Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis, in sedinta de luni, sa solicite Comisiei Juridice si celei de Regulament un raport cu privire la oportunitatea constituirii comisiei de ancheta, solicitata de ACL, privind afirmatiile presedintelui Traian Basescu, potrivit carora, printre candidatii la alegerile prezidentiale, ar exista un ofiter sub acoperire, a anuntat presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, potrivit Agerpres.

El a precizat ca o decizie in privinta constituirii comisiei de ancheta va fi luata lunea viitoare.

"Eu nu am acest atribut. Ce am cerut ? Am cerut patru zile, sa ne explice cele doua comisii, daca Biroul Permanent doar ia act de acest document si il supune la vot in plenul Camerei, adica doar ne uitam din punct de vedere tehnic, sau aceasta cerere nu acopera prevederile constitutionale, care au fost date in atributii Parlamentului", a precizat Zgonea.

El a adaugat ca nu poate oferi mai multe informatii pe aceasta tema pana nu vede raportul celor doua comisii.

"Asteptam pana luni (lunea viitoare-n.r.). Aceasta era propunerea domnului vicepresedinte Ioan Oltean. Avem acest instrument, sa intrebam si cele doua comisii. Am supus-o la vot, toata lumea a fost de acord, mergem inainte, luni luam decizia. Daca exista argumente, le dezbatem in Biroul Permanent, daca nu exista argumente, o ducem in plen si o supunem la vot plenului cum scrie regulamentul si atunci, martea viitoare, va fi inchisa problema", a spus presedintele Camerei.

Potrivit acestuia, acest demers al Aliantei Crestin Liberale este "pur si simplu de imagine".

"Daca era un ministru, un cetatean, un jurnalist, puteam sa-l invit la o comisie. In primul rand la comisiile de control, dupa care la o comisie permanenta care are acest atribut, dupa care sa faca o comisie de ancheta. Dar fiind presedintele statului, Parlamentul national nu poate audia presedintele statului', a afirmat Zgonea.

Cat priveste comisiile Juridica si de Regulament, el a spus ca acestea ar trebui sa explice care sunt argumentele juridice ale realizarii unui astfel de demers.

"Noi nu am scris in regulament. Noi credem ca, intr-o democratie, avem suficienta ratiune ca sa intelegem care sunt limitele noastre atunci cand avem un mandat de parlamentar. Nu ne jucam de dragul de a ne juca, ca se uita si altii din Europa la noi", a mai precizat presedintele Camerei Deputatilor.

Alianta Crestin-Liberala (ACL) a depus, saptamana trecuta, cererea privind infiintarea unei comisii de ancheta la nivelul Camerei Deputatilor referitoare la afirmatiile presedintelui Traian Basescu privind existenta unui ofiter acoperit printre candidatii la prezidentiale.

"Am inregistrat (...) cererea noastra adresata Biroului Permanent al Camerei Deputatilor privind constituirea unei comisii parlamentare de ancheta la nivelul Camerei Deputatilor pentru a lamuri aceasta informatie lansata in spatiul public de presedintele Traian Basescu cum ca unul dintre candidati la cea mai inalta functie in stat este ofiter acoperit", anunta, la momentul depunerii, liderul deputatilor PDL, Tinel Gheorghe, intr-o conferinta de presa comuna cu liderul deputatilor PNL, George Scutaru.

El a aratat ca aceasta cerere are la baza Constitutia si Regulamentul Camerei Deputatilor si este semnata de 109 deputati PNL si PDL.