"Subiectul manualelor este unul extrem de complicat si din pacate de multe ori aici mai mult gasim interese comerciale decat interesele elevilor. In ultimii zece ani, Ministerul Educatiei nu a aprobat nicio procedura de improspatare a manualelor, de aceea noi avem in sistem manuale aprobate chiar si in urma cu 14-15 ani", a declarat ministrul Educatiei, Remus Pricopie. Acesta a precizat, la dezbaterea motiunii simple pe educatie initiata de ACL, ca, "intr-un timp foarte scurt, manualele digitale vor fi in scoli", transmite Mediafax.

Potrivit ministrului, "sunt o serie de etape procedurale care au impiedicat semnarea contractelor inainte de 15 septembrie. Intr-un timp foarte scurt, manualele digitale care inseamna de fapt manualul vechi plus componenta digitala a fiecarui manual, deci, intr-un timp foarte scurt, manualele digitale vor fi in scoli. Pana atunci, manualele vechi functioneaza in unitatile de invatamant".

Oficialul a spus ca intre timp continua procesul de conectare la Internet a unitatilor de invatamant. "Manualele digitale vor intra anul acesta pentru clasele I si a II-a, urmand ca in urmatorii trei-patru ani toate manualele sa fie revizuite", a sustinut Remus Pricopie, in plenul Camerei Deputatilor, citat de Mediafax.

Ministrul Educatiei a afirmat ca promovabilitatea pentru promotia 2014 la Bacalaureat, la toate sesiunile, este 71%, ca bugetul educatiei in 2010 a fost cel mai mic din istoria educatiei si ca acesta a crescut gradual astfel incat in momentul de fata a ajuns la 22 de miliarde de lei, potrivit sursei citate.

Remus Pricopie a declarat si ca Guvernul a adoptat luni o ordonanta de urgenta care prevede reintroducerea unui sprijin financiar pentru cadrele didactice pentru dezvoltarea profesionala. "Este vorba despre celebrul program suta de euro pentru carti, care de data aceasta se ridica la 150 de euro", a continuat ministrul Educatiei.

Deputatii dezbat astazi, 23 septembrie, motiunea simpla initiata de ACL - "PSD amaneteaza educatia pentru a achizitiona voturi". Deputatii PNL si PDL cer prin aceasta motiune demisia ministrului Educatiei si retragerea Ordonantei de Urgenta 49/2014.

ACL sustine ca "inexistenta manualelor tiparite si a manualelor electronice este consecinta faptului ca grupul de afaceri clientelare PSD, care actioneaza in proximitatea Ministerului Educatiei, in complicitate cu inalti functionari ai acestei institutii, se razboiesc intre ei pentru a accesa fonduri uriase din bani publici, pe calea unor licitatii trucate si, apoi, contestate".

Amintim ca a trecut o saptamana de cand elevii s-au intors din vacanta mare si au inceput scoala, fara a avea manuale la clasele I si a II-a. Elevii acestor clase au programe noi, asa ca Ministerul Educatiei a lansat in luna aprilie o licitatie pentru manuale care sa fie facute conform noului curriculum. Licitatia nu s-a terminat, insa, nici pana in prezent, si cum MEN nu a mai comandat manualele vechi, elevii au intrat in 15 septembrie fara niciun manual, asteptand sa se incheie procedura de licitatie pentru a avea carti.

Miercuri, 17 septembrie, premierul Victor Ponta i-a transmis un ultimatum ministrului Educatiei si i-a spus ca intr-o saptamana sa anunte o solutie in cazul claselor I si a II-a, chiar daca asta inseamna ca si anul acesta copiii sa invete dupa manualele vechi. Doar o zi mai tarziu, Ministerul Educatiei a anuntat printr-un comunicat de presa ca, "la solicitarea primului-ministru Victor Ponta ca elevii claselor I si a II-a sa aiba cat mai repede manuale la dispozitie, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a decis (...) sa extinda perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasa I, pana la finalizarea licitatiei privind manualele digitale. (...) Pentru clasa a II-a se vor folosi vechile manuale, existente deja in scoli".

Luni, 22 septembrie, Ministerul Educatiei a anuntat ca a terminat reevaluarea ofertelor din licitatia pentru manuale scolare si a stabilit noi castigatori. Daca initial Ministerul a desemnat doar doua firme castigatoare ale licitatiei la Comunicare in limba romana si Matematica si explorarea mediului, reevaluarea ofertelor a mai adus cate 4 ofertanti castigatori, potrivit datelor obtinute de HotNews.ro. Aceste rezultate vin dupa ce mai multe edituri au contestat primul rezultat al licitatiei, iar Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor a obligat Ministerul sa reevalueze ofertele depuse de firmele participante la licitatie, pe loturile unde au fost depuse contestatii.

Si de aceasta data, firmele participante la licitatie pot depune contestatie la rezultatele anuntate de Ministerul Educatiei, pana pe 2 octombrie.

Care este procedura de acum inainte

Firmele care au participat la reevaluare pot depune contestatii la rezultatul anuntat de Minister pana pe 2 octombrie. "Intr-o astfel de situatie, MEN va astepta decizia de solutionare a CNSC si va aplica prevederile acesteia, in limita termenelor legale", a explicat Ministerul Educatiei.

Potrivit MEN, "etapa urmatoare va presupune semnarea acordurilor-cadru intre CNEE si ofertantii castigatori. Imediat dupa acest moment, cadrele didactice din invatamantul primar vor fi consultate asupra manualelor care urmeaza sa fie folosite la catedra, pentru a putea opta pentru acelea pe care le considera potrivite. Consultarea se va face pe o platforma on-line, aceeasi pe care se vor centraliza comenzile de manuale ale fiecarei unitati de invatamant. Dupa centralizarea comenzilor, CNEE va incheia contracte cu fiecare ofertant in parte".

Citeste si: