Victor Ponta a declarat vineri, la Adevarul Live, ca nu va uza de dreptul presedintelui de gratiere in niciun caz de infractiuni de violenta si in niciun caz de mare coruptie, raspunzand astfel la intrebarea daca il va gratia pe Dan Voiculescu in cazul in care ajunge presedinte. Intrebat de numirea unui premier, el a declarat ca acesta nu va fi din randul liderilor PSD.

Victor Ponta la Adevarul LliveFoto: Captura video

"Pot sa vorbesc in principiu. Nu voi uza de acest drept in niciun caz de infractiuni de violenta - crime, violuri - si in niciun caz de mare coruptie. as face o mare greseala sa incep sa vb deja despre ionescu, marinescu, cand esti presedinte nu pot sa mai vb ci sa faci ce spune constitutia", a declarat premierul.

  • Emisiunea este in desfasurare. 

Principalele declaratii si raspunsuri ale premierului:

Despre unirea cu Republica Moldova: Unirea Romaniei cu Rep Moldova eu nu cred ca se poate face unire impotriva vointei populatiei. Acest subiect nu face decat rau ideii de proeuropenism. Ideea in cadrul UE se paote realiza pe termen scurt in 5 ani de zile si este de departe cel mai important obiectiv national.

Mai repede de 10 ani nu vad realizabila ideea de unire.

Despre declaratiile Moscovei: Ca sa o citez pe doamna Alina Mungiu Pippidi, cine crede ca eu voi duce Romania spre Rusia nu da dovada de inteligenta. Impreuna cu dl Iurie Leanca am schimba aceasta abordare, de la declaratii pompoase la actiuni concrete. Aceasta schimbare cred ca a deranjat filorusii fie de la Moscova fie din Moldova.

Sunt pesimist ca in urmatorii ani relatiile dintre SUA si Rusia se vor imbunatati. Ceea ce o sa militez ca presedinte este o retinere in a exgera declaratiile. Nu e normal sa punem gaz pe foc. Declaratii de genul “le vom da arme Ucrainei” deranjeaza la bruxelles si sua si bucurie la moscova.

Mai multa integrare europeana?

Sunt demult timp pentru ideea a Statelor unite ale Europei. O singura solutie, mai multa integrare. Daca mergem pe ideea haideti sa dam mai multa dreptate catalanilor, scotienilor, asta duce la dezintegrarea Europei.

Despre China: Nu vad niciun fel de pericol pentru politica Romaniei faptul ca incurajam investitii mari. Spre deosebire de Rusia, nu vad in ce fel China ar afecta. Vad in shcimb beneficiile in regiune.

Despre Tinutul Secuiesc. Sunteti de acord cu autonomia?

Nu. Si cred ca si initiatorii stiu foarte bine ca PSD si celelalte partide, am vazut pozitia dl Iohannis, nu il sustin. Este un moment electoral, cred ca lectia cu Scotia a fost foarte bine inteleasa de toata lumea. Uneori tratam lucrurile f usor, dar nu este chiar asa.

Experienta Kosovo nu a fost digerata la nivel european. A aparut crimeea. Iata avem o noua Transnistrie in Donetsk.

(…) un stat modern care protejeaza minoritatile este de a lucra impreuna cu reprezentantii acestor minoritati, la mai multa descentralizare dar nu putem merge pe o panta care ar duce la dezbinare.

Sunt de acord cu ideea de mai multa putere alesilor locali, indferent de unde sunt.

Il luati in considerare pe seful SRI George Maior ca prim ministru?

Deocamdata functia de pm nu este vacanta. Actualul presedinte a spus “nu ma intereseaza parlamentul, eu pun prim-ministru. O atitudine oarecum frantuzeasca.

Eu am criticat aceasta atitudine si atunci raspunsul nu poate fi decat ca voi discuta cu coalitia de guvernare si acea persoana care are sprijinul parlamentar va fi desemnat.

Pe domnul Traian Basescu nu l-as numi niciodata. Daca dl Basescu va castiga alegerile parlamentare in 2016 cu majoritate absoluta as demisiona din functia de presedinte si ar ramane presedintele interimar.

Sustineti ideea unui premier de alta culoare politica?

Imi mentin ideea ca probabil nu va fi unul din liderii PSD. o conducere politica trebuie sa reprezinte cat mai mult din societate. Daca presedintele si premierul lucreaza impreua poti sa misti tara. Sper sa schimbam acest sistem in 2015 si sa nu avem casnicii din obligatie.

Daca vom schimba constitutia ceea ce imi doresc principalul decident va fi premierul nu presedintele.

Credeti ca Liviu Dragnea va fi de acord daca nu va fi premier din PSD? Da, el este partenerul meu.

Despre amnisitie pentru fapte de coruptie:

Nu voi sustine niciodata o lege care sa amnistieze faptele de coruptie.

