Europarlamentarul Laszlo Tokes a declarat vineri, la Oradea, ca in Scotia, care a respins independenta in urma unui referendum, societatea nu s-a "copt" inca pentru a-si hotari singura soarta, iar in Romania cei care doresc autonomia teritoriala mai au in fata un drum lung pentru obtinerea acesteia, transmite Agerpres.

"Asa cum in Scotia inca nu s-a copt situatia pentru o reusita a dobandirii independentei si noi mai avem inaintea noastra un drum lung pentru dobandirea autonomiei. E adevarat ca Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR), oficialii UDMR, clica Verestoy, Marko, Frunda, Borbely, chiar au sabotat cauza autonomiei si din cauza aceasta suntem ramasi atat de mult in urma. (...) Avem un drum lung pana vom avea si consensul societatii romanesti, pentru ca sunt absolut sigur ca autonomia, regionalismul, autodeterminarea regionala ar fi pentru folosul intregii tari", a spus, intr-o conferinta de presa, Laszlo Tokes.

Europarlamentarul nu intelege de ce s-a iscat un scandal in jurul proiectul de autonomie anuntat de UDMR, amintind ca a fost elaborat, cu zece ani in urma, proiectul de lege privind statutul autonomiei teritoriale a secuimii.

In opinia lui Tokes, proiectul de autonomie anuntat de UDMR constituie doar un "act de diversiune", un pact intre Kelemen Hunor si Victor Ponta, pentru a starni simpatie in randul secuilor si maghiarilor fata de cei doi lideri politici.

"Noi nu suntem multumiti cu proiectul de lege privind autonomia personala, respectiv culturala, a UDMR, care a fost inaintat catre Parlament cu aproape opt ani in urma, care nu a fost acceptat si nici abordat in mod serios. Nu reprezinta un nivel adevarat al autoguvernarii comunitare a comunitatii maghiare. Fata de revendicarile noastre, UDMR scade nivelul revendicarilor maghiare, fiind foarte confortabil pentru politicul romanesc sa negocieze cu un astfel de partid tip post-comunist maghiar", a aratat Tokes.

El a adaugat ca nu intelege nici campania "isterica" impotriva autonomiei.

"Nu inteleg de ce se face atata galagie impotriva autonomiei. Victor Ponta urmareste exemplul lui Traian Basescu si se plimba tot mai mult in secuime, stiind foarte bine ca voturile date pentru Kelemen Hunor vor fi folositoare in campania lui electorala. Deci, presupunem ca exista un pact in spatele acestor evolutii, intre UDMR si PSD, respectiv Guvernul Romaniei", a precizat europarlamentarul.

Laszlo Tokes a arborat vineri un steag al Uniunii Europene pe balconul cabinetului sau, langa drapelul secuiesc. Pe cele trei dispozitive ramase libere ale suportului pentru steaguri, el a declarat ca va arbora, in curand steagul regiunii Partium, aflat in lucru, si chiar... drapelul Romaniei.

"Daca s-ar asigura dreptul nostru la libera folosire a simbolurilor noastre, ar fi semnificativ daca la urma urmei am arbora si steagul romanesc, care, de altfel, se afla pe tot teritoriul tarii, atat in secuime, cat si alte parti. Nu am fi obligati sa-l arboram, dar ca un gest simbolic ar fi binevenit sa multumim prin aceasta pentru asigurarea drepturilor noastre, ale comunitatii maghiare", a mai spus Tokes.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, la Sfantu Gheorghe, ca proiectul de autonomie a "Tinutului secuiesc", lansat la Cluj, "nu pune sub semnul intrebarii statalitatea si apartenenta acestei regiuni de statul roman". El a subliniat ca proiectul de autonomie nu este unul guvernamental, ci un proiect politic al UDMR.

Scotienii au votat in proportie de aproximativ 55% impotriva desprinderii Scotiei de Regatul Unit, releva datele obtinute dupa numararea buletinelor de vot in 31 din cele 32 de circumscriptii, relateaza BBC si AFP.