Kelemen Hunor, proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc: Demersul nostru, legal, constitutional si legitim. Nu ne gandim la separatism, nu suntem instrumentul nimanui. Principalele prevederi: Curte de Apel la Tg. Mures, romanii din Tinutul Secuiesc vor invata maghiara din clasa a II-a

de Redactia Stiri     HotNews.ro
Joi, 18 septembrie 2014, 17:13 Actualitate | Politic

Kelemen Hunor
Foto: Agerpres
 documente
Presedintele UDMR Kelemen Hunor prezinta, joi dupa-amiaza, intr-o conferinta de presa la Cluj-Napoca, proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc. "Doleantele legate de autonomia comnitatii maghiare sunt de o varsta cu nasterea statului roman, in 1918. (...) Eu cred intr-o Romania puternica, care va influneta mersul in acasta zona a lumii, si nu numai in Balcani, ci si in UE. Acest demers al nostru, proiectul de lege, este un act legal, constitutional si legitim", a afirmat Kelemen Hunor.

Citeste in atasament proiectul UDMR pentru Tinutul SecuiescCele mai importante declaratii ale liderului UDMR:

 • Doleantele legate de autonomia comunitatii maghiare sunt de o varsta cu nasterea statului roman, in 1918.
 • Tot ce spunem noi azi a fost spus de foarte multe ori in 25 de ani, am redactat proiectul de lege privind autonomia culturala, un proiect guvernamental in perioada Tariceanu, care a ajuns in Parlament si a ramas neadaptat.
 • Stim cate discutii au fost atunci si iata ca Romania merge inainte, devine un stat puternic.
 • Eu cred intr-o Romania puternica, care va influenta mersul in aceasta zona a lumii, si nu numai in Balcani ci si in UE.
 • Acest demers al nostru, proiectul de lege, este un act legal, constitutional si legitim.
 • Vrem sa ne delimitam si respingem orice incercare de compromitere a demersului nostru prin diferite teorii conspirationiste vehiculate in spatiul public. Nu suntem instrumentul nimanui.
 • De ce acum? Acum am ajuns in situatia sa redactam sub forma de proiect de lege, stim, suntem constienti ca urmeaza o perioada importanta in societate, despre amendarea constitutiei, regandirea regiunilor de dezvoltare, regandirea unitatilor administrative si consideram ca in aceasta noua constructie trebuie sa asiguram pentru maghiari toate elementele pentru pastrarea identitatii nationale.
 •  Este o adaptare la cadrul juridic romanesc a unui statut din Italia.
 • Exista 14 modele de autonomie functionale in UE si noi am ales un model care inseamna o  intelegere a functionarii unei regiuni intr-un context european, intr-o tara bogata, unde traiesc mai multe natiuni si au gasit o forma de convietuire pasnica.
 • Orice deziderat al comunitatii maghiare - scoli, cultura, descentralizare, autonomie culturala, regiuni - poate fi obtinut doar prin dialog cu majoritatea romaneasca.
 • Prin cooperare, dialog rational si trebuie sa aratam de fiecare data ca tot ce dorim noi este si in interesul Romaniei.
 • Toate statele unde exista minoritati si au cunoscut o dezvoltare puternica au rezolvat aceasta problema, a majoritatii si a relatiilor cu minoritatile.
 • Nu ne gandim la separatism, independenta, nu, asa ceva nu propunem, nu am propus niciodata si nici nu avem de gand sa propunem asa ceva.
 • Ceea ce noi propunem e de fapt o solutie car exista, care functioneaza si nu lezeaza interesele Romaniei si ale majoritatii.
 • Aceasta autonomie regionala o vedem in cadrul statului roman unitar si indivizibil.
 • Propunem o regiune din trei judete, pastrand judetele, Covasna, Harghita, Mures, in care cetatenii vor fi egali si nediscriminati.
 • Proiectul inseamna si o descentralizare puternica, preluarea unor atributii de la Guvernul central catre regiune.
 • Sunt convins ca va fi o disputa importanta legata de introducerea bilingvismului in aceasta regiune.
 • Acest proiect contine 97 de articole, fata de prima varianta care a aparut pe HotNews sunt mici schimbari si nuante importante, chiar legat de articolul care vorbea de justitie si raportul etnic intr-o institutie.
 • Acest articol a fost modificat, vorbim de proportionalitate, am tinut cont de observatiile din zona de specialitate.
 • Proiect perfect nu exista, dar foarte transparent si foarte deschis vom dezbate aceste subiecte.
 • Trebuie sa aratam ca ce spunem noi inseamna pe termen lung o Romanie mai puternica, echilibrata, unita, respectata in regiune.
 • Sunt convins ca asa cum in 25 de ani, prin colaborare cu toate partidele politice democratice, am reusit sa demontam cliseele si prejudecatile, discutand deschis, democratic si liber, vom putea impreuna sa trecem peste aceste prejudecati ramase la nivelul societatii romanesti.
 • Fac un apel la toti actorii sociali, politici, la ratiuni si responsabilitate in dezbaterea proiectului, noi cu cea mai buna intentie il punem in dezbatere publica.
 • A sosit momentul pentru inca un pas in ceea ce priveste o reconciliere istorica si efectiva, fiindca nu suntem dusmani.
 • Au fost momente grele, dificile in istoria noastra, dar daca noi credem ca viitorul nostru este comun, trebuie sa depsim toate prejudecatile si cliseele istorice.
 • Ma astept la o dezbatere foarte aprinsa la inceput, dupa care incet incet vom putea discuta rational despre aceste subiecte.
 • Nu am discutat cu partidele politice romanesti, nici cu PSD, nici cu PDL si PNL.
 • Prima oara trebuie sa discutam cu societatea romaneasca.
 • Daca la nivelul societatii reusim sa discutam rational, si nu intr-un termen foarte scurt, si daca demontam aceste prejudecati, si clasa politica va avea mai multa deschidere pentru astfel de discutii.

Principalele prevederi ale propunerii UDMR (agentia Mediafax)

Curte de Apel cu resedinta la Targu Mures


Proiectul UDMR de autonomie a Tinutului Secuiesc prevede infiintarea, in regiune, a unei Curti de Apel cu sediul in Targu Mures, prin reorganizarea Curtilor de Apel Targu Mures si Brasov, dar si un judecator reprezentant in Consiliul Superior al Magistraturii.

Potrivit proiectului UDMR de autonomie a Tinutului Secuiesc prezentat, joi, de presedintele Uniunii, Kelemen Hunor, prin aceasta reorganizare competenta Curtii de Apel Targu Mures se extinde si asupra judetului Covasna, care nu va mai apartine de competenta Curtii de Apel Brasov.

"In Tinutul Secuiesc se infiinteaza o Curte de Apel cu resedinta in municipiul Targu Mures prin reorganizarea Curtilor de Apel Targu Mures si Brasov. Prin aceasta reorganizare, competenta Curtii de Apel Targu Mures se extinde si asupra judetului Covasna, care nu va mai apartine de competenta Curtii de Apel Brasov. Numarul magistratilor apartinand comunitatilor romane si maghiare de la Curtea de Apel Targu Mures, respectiv Tribunalele judetelor Covasna, Harghita si Mures, precum si a judecatoriilor din aceste judete, trebuie sa fie in acord cu ponderea acestor comunitati din teritoriile arondate", se arata in documentul citat.

In proiect se precizeaza ca ponderea respectiva se va realiza treptat, odata cu vacantarea posturilor de magistrati.

"Presedintii sunt numiti de catre presedintele tarii la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Un judecator ales dintre judecatorii apartinatori comunitatii maghiare din regiunea Tinutul Secuiesc va face parte din Consiliul Superior al Magistraturii si va participa la judecarea tuturor cauzelor care privesc aceasta regiune. Presedintele regiunii, prin delegarea de competenta de catre presedintele tarii, cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare privind organizarea judiciara, va numi, destitui, revoca mediatorii din regiune", se subliniaza in proiectul UDMR.

De asemenea, proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc prevede ca actele administrative ale institutiilor si organelor administratiei publice cu sediul in regiune, care ating principiile de egalitate dintre cetatenii apartinatori diferitelor comunitati nationale, pot fi contestate in fata sectiei contenciosului administrativ de pe langa Curtea de Apel de catre Consiliul regional sau cel judetean.

Maghiara, introdusa din clasa a II-a in scolile cu predare in romana din Tinutul Secuiesc


Documentul prevede introducerea in regiune, din clasa a II-a, a limbii maghiare in scolile cu predare in limba romana, pentru "a exista bilingvism inca din copilarie".

Proiectul UDMR privind autonomia Tinutului Secuiesc prevede ca in judetele viitoarei regiuni autonome "invatamantul preuniversitar cu limba de predare romana sau maghiara este asigurat de profesori care au limba materna limba de predare, iar predarea celeilaltei limbi se efectueaza de catre profesori a caror limba materna este acea limba, iar predarea acestei de-a doua limbi este obligatorie in scolile primare incepand cu clasa a doua".