Despre imunitatea parlamentarilor: Nu, Romania trebuie sa aiba un sistem european. Imunitatea se refera la arestare si atat. (…) Chiar daca este popular sa arestezi toti parlamentarii. cred ca la un mom dat ne vom cai daca o vom adopta.

Cred ca implicarea presedintelui si ministerului justitiei in numirea procurorilor este o optiune neviabila. trbueie lasat la indemana CSM-Uului numirea.

Si-au exprimat oamenii din PSD nemultumirea fata de Laura Codruta Kovesi?

In discutiile din partid, nu. In privat, spre deosebire de doamna Kovesi, nu stiu ce vorbesc oamenii.

DNA mai face politie politica?

Eu am facut aceasta afirmatie despre dosar politic si mi-o mentin, legat de referendumul din 2012. Sper sa nu mai traim intr-o tara in care dupa un referendum sa apara dosare penale.

L-ati gratia pe Dan Voiculescu?

In principiu. Dreptul de gratiere individuala este un drept al presedintelui pe baza unei proceduri a ministerului justitiei.

Pot sa vorbesc in principiu. Nu voi uza de acest drept in niciun caz de infractiuni de violenta - crime, violuri - si in niciun caz de mare coruptie. as face o mare greseala sa incep sa vb deja despre ionescu, marinescu, cand esti presedinte nu pot sa mai vb ci sa faci ce spune constitutia.

Sunteti pentru exploatarea gazelor de sist?

Sunt in primul rand pt explorare si in momentul in care vom avea aceasta certitudine sunt pentru exploatere cu respectarea standardelor de mediu.

Despre Rosia Montana:

Nu cred ca se va putea face in termen scurt 5 - 10 ani pentru ca nu poti face un asemenea proiect impotriva opiniei publice.

In principiu sunt de acord cu exploatarea tuturor resurselor.

(…) Nici mie nu imi place Chevron, dar e mult mai bun decat Gazprom.

Mentineti cota unica?

La companii da, la persoanele fizice ne-am asumat ca faptul ca pt anumite categorii sa scadem aceasta cota, cote diferentiate pt cei cu venituri reduse. Nu am avut spatiu fiscal dar este un obiect pe care sper sa il sprijine in continuare.

Impozitarea marilor averi?

Vreau sa luam masuri care sa si aplice. Da, cred ca asta inseamna societatea mai solidara. Eu cred ca nu iti foloseste la nimic sa stai intr-un palat si in jurul tau toti sa fie saraci sa se uite peste gard cum traiesti tu.

Scaderea CAS la angajator va avea efectele scontate?

In economie nu e chiar asa matematica. Importante sunt mijloacele de stimulare. Investitorii mi-au zis: “E bine 16%, nu vrem mai putin. Aveti in continuare aceasta problema taxarii muncii.” Am vrut sa dau acest semnal. Va avea efecte pe termen mediu si lung.

Cred ca efectul nu va fi atat de mult pe companiile mari ci mai ales pe IMM-uri.

E un guvern foarte de centru, eu cred ca guvernarea trebuie sa fie intotdeauna de centru.

Il schimbati pe ministrul Educatiei Remus Pricopie?

Pot sa il schimb, dar nu imi rezolva problema. De 11 ani nu s-au mai facut abecedare si manuale. Lumea s-a schimbat foarte mult. L-am chemat pe dl Pricopie si l-am intrebat. Si mi-a spus ca de fiecare data lobbyul editorilor este atat de puternic incat fiecare a spus o lasam pe la anul.

Nu mi-am imaginat ca din februarie o sa ajungem in campanie electorala. Faptul ca nu au copiii manuale (…) am zis folositi manualele existente. Au manuale incepand cu cele doua sapt, manualele vechi, si cand procedura se va finaliza le vor avea pe cele noi.

Daca vrem sa avem mai multi bani pt educatie trebuie sa avem mai multi bani la buget. Acestia vin si din taxe suplimentare. Cred ca rolul meu de presedinte de mediator: oameni bun vreti sa aveminvestitii mai multe? trebuie sa platim mai mult.

Voi face acest for sa luam o decizie majoritara si ca sa fie sustinuta si este necesara cand vorbim de educatie si de sanatate.

Despre religia in scoli

Eu cred ca religia are un set de valori etice, daca aceste valori, intr-o societate in care tinerii sunt educati din ce in ce mai mult de internet, se pastreaza, este foarte bine. Cred ca religia sprijina formarea etica a unei persoane.

De ce nu se introduce si etica/ istoria religiilor?

Eu iubesc istoria. Dar eu nu cred ca marea schisma are legatura cu valorile etice, au fost decizii politice.

Cred ca este util sa pastram valorile etice.

Eu cred ca religia este o parte a identitatii nationale. Identitatea nationala este legata si de o identitate religioasa.

Despre protocolul cu biserica: Nu pot eu din min educatiei sa stabilesc programa scolara in religia ortodoxa, cred ca asta poate sa o faca biserica.