci, pentru programele utilizate in administratie, utilizate de firma Microsoft, noi aveam obligatia sa platim costurile pentru utilizarea licentelor. Aceste licente erau utilizate fara plata costurilor aferente, deci in mod fraudulos si sigur ca am fost pusi in intarziere, ca ni se va aplica legislatia internationala si romaneasca in aceasta situatie", a afirmat fostul premier.

El a adaugat ca dincolo de obligatia Guvernului de a se achita de aceste costuri, nu stie daca au existat fapte de coruptie sau de incalcare a legii care pot fi incriminate, aceasta fiind atributia Parchetului, sa ancheteze, si in cazul in care constata asemenea lucruri, sa ii aduca pe cei vinovati in fata justitiei.

Directia Nationala Anticoruptie a cerut vineri ridicarea imunitatii pentru inceperea urmaririi penale pe numele a noua fosti ministri, in dosarul privind presupuse fapte de coruptie in cazul mai multor contracte referitoare la licente IT de sute de milioane de euro. DNA a fost sesizata la 5 iunie 2013 de Corpul de Control al Prim-ministrului, ca urmare a actiunii de control efectuate la Ministerul pentru Societatea Informationala si la Ministerul Educatiei Nationale, in legatura cu inchirierea de licente educationale.