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a sustinut ca aceasta prevedere "nu este ceva care sa fie facut cu forta".

"Se invata limba romana, asa cum noi am propus in scolile cu predare in limba maghiara, iar limba maghiara intra ca disciplina in scolile romanesti, asa cum exista in Tirolul de Sud, ca sa existe un bilingvism inca din copilarie. Restul materiilor sunt predate in limba romana, nu se bulverseaza sistemul, dar va intra si aceasta disciplina, nu spunem ca e obligatorie sau facultativa, ci doar ca se preda. Daca vorbim de un bilingvism real, cred ca e o oferta, o posibilitate, nu este ceva care sa fie facut cu forta. Un om care cunoaste mai multe limbi este un om mai valoros", a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, un profesor care are limba materna romana va preda la clasele romanesti, dar si in scoala cu predare in limba maghiara pentru a preda disciplina limba romana, dupa manuale specifice pentru copiii maghiari.

In prezent, invatarea limbii maghiare in scolile romanesti este optionala, in timp ce in scolile cu predare in limba maghiara romana este disciplina obligatorie din clasa intai.

50% din profitul Loteriei realizat in Tinutul Secuiesc, venit la bugetul regiunii

Capitolul Finante prevede ca jumatate din profitul net al Loteriei Romane realizat pe teritoriul regiunii sa se constituie ca venit al bugetului regiunii.

Potrivit proiectului UDMR privind autonomia Tinutului Secuiesc, la bugetul regiunii se constituie venit si 60 la suta din taxa pe jocuri de noroc colectate la nivel de regiune.

"Se fac venit al bugetului regiunii urmatoarele: 50 la suta din impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal colectat in urma transferului proprietatilor de pe raza regiunii, 20 la suta din taxa pe valoarea adaugata colectata de la firmele din regiune, dupa efectuarea restituirilor catre acestea, 12 la suta din impozitul pe venit incasat la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale din raza regiunii, 50 la suta din profitul net realizat de Loteria Romana pe teritoriul regiunii si 60 la suta din taxa pe jocuri de noroc colectate la nivel de regiune", se arata in documentul citat.

De asemenea, in vederea finantarii noilor atributii prevazute de statutul autonom al Tinutului Secuiesc, veniturile bugetelor judetelor din cadrul regiunii se suplimenteaza cu cote defalcate din veniturile bugetului de stat.

"Se suplimenteaza cu cote defalcate din veniturile bugetului de stat 50 la suta din veniturile din concesiuni si inchirieri aferente obiectivelor concesionate sau inchiriate in raza judetului, 50 la suta din acciza aplicata pe produsele energetice si tutun produse/vandute in judet, 50 la suta din taxa pe valoarea adaugata colectata de la firmele din judet, dupa efectuarea restituirilor catre acestea, 50 la suta din taxele pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati, 50 la suta veniturile din taxe administrative, 90 la suta din toate alte taxe directe sau indirecte colectate de trezorerie, cu exceptia taxelor locale sau ce revin regiunii ori altor institutii publice", se mentioneaza in proiect.

Documentul mentioneaza, legat de colectarea impozitelor si taxelor care se genereaza pe teritoriul Tinutului Secuiesc, ca acestea se realizeaza de catre "Directia Generala Regionala a Finantelor publice Miercurea Ciuc", prin structurile subordonate acesteia.

"Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Miercurea Ciuc se infiinteaza prin reorganizarea Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Brasov. In aria de competenta regionala a Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Miercurea Ciuc intra judetele Covasna, Harghita si Mures, iar in cea a Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Brasov raman judetele Alba, Brasov si Sibiu", se subliniaza in proiectul UDMR.

Autostrazi si cai ferate de interes regional, in domeniul public al Tinutului Secuiesc


Drumurile, autostrazile, caile ferate si apeductele de interes exclusiv regional, care sunt determinate prin normele de aplicare a statutului Tinutului Secuiesc, "constituie patrimoniul inalienabil al regiunii".

"Drumurile, autostrazile, caile ferate si apeductele de interes exclusiv regional care sunt determinate prin normele de aplicare a prezentului statut fac parte din domeniul public al regiunii. Padurile proprietate de stat din regiune, minele, cu exceptia celor de interes national, carierele de piatra si exploatatii de turba, de apa minerala a caror folosinta este retrasa proprietarului de fond, edificiile destinate functionarii unor servicii publice regionale, precum si mobilierul si alte bunuri ale acestora constituie patrimoniul inalienabil al regiunii", se arata in proiect.

