Premierul Victor Ponta a declarat ca poate sa il schimbe pe ministrul Educatiei, Remus Pricopie, dar asta nu rezolva problema cu manualele. "L-am chemat pe domnul Pricopie - asta anul trecut - si l-am intrebat: Domnule, de ce nu facem manuale noi? Si mi-a zis ca de fiecare data - ca au fost multi ministri care au incercat in acesti zece ani - lobby-ul editorilor de manuale e atat de puternic, incat fiecare a zis: Lasa, ca o las pentru la anul", a sustinut premierul, in cadrul unui interviu acordat Adevarul.

Intrebat daca il schimba pe ministrul Educatiei, Remus Pricopie, premierul Victor Ponta a raspuns: "Pot sa-l schimb, dar nu-mi rezolva problema".

El a aratat ca problema reala tine de faptul ca de 11 ani nu s-au mai facut manuale.

"De 11 ani nu s-au mai facut abecedare si manuale. Ce invata cel din 2003 invata si cel din 2014. Lumea s-a schimbat foarte mult in acesti 10-11 ani. Parintii, profesorii au spus «Hai, faceti odata manuale». L-am chemat pe domnul Pricopie - asta anul trecut - si l-am intrebat: «Domnule, de ce nu facem manuale noi?». Si mi-a zis ca de fiecare data - ca au fost multi ministri care au incercat in acesti zece ani - lobby-ul editorilor de manuale e atat de puternic incat fiecare a zis «Lasa, ca o las pentru la anul». Eu i-am spus anul trecut «Domnule, uite, nu o mai lasam pentru la anul. Fa-o anul asta, o sa se supere, o sa fie scandal». Nu mi-am imaginat ca din februarie, cand a inceput procedura, o sa ajungem in campania electorala", a spus Ponta, citat de Mediafax.

Seful executivului a declarat ca, pana la finalizarea licitatiei, elevii vor studia dupa manualele vechi, iar "cand procedura se va finaliza, le vor avea pe cele noi". "O sa se judece ministerul cu toti care au pierdut, inca trei luni, inca sase luni, o sa le avem", a continuat Ponta.

Amintim ca Victor Ponta i-a transmis public ministrului Remus Pricopie, la inceputul sedintei de guvern de miercuri, ca intr-o saptamana sa anunte o solutie in cazul claselor I si a II-a, astfel incat elevii sa aiba manuale, chiar daca inseamna ca si anul acesta copiii sa invete dupa manualele vechi. Joi, Ministerul Educatiei a anuntat intr-un comunicat ca elevii claselor I si a II-a vor studia dupa manualele vechi, pana la finalizarea licitatiei privind manualele digitale. Prin ordin al ministrului Educatiei, inspectoratele scolare judetene au obligatia ca, in regim de urgenta, sa completeze stocurile de manuale scolare pentru clasa I. Pentru clasa a II-a se vor folosi vechile manuale, existente deja in scoli.

Decizia ministrului Educatiei a contrazis anuntul pe care l-a facut cu doar o zi inainte de inceperea scolii. Pe 14 septembrie, ministrul Remus Pricopie declara la TVR ca elevii de clasa I vor invata dupa fise. Citeste si: Criza manualelor: Cine plateste pentru fisele dupa care vor invata elevii de clasa I? Invatatoare: Va ganditi cati bani trebuie sa dau eu ca sa printez pentru fiecare copil o fisa, zilnic

Cum Ministerul Educatiei nu a mai dat comanda de manuale vechi pentru clasele I si a II-a, bazandu-se pe faptul ca licitatia de manuale scolare se va incheia pana la 15 septembrie, anul scolar 2014-2015 a marcat o premiera in invatamantul romanesc: elevii de clasele I si a II-a au curriculum nou, dar nici un manual pe banci.

Informatii de background

Ministerul Educatiei a lansat in luna aprilie 2014 licitatia pentru manuale scolare tiparite si digitale pentru elevii de clasele I si a II-a. Pe 4 august, Ministerul a anuntat ca la licitatie au participat 21 de firme si ca singurii castigatori sunt CD Press SRL (pentru manualele de Comunicare in limba romana clasa I, Comunicare in limba romana clasa a II-a, Matematica si explorarea mediului clasa I, Matematica si explorarea mediului clasa a II-a), Siveco+Litera (Manualul de Comunicare in limba romana clasa I, Matematica si explorarea mediului clasa I), Editura Corvin Deva (Comunicare in limba materna maghiara clasa I) si SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL (Limba moderna clasa I - limba engleza).

Noua companii si asocieri au contestat la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), in termenul prevazut de lege, desemnarea castigatorilor de catre Ministerul Educatiei. Pe 10 septembrie, CNSC a decis obligarea Ministerului Educatiei sa reevalueze ofertele in termen de 10 zile. "Trebuie sa li se reevalueze ofertele, pentru ca s-au gasit anumite nereguli. (...) Asta poate duce la schimbarea castigatorilor sau se poate ca ei sa ramana aceiasi", a explicat pentru HotNews.ro presedintele CNSC, Bogdan Lehel Lorand.

In prezent, expertii Ministerului Educatiei sunt in proces de reevaluare a ofertelor.

Citeste si: