Evenimentul de lansare a candidaturii premierului Victor Ponta la Presedintia Romaniei, desfasurat pe stadionul Arena Nationala, s-a dorit a fi unul grandios, insa a avut o deficienta majora: cele cateva zeci de mii de participanti au asistat la show fara sa poata auzi aproape nimic, relateaza Mediafax.

Organizatorii lansarii lui Ponta au intentionat sa reediteze spectacolul politic din octombrie 2012, desfasurat de USL tot pe stadionul National Arena si care s-a intiparit in memoria colectiva ca o manifestare de amploare, de forta. Marea problema intampinata acum a fost, insa, faptul ca cei prezenti nu au putut auzi discursurile, sonorizarea lasand de dorit, iar acustica stadionului facand imposibila orice intentie de a recepta ceva.

Problema sunetului nu a fost rezolvata in timpul evenimentului de lansare, acesta desfasurandu-se de la un capat la altul fara ca cei din tribune sau din peluza sa receptioneze sunetul.

Este foarte posibil ca organizatorii sa fie realizat faptul ca acustica stadionului nu permite receptarea fidela a mesajelor vorbite si au montat, in prealabil, doua schele uriase pe care au fixat cateva zeci de boxe, acestea fiind indreptate catre peluza opusa scenei. Cu toate acestea, sunetul a lasat mult de dorit.

Jurnalistii prezenti la eveniment, si care au stat in tribuna unu, au fost nevoiti sa apeleze la transmisia evenimentului de pe site-uri pentru a putea auzi discursurile.

Aceasta problema a sunetului a persistat cu toate ca, in decursul diminetii, Victor Ponta a venit personal sa inspecteze desfasurarea lucrarilor.Din cauza sunetului, evenimentul a fost "grabit"oarecum, intrucat, in loc sa dureze o ora jumatate, asa cum a fost anuntat, a durat in jur de o ora. Evenimentul a debutat cu o intarziere de jumatate de ora fata de ora anuntata, respectiv la 16.30, cu aparitia premierului Victor Ponta, care, alaturi de sotia sa, Daciana, a urcat pe scena.

Sloganul lansarii lui Ponta - "Mandri ca suntem romani"

Peluza stadionului din spatele scenei a fost acoperita cu patru mari panouri pe care a fost inscriptionat sloganul "Mandri ca suntem romani", dar si un alt slogan: "Votam Victor Ponta presedinte".Toate cele patru panouri contineau motive traditionale populare romanesti. In fata acestei tribune, unde acesul participantilor nu a fost permis, a fost montata scena ampla, acoperita cu mocheta rosie.

In spatele scenei, organizatorii au montat un ecran urias, pe care glisa sigla aliantei PSD-UNPR-PC, din partea careia candideaza Victor Ponta. Acest ecran urias a fost flancat de doua porti, ale caror stalpi constituiau reprezentari in miniatura ale Coloanei Infinitului, opera de arta reprezentativa pentru cultura si traditia romaneasca. Intre stalpii celor doua porti au fost montate, de asemenea, doua ecrane cu mesajul "Votam Victor Ponta presedinte".

Accesul pe stadion a fost permis incepand cu ora 14.00. Traficul rutier a fost restrictionat in zona. Participantii au putut intra pe stadion in baza unul bilet de intrare care continea date despre locul pe care il vor ocupa si pe care era inscriptionat textul "Victor Ponta presedinte".

Razboiul "galeriilor": "armata rosie" a UNPR vs "albii" de la PC si "pestritii" de la PSD

Peluza din fata scenei a fost ocupata integral de reprezentantii UNPR. Aceasta a reprezentat cea mai animata zona din stadion, avand in vedere ca cei de la UNPR erau dotati cu mijloacele acustice specifice galeriilor de fotbal - tobe, fluiere, sirene, goarne, vuvuzel - precum si cu steaguri tricolorii si rosii. Ei au scandat "Ro-o- ma-nia!", "Victorie!", "Libertate!", "Victor Ponta presedinte!".

Galeria UNPR a ridicat si trei afise imense pe care scria "Victor Ponta presedinte PSD-UNPR-PC".

Pe de alta parte, reprezentantii PC, imbracati in mare paret cu tricouri albe, au stat grupati pe gazon, in partea dreapta a scenei. Ei au fluturat steaguri mari de culoare verde, cu imaginea lui Popescu Piedone imprimata, pe care scria mesajul "Victor Ponta presedinte".

Inaintea evenimentului, participantii au fost antrenati cu hituri romanesti la moda, dar si internationale, care rasunau din boxe.

Lansarea a debutat cu melodia "Noi simtim la fel"

Evenimentul de lansare a debutat cu un mic concert, sustinut de Lidia Buble, care a interpretat melodia "Noi simtim la fel".

In timp ce interpreta fredona pe scena refrenul "simtim la fel/gandim la fel", primarul Radu Mazare sia facut aparitia pe stadion, imbracat in verde si purtand o sapca rosie pe cap. El a fost insotit de cateva zeci de tinere imbracate similar. Alaturi de tinere, Mazare a dat un tur de gazon, salutandu-i pe cei prezenti.