De asemenea, imobilele din proprietatea statului situate in regiune sunt transferate in patrimoniul regiunii, iar judetele, conform noilor reglementari, "pe teritoriul lor, intra in posesia bunurilor si drepturilor de natura imobiliara ale statului cu exceptia celor de interes militar si a serviciilor de interes national sau de interes regional".

Material sustinut de Julius Meinl

Lori din Onești. Ador la Ploiești. Reportaj din culisele concertului Loredanei Groza

Care-i ideea? Ce se întâmplă cu artistul, nu orice artist, adevărat. Cum este Loredana Groza înaintea unui spectacol. Cum stăpânește necunoscutele? Inspirația pentru un nou concert în rutina unui turneu lung. Ore furate de somn, mereu cu valiza făcută. Vocea? Răcise. Și abia începuse “Ador”. Instalațiile video? Erau blocate între Constanța și Ploiești. Drumul era plin de răul vremii. Reportaj din turneul Ador, 11-25 martie 2018. Mâine veți citi un interviu cu Loredana Groza, luat în condiții de turneu.


5881 vizualizari

 • +13 (21 voturi)    
  Ăsta a căzut în cap? (Joi, 18 septembrie 2014, 17:37)

  mitg [utilizator]

  În 1918 v-ați luat ****, că n-ați știut să vă comportați frumos cu românii din Transilvania, adică populația majoritară. Aia s-a întâmplat în 1918. În caz că domnul cu numele care-mi aduce aminte de produsele Knorr nu știe, România există din 1866, atunci când Principatele Unite s-au "rebrănduit" România. Principatele Unite existau din 1859.

  Voi în 1859 făceați chef că Habsburgii au fost de-acord să-și redenumească imperiul "Imperiul Austro-Ungar".
  Hai, cântă la altă masă.

  Auzi la el "cu nasterea statului roman, in 1918". Vai de capul lor.
  • +11 (15 voturi)    
   nu el e cazut in cap...... (Joi, 18 septembrie 2014, 18:38)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   .....ci idiotii de noi care, in loc sa il dam afara in suturi pe mincinosul perfid care accepta ranjind bataia de joc la adresa imnului mational si accepta cu acelasi ranjet tamp sa fie primit, in Romania, cu imnul ungariei, noi il alegem presedinte.

   Vai de capul nostru de imbecili ingramaditi ce suntem !
  • +3 (9 voturi)    
   Ibanesti - Ip - Traznea (Joi, 18 septembrie 2014, 18:42)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Pregatiti va ...incolonati va..vine semnalul de a marshalui spre Tinutul Romanesc revendicat illegal de Iudemere...
 • +12 (18 voturi)    
  Logica lipsa! (Joi, 18 septembrie 2014, 17:46)

  un dac [utilizator]

  Domnule Kelemen Hunor,
  va rog sa cititi cu voce tare propria declaratie. De sute de ori. De cate ori va ajunge varful limbii la cuvantul "Constitutie", opriti-va, beti un pahar cu apa si incercati sa intelegeti damful de ridicol din incapere. Nu, nu miroase a fasolea specific romaneasca, este doar duhoarea orbaneasca a unui om care se joaca cu cuvintele. Daca as fi de acord cu autonomia, as vrea sa facem tinutul oamenilor cu bun simt. Dvs ati fi invitat politicos sa parasiti acest tinut.
  Al dvs, un roman care a citit cateva stiri despre Robert Raduly-cel mai bun exemplu de toleranta etnica. Sau despre Kerestoy-care a facut deja tinutul padurenilor. Si tot asa. Nu ati facut ABSOLUT nimic pentru societatea romaneasca in ansamblul ei. Partidul dvs nu este legitim, prin urmare niciun demers UDMR nu poate fi legitim. Reprezentare in Parlament, da, partid pe criterii etnice, nu.
  • +5 (9 voturi)    
   domnule, (Joi, 18 septembrie 2014, 18:47)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui un dac

   crdeti ca pe ei ii intereseaza logica, istoria sau bunul simt ? Va inselati !
   Ei sunt in gasca si isi vad de interesele lor, indiferenti la orice fel de argumente.
   S-au vorbit intre ei sa "regionalizeze" tara si sa isi ia fiecare cate o bucatica. Asta este planul lor marsav iar populimea idioata, saliveaza deja cu gandul la micul gratis, singura preocupare si bucurie a ghertoiului.
 • +8 (14 voturi)    
  Plang padurile, descaleca drujba l'u Atilla ? (Joi, 18 septembrie 2014, 18:23)

