Remus Pricopie, despre ordonanta care introduce universitatea fara BAC, rectorii pe viata sau doctoratul la frecventa redusa: Ordonanta face functional sistemul de invatamant

de R.P.     HotNews.ro
Marţi, 23 septembrie 2014, 13:29 Actualitate | Politic


Remus Pricopie
Foto: Agerpres
Ordonanta de urgenta prin care guvernul Ponta a modificat din temelii legea educatiei "vine sa corecteze o serie de lucruri pe care Legea 1 le-a introdus, mai exact aceste modificari din ordonanta sunt tocmai pentru a putea face functional sistemul de Educatie", a declarat ministrul Educatiei, Remus Pricopie, in plenul Camerei Deputatilor la dezbaterea motiunii simple pe Educatie. Aceasta este ordonanta care a adus 97 de modificari la legea educatiei si in cazul careia Avocatul Poporului a anuntat ca nu se impune sesizarea Curtii Constitutionale.

Potrivit ministrului Educatiei, "in multe localitati, autoritatile locale sau parintii nu desemnau reprezentanti in consilii de administratie si atunci nu se putea intruni cvorumul necesar pentru a se putea intruni consiliul. Ordonanta 49 mentine structura consiliului de administratie, dar prevede modul in care consiliul de administratie functioneaza daca nu avem cvorum la prima sedinta".

Remus Pricopie a spus ca ordonanta 49/2014 asigura si posibilitatea unitatilor de invatamant superior sa organizeze colegii ca programe postliceale, transmite Agerpres. "In ultimele luni, s-a vehiculat faptul ca se poate intra in invatamantul superior fara bacalaureat. Nimic mai fals. In legea Educatiei exista aceste prevederi, nu s-au modificat, se precizeaza clar ca diploma de bacalaureat este necesara pentru a fi admis in invatamantul superior, programe de licenta. Organizarea unui colegiu, respectiv a unei scoli postliceale intr-o institutie de invatamant superior are cu totul alta motivare", sustine ministrul Educatiei Nationale.

Conform acestuia, "in momentul de fata, in Romania, nu mai exista specialisti, tehnicieni sau alte profesii, pentru faptul ca scolile postliceale care au existat candva au disparut sau nu mai au forta sa pregateasca programe. La noi nu mai exista scoli care sa pregateasca tehnicieni veterinari sau specialisti in domeniul petrolului, liceele specializate in anii '80 nu mai au capacitatea astazi sa organizeze asa ceva. Comisia Europeana si Banca Mondiala, printr-o serie de studii, au solicitat o diversificare a programelor postliceale, iar aceasta este una din solutiile pe care o putem adopta", relateaza Agerpres

Pricopie a vorbit si despre scolile profesionale care au fost desfiintate in urma cu mai multi ani, potrivit agentiei de presa, si au fost redeschise in parteneriat cu firmele si s-a ajuns la 36.000 de elevi care s-au inscris in invatamantul profesional in sistem dual.

Amintim ca Guvernul Ponta a aprobat in luna iunie o Ordonanta de Urgenta care aduce 97 de modificari Legii Educatiei Nationale.

Vezi mai jos care sunt principalele modificari pe care le aduce aceasta ordonanta de urgenta:
 • Primarul - care finanteaza scoala - va face parte direct din consiliile de administratie ale scolilor, in preuniversitar. Directorul adjunct al scolii nu mai este obligatoriu membru al consiliului de administratie. Presedintele consiliului de administratie va fi directorul unitatii de invatamant (pana acum, membrii consiliului de administratie isi alegeau presedintele din randul cadrelor didactice)
 • Directorul scolii va avea obligatia sa ii convoace pe reprezentantii organizatiilor sindicale la toate sedintele consiliului de administratie. In situatii exceptionale, in consiliile de administratie cvorumul de sedinta necesar adoptarii unei hotarari este de jumatate plus unu din membrii consiliului de administratie, iar hotararile consiliului de administratie se adopta cu 2/3 din voturile celor prezenti
 • Concursul de ocupare a functiilor de director si de director adjunct nu mai este organizat de Consiliul de Administratie al scolii, ci de catre inspectoratul scolar
 • Terenurile si cladirile in care isi desfasoara activitatea palatele si cluburile elevilor, cluburile sportive scolare, ale caror cheltuieli curente si de capital se finanteaza de la bugetul de stat pot fi trecute din domeniul public al statului in domeniul public al unei unitati administrativ-teritoriale, la cererea consiliului judetean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau a consiliului local, dupa caz, prin hotarare a Guvernului.
 • O persoana fizica poate fi de acum inainte fondatoare a unei universitati private, ea poate propune desfiintarea institutiei de invatamant superior, caz in care patrimoniul universitatii revine fondatorului
 • In cazuri temeinic justificate, Ministerul Educatiei Nationale poate aproba universitatilor un numar suplimentar de locuri - in limita a 10% din capacitatea de scolarizare stabilita de ARACIS
 • Programele de studii universitare de doctorat se pot organiza si la forma de invatamant cu frecventa redusa.
 • OUG introduce alternativa la masterul didactic: pot deveni profesori si cei care au pregatire in cadrul programelor de formare psihopedagogica de nivel I si II realizata prin departamentele de specialitate din cadrul institutiilor de invatamant superior
 • "In cazuri temeinic justificate, se poate organiza o sesiune de bacalaureat speciala"
 • Pentru absolventii de liceu care nu au sustinut/nu au promovat examenul de bacalaureat national, statul poate asigura, din finantarea de baza sau din alte surse de finantare, organizarea de cursuri de pregatire pentru examenul de bacalaureat
 • Profesorii care isi reduc norma nu isi vor putea suplimenta veniturile la plata cu ora, pentru ca OUG prevede ca profesorii pot “avea dreptul la remunerarea activitatii in regim de plata cu ora sau cumul de norme, doar dupa efectuarea normei complete”, de 18 ore pe saptamana.

Citeste si:Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3061 vizualizari

 • +10 (10 voturi)    
  !! (Marţi, 23 septembrie 2014, 13:46)

  Arthemisa [utilizator]

  Pe vulpea ta pricopie ? (nu stiu vreun psd-ist care sa merite sa i se scrie numele cu majuscule)
 • +11 (11 voturi)    
  are dreptate (Marţi, 23 septembrie 2014, 13:56)

  PedaGogu [utilizator]

  Omul are dreptate: ordonanta face functional sistemul de invatamant - dar e vorba de cel vechi, acum in situatie de "reloaded", plin de bube, mucegaiuri si mai ales noroi. Adica ala pe care incercam de ani de zile sa-l curatam de brontozauri, de plagiatori albiti cu acte in regula, de semidocti ajunsi doctori peste noapte si de fabrici de diplome.
  Poate merita reflectat la ideea despre ce va deveni Romania ca democratie prin prisma a ceea ce spunea Negruzzi prin gura lui Voda Lapusneanul - celebra replica despre cei multi.
 • +9 (9 voturi)    
  functional? (Marţi, 23 septembrie 2014, 13:58)

  sorin3 [utilizator]

  functional dar fara dram de calitate.
  Sistemul functioneaza , asta e important nu e asa? sa se invirta banii.
 • +7 (7 voturi)    
  :( (Marţi, 23 septembrie 2014, 14:04)

  federal [utilizator]

  1.Primarul - care finanteaza scoala - va face parte direct din consiliile de administratie ale scolilor, in preuniversitar.
  Traducere= rudele primarului vor trece mai usor clasa iar primarul va face scoala ca Vanghelie( in caz de).
  2.Concursul de ocupare a functiilor de director si de director adjunct nu mai este organizat de Consiliul de Administratie al scolii, ci de catre inspectoratul scolar.
  Traducere= spaga merge la inspector, nu mai merge la seful CA.
  3.Terenurile si cladirile ale caror cheltuieli se finanteaza de la stat pot fi trecute din domeniul public al statului in domeniul public al unei unitati administrativ-teritoriale, la cererea consiliului judetean.
  Traducere=asa se mai poate pune mina pe vaca de muls prin scheme simple, de ce sa complicam lucrurile?.
  4.O persoana fizica poate fi de acum inainte fondatoare a unei universitati private, ea poate propune desfiintarea institutiei de invatamant superior, caz in care patrimoniul universitatii revine fondatorului.
  Traducere=asa se poate sifona banul direct, ca sa nu ii mai chinuie pe firma cu taxe, impozite,etc.
  5.Programele de studii universitare de doctorat se pot organiza si la forma de invatamant cu frecventa redusa.
  Traducere=doctor la fara frecventa.
  6."In cazuri temeinic justificate, se poate organiza o sesiune de bacalaureat speciala"
  Traducere: Fostul RE-RE-RE a fost resuscitat si cu atentie "marita" treci Bacul daca esti "perseverent".

  Coruptia va creste inzecit iar loazele se vor inmulti exponential.Vai de el invatamint!
 • +1 (1 vot)    
  statisticile (Marţi, 23 septembrie 2014, 14:24)

  Adrian_. [utilizator]

  va omoara.
 • +1 (1 vot)    
  ... (Marţi, 23 septembrie 2014, 15:27)

  vitan.sandu [utilizator]

  1. Multe din cele ce i se reproseaza dlui Pricopie in articol sunt puse in lege de Funeriu, dar lumea uita repede.
  2. Din "opera" lui Pricopie, o parte nu-i apartine: doctoratul la FF era antic,vechi si de multa vreme. In vremea lui Ceasca nici nu era decat la FF. Rector peviata si student fara bac sunt ineptii ale actulei conduceri politice a MEN.
  3. Sunt si interpretari personale ale autorului articolului care nu corespund adevarului juridic din ordonanta.
 • +2 (2 voturi)    
  Sistem functional de jecmanit parintii (Marţi, 23 septembrie 2014, 15:33)

  ty [utilizator]

  de dascali incompetenti dar inregimentati politic.
 • +3 (3 voturi)    
  Ce tanar pari, mos PriCOPIE(pardon,tovarase) (Marţi, 23 septembrie 2014, 16:40)

  Plagarus [utilizator]

  Oare de unde-si scoate " doctorul " Viorel pacientii astia, cronici de stupizi ?
 • 0 (0 voturi)    
  Pricopie,Japonia, trenurile Maglev, 500 km/h (Marţi, 23 septembrie 2014, 21:42)

  ty [utilizator]

  Asta al nostru nu-i in stare sa puna pe banca la clasa I abecedarele pe masa, Nu-i in stare sa aplice o lege a educatiei fara sa o cioparteasca. Isi mai spune si ministru.
 • +1 (1 vot)    
  Remus Pricopie (Marţi, 23 septembrie 2014, 22:21)

  zar-zar [utilizator]

  "În ce oraş s-au născut Romulus şi Remus?", Procopie, profesor de Ştiinţele Comunicării: "Nu ştiu dacă s-au născut într-un oraş anume, pentru că ei au fost găsiţi de cineva în pădure, într-un cuib, cred că vulpea nu era cetăţean", "Cred că a vrut să construiască o metaforă şi nu a reuşit să o ducă la final" - Ecaterina Andronescu.
  Dar :
  March 2007 - March 2008, Fulbright New Century Scholars Program, access and equity in higher education: Public awareness and public policy associated dialogue, The George Washington University, Washington D.C., USA State University of New York at Buffalo, New York, USA;
  2006-2008, Courses of Higher Education Management, Higher Education Management, Institute of Education, London University, London, UK;
  November 2007 - December 2008, Secretary of State for Higher Education
  >la Washington, la Londra si la Bucuresti in acelasi timp?
  October 1996 - January 1998, Postgraduate Academic Studies in Communication and Public Relations, Communication and Public Relations, National School of Political Studies and Public Administration (SNSPA)Bucharest, Romania;
  October 1996 - September 1997, Diplôme d’Etudes Approfondies en Relations Internationales et Politique Européenne, , Université de Liège, Liège, Belgium;
  > la Bucuresti si la Liège simultan?
  Cineva spune: "Din "opera" lui Pricopie, o parte nu-i apartine" - ordonanta este data acuma si-i apartine in totalitate (semnatura lui)."institutiile de invatamant superior sunt persoane juridice/fizice = fondator " - adevarul este ca prea multe universitati sugereaza businessul. Programele postliceale ar fi fost bine sa fie subventionate in totalitate de firmele care vor beneficia de absolventi (Ministerul Educatiei sa aibe doar rol organizatoric, de control). "sesiune de bacalaureat speciala" - este obligatoriu, poti nu poti, sa iei bacalaureatul ? Exista vreo diferenta intre profesor de liceu si cel universitar? Legiferarea anului pregatitor pentru absolventii fara Bacalaureat in facultati - confu


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by