Dupa melodia "Noi simtim la fel", pe ecranul din spatele scenei au inceput ruleze cateva vox-uri cu oameni care spuneau de ce il vor vota pe Victor Ponta.

Ponta, purtand un costum negru si o cravata bleu, si-a facut intrarea pe imnul PSD, care avea inserari din "Hora Unirii".

Dupa imnul PSD a fost intonat imnul national, care a fost interpretat de Maria Jinga si Vlad Chirita.

Dragnea: Tineti minte trei cuvinte: Victor Ponta presedinte

Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, este cel care a vorbit in deschiderea lansarii. Acesta a fost momentul in care cei prezenti au realizat ca sonorul pentru discursuri nu eset unul in regula.

"Suntem multi pentru ca suntem buni, dar suntem buni pentru ca suntem uniti. Sper din tot sufletulca pe 16 decembrie, dupa ce numarm toate vorurile, sa putem spune cele trei cuvinte: Victor Ponta presedinte", a spus Dragnea, el fiind intrerupt in repetate randuri de galeria UNPR.

Dupa discursul lui Dragnea au urmat o serie de mesaje video de la presedintele Parlamentului European, Martin Schultz si de la mai multi premieri europeni.

Al doilea discurs a fost cel al fostul premier bulgar Serghei Stanisev, presedintele PES, care a vorbit in romana. "E timpul sa-l alegeti pe Victor Ponta noul presedinte. Romania are nevoie de aceasta victorie, Europa are nevoie de aceasta victorie", a spus Stanisev.

Discursul sau a fost urmat de alte mesaje de sustinere redate pe ecrane din partea unor politicieni, oameni de sport, academicieni, artisti, printre care Irinel Popescu, Helmuth Duckadam, Marian Simion, Sorin Ilfoveanu.

Leanca, singurul care i-a urat public lui Ponta "La multi ani!"

Dupa acest calup de video-uri a tinut un discurs si premierul Moldovei, Iurie Leanca, singurul de altfel care l-a felicit public pe Ponta de ziua sa si i-a urat public "La multi ani!".

"La multi ani! Cel mai frumos cadou pe care il putem oferi eu si cetatenii Republici Moldova e recunostinta pentru tot ce ati facut pentru tara mea", a spus Leanca.

A urmat un alt calup de mesaje video de sustinere, printre cei care au vorbit numarandu-se si actorul Radu Beligan. "Tara are nevoie de un presedinte tanar, energic. Cred in tineri, sunt capitalul nostru cel mai de pret. Trebuie sa ne folosim de accest capital", a spus Beligan.

Oprescu: Ne trebuie un presedinte bun, cu mult bun simt, neconflictual, educat

Ulterior, a luat cuvantul primarul Capitalei, Sorin Oprescu. El i-a transmis lui Ponta sa nu uite ca atunci cand va ajunge in palatul celor care carmuiesc sa fie mereu de partea celor carmuiti. "Draga Victore, sa nu uiti, cand vei ajunge conducatorul acestei tari, cand vei depune juramantul, calauza si principiu sa-ti fie, in palatul celor care carmuiesc, sa fii mereu de partea celor carmuiti", i-a spus Oprescu lui Ponta.

Oprescu a mai spus ca Romania are nevoie de un alt fel de presedinte, respectiv un presedinte care sa-si iubeasca tara, poporul, un presedinte care sa aiba echilibru si intelepciune.

Dupa discursul lui Oprescu a urmat pe ecrane un film in care se spunea ca Traian Basescu a taia salariile psi pensiile si in care erau prezentate imagini din Piata Universitatii, de la protestele fata de seful statului.

Tot in acest film au aparut imagini cu Iohannis decorat de Basescu, imagini de la mitingul USL din 2012, dar si imagini in care Ponta apare la fabrici, uzine, dar si cu un staret.

Ponta a tinut un discurs pragmatic, punctat

Dupa acest film si-a inceput discursul si Victor Ponta. Vizibil emotionat, Ponta le-a spus participantilor ca la cei 42 de ani ai sai, dupa ce a devenit presedintele PSD la 37 de ani si premier la 39 de ani, se simte pregatit sa devina presedintele romanilor.

Ponta a atins si registrul nationalist si religios si a spus si ca este stranepotul unui roman din Ardeal in 1917 a cerut cetatenie si a luptat alaturi de romani pentru Marea Unire, precum si nepotul unui preot care l-a invatat ca e important sa crezi in Dumnezeu.

El si-a incheoat discursul intr-o nota nationalista, cu un citat dintr-un cantec al lui Tudor Gheorghe: "Aici este tara mea si neamul meu cel romanesc/ Aici eu sa mor as vrea, aici vreau eu sa traiesc".

Dupa discursul sau au fost aruncate in aer confetti alb-rosii, precum si baloane alb-rosii.

Participantii, insa, paraseau de mult stadionul.