  Plagarus [utilizator]

  Conform prevederilor ONU daca comunitatea romaneasca refuza autonomia aceasta nu se va realiza.
  Guvernul Ponta l-a schimbat din functie pe prefectul de Harghita care atacase in instanta memorandumul pentru autonomia Tinutului Secuiesc. In locul sau a fost numit un prefect UDMR !!
  In locul lui a fost numit prefect al judetului Harghita Petres Sandor, sustinut de UDMR, printr-o hotarare de guvern semnata de premierul Victor Ponta.
  Adrian-Jean Andrei fostul prefect din Harghita declara ca la nivel de judet in cel putin 10 localitati Consiliile Locale au adoptat hotarari de aprobare a unui memorandum privind instituirea regiunii administrative autonome “Tinutul Secuiesc”, la propunerea Consiliului National al Secuilor.
  Ponta era intampinat, la manifestarile comemorative din Pasul Nyerges, judetul Harghita, cu imnul Ungariei.

  Steagul secuiesc legal in Romania !
  Liderii PSD şi cei ai UDMR au convenit ca legea steagurilor, parte a acordului parlamentar semnat înaintea învestirii în Parlament a guvernului Ponta 3, să fie adoptată în Parlament.

  Solutia de compromis oferita de Ponta pentru ca UDMR sa ramana la guvernare: ministerul de externe nu se retrage din procesul de la CJUE impotriva Minority Safe Pack, dar nu-si mai sustine actiunea/ Kelemen Hunor a acceptat propunerea.

  Cel mai grav este că se dă drept exemplu obţinerea autonomiei prin mijloace de forţă: separarea de Alto Adige şi autonomia Tirolului de sud au fost dobândite prin metode extremist-teroriste
  Este impropriu să se vorbească despre autonomia minorităţii suedeze din Finlanda. În realitate este vorba de autonomia insulei Åland, a cărei populaţie este formată în proporţie de 90% din suedezi.
  Dacă printr-o întîmplare statul român ar acorda autonomie administrativă judeţelor Covasna,Mures şi Harghita, restul populaţiei maghiare din Transilvania s-ar găsi într-o situaţie instituţională şi culturală extrem de precară
  maghiarimea din Transilvania ar fi redusă la o lumpen-maghiarime! Spre asta tinde UDMR?
 • +9 (15 voturi)    
  "un act legal, constitutional si legitim" ?!? (Joi, 18 septembrie 2014, 18:30)

  translativus [utilizator]

  Poate ca acum, cand se cere direct dezmembrarea tarii, cei care au sustinut "regionalizarea" vor intelege adevaratul scop al acestui plan.

  Semnul de intrebare a aparut in momentul in care PSD a cerut "regionalizarea" nu prin comasarea actualelor judete ci prin mentinerea lor si creearea unei noi entitati "regionale", care sa aiba in subordine cateva judete.
  Acesta a fost inceputul sfarsitului pentru tara noastra.
  Dupa "tinutul secuiesc" va urma "republica mazare" (sau poate va deveni regatul mazare, nu ii trebuie decat un popa corupt) in care se vor gasi judetele Constanta si Tulcea, "bania Dragnea".....etc.

  "A fost odata Romania, o tara in care alesii unui neam pervertit cu mici "gratis" si tigai la promotie, au jefuit tot ce au putut, au facut datorii enorme in numele aceluiasi neam, dupa care si-au impartit teritoriul intre ei.
  De aceea ne-a fost asa de usor sa ii cucerim", spuse profesoarea de istorie, Natasa, elevilor din clasa a cincea, scoala generala 666, oras Bucurograd, regiunea Romanov, Russia de Vest.

  Ce neam de idiotii ! Isi spuneau elevii chicotind si aruncand cu bucati de creta in umilul om de serviciu, unu' Ion sau Miclos sau......ce conteaza. O biata relicva vie a acelui neam.

  P.S. O fi invatat Ponta (viitorul presedinte) imnul ungariei ?!? Sa se grabeasca ! Nu mai e mult !
  • -2 (8 voturi)    
   Armata Romana (Joi, 18 septembrie 2014, 18:44)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui translativus

   asteapta...si Fi Pregatita ! Poporul Roman iti cere Patriotism !!!!!Patriotiismul trebuie Udat cu Sangele Acestor Tradatori de Tara, numiti iudemere
   • +2 (6 voturi)    
    ...hai ma ... (Joi, 18 septembrie 2014, 22:16)

    Jupanu1970 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    da de ce nu te duci tu la lupta ! Lasa armata romana sa ma apere cind e nevoie ...ori esti si tu un mic Mussolini.
    ...Italiani !!!! Alla guera ! Armiamoci, e partite !
    • -1 (3 voturi)    
     de Jupani/Baroni lasi ca tine (Vineri, 19 septembrie 2014, 8:47)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui Jupanu1970

     sunt satul..vino cu un discurs argumentat de NU !
     • 0 (0 voturi)    
      ...daca esti satul (Vineri, 19 septembrie 2014, 16:39)

      Jupanu1970 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

      fa ce am facut eu acum 30 de ani...Go west. Si las o balta cu lasitatea ...priveste te in oglinda si shut up ! Fapte domnule nu vorbe !
   • +3 (3 voturi)    
    mai bine zis....... (Vineri, 19 septembrie 2014, 8:41)

    translativus [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    .....PROSTIME ROMANA !
    Ai fost jefuita, batjocorita si indatorata pe mai multe generatii, de catre marsavii pe care tu i-ai ales.
    Daca si acum vei alege prost, vei ramane si fara tara !
  • -4 (12 voturi)    
   usurel (Joi, 18 septembrie 2014, 19:31)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui translativus

   nu accept sa fiu furat in continuare de mitici doar fiindca ungurii o iau razna! le dam peste bot si ne vedem de ale noastre, cu regionalizarea in fruntea prioritatilor.
   • +8 (12 voturi)    
    esti cumva "sub acoperire" ? (Joi, 18 septembrie 2014, 20:06)

    translativus [utilizator] i-a raspuns lui srpc

    Otrava cu "miticii" este esenta magariei cu "tinutului secuiesc".
    Miticii va taie padurile ? Miticii va sunt sefi la consiliile judetene si la primarii ? Miticii v-au ales baronii locali ?

    Asa ca, mai usurel cu "regionalizarea" PSD-ista.
    De ce nu esti de acord cu comasarea judetelor si formarea a 10-12 judete mari si late ?
    Va raman baronii pe drumuri ? Nu cumva faci si tu parte dintre profitorii sistemului si ai pus ochii si tu pe o o bucatica de Ardeal ?
   • +6 (6 voturi)    
    of doamne (Joi, 18 septembrie 2014, 20:26)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui srpc

    greu cu miticii srpc baci,nu?numa ei fura,noi astia nici nu punem mana!

    bleah,ia pune tu mana si regionalizeazate tu in pusta,ca sunteti prea multi in tara asta care vreti spargerea ei.cat mai rubla tavarisce?
 • +6 (8 voturi)    
  Auzi exprimare la el (Joi, 18 septembrie 2014, 18:48)

  bigbrother [utilizator]

  "Propunem o regiune din trei judete, pastrand judetele, Covasna, Harghita, Mures, in care cetatenii vor fi egali si nediscriminati."

  Vorbim despre romani sau maghiari aici? Despre ce discriminare vorbim, ce anume nu au maghiarii acolo de sunt discriminati? Ce drepturi le-au fost incalcate de nu sunt egali cu ceilalti?

  Baiatul asta vorbeste ca sa nu adoarma si vede istoria cum vrea el, vorbind pentru un public dispus sa asculte orice le gadila orgoliul si avand ochelari de cal pentru ca nu vor sa vada decat ce vor ei. Evident, vin alegerile iar UDMR n-a avut si n-are nimic de oferit decat vechea placa cu autonomia, asa ca incearca sa ia din cascaval cu proiecte de acest gen.
  • +6 (8 voturi)    
   Ai inteles gresit (Joi, 18 septembrie 2014, 19:46)

   Etre [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   Proiectul initial prevedea niste discriminari pe baza de etnie pentru posturile functionarilor publici. Adica, un anumit procent din functionari trebuia in mod obligatoriu sa fie format din maghiari.

   Nu sunt ei discriminati, ei sunt cei care fac discriminarea.

   Evident, nu cred ca pot castiga suport in Europa cu asemenea masuri retrograde. Probabil au primit critici, de unde si formularea indulcita "cetatenii vor fi egali si nediscriminati"
 • +6 (8 voturi)    
  cultura arhelