Monica Macovei a propus miercuri, intr-o conferinta de presa, ca sefii serviciilor secrete sa nu poata ocupa nici o functie de demnitate publica timp de 5 ani dupa incheierea mandatelor la conducerea serviciilor. De asemenea, o alta propunere a Monicai Macovei, anuntata miercuri, este ca serviciile secrete sa aiba interdictie de a racola politicieni, jurnalisti si magistrati.

De asemenea, Monica Macovei a anuntat ca i-a trimis o scrisoare deschisa candidatului Aliantei Crestin-Liberale la alegerile prezidentiale, Klaus Iohannis, Macovei precizand ca sustinte acest demers "numai daca acesta este complet onest". Redam integral scrisoarea adresata de Monica Macovei lui Klaus Iohannis:

Stimate domnule Klaus Johannis,

Am luat act de invitatia pe care mi-ati adresat-o de a ma alatura si de a semna Pactul National pentru Stabilitate si Democratie. Sustin acest demers numai daca acesta este complet onest si adaugati urmatoarele:

1. Sa respingem "asaltul impotriva institutiilor democratice si statului de drept" nu doar al actualei puteri, ci si al fostei puteri PSD si PNL, adaugand pe lista dumneavoastra ordonantele de urgenta date impotriva statului de drept in iulie 2012 si greselile cunoscute sub numele de "martea neagra", prin care deputatii PSD si PNL au votat "super-imunitatea" demnitarilor pe 10 decembrie 2013.

2. Sa ne propunem ca obiectiv asigurarea functionarii normale si depolitizarii tuturor institutiilor, nu doar a celor mentionate de dumneavoastra (CNA, TVR, Curtea de Conturi, ASF, DGIPI). Aceasta se poate face in mod practic, angajandu-ne cu totii sa nu mai facem numiri politice decat pentru functiile de ministri si secretari de stat.

3. Sa ne propunem ca obiectiv eliminarea din Parlamentul Romaniei a tuturor membrilor care au decizii definitive de incompatibilitate pronuntate de instante si excluderea din partid a tuturor membrilor care au condamnari definitive sau care au fost declarati colaboratori ai Securitatii.

Daca demersul dumneavoastra este cinstit si va doriti cu adevarat consolidarea democratiei si a statului de drept in Romania, sunt convinsa ca veti include propunerile mele in Pactul National pentru Stabilitate si Democratie si le veti aplica imediat.

Potrivit punctului 3, senatorul PNL Daniel Akos Mora si deputatul PDL Stefan Stoica trebuie sa plece din Parlamentul Romaniei, ambii fiind declarati incompatibili prin decizii definitive si irevocabile. De asemenea, deputatul PNL Tudor Chiuariu, condamnat definitiv pentru coruptie, cade sub incidenta aceluiasi punct 3 si ar trebui exclus din PNL.

Numai daca adevarul este intreg si numai daca deputatii din ACL declarati incompatibili, condamnati definitiv sau gasiti colaboratori ai Securitatii sunt exclusi, Pactul propus de dumneavoastra poate fi credibil pentru electorat si il pot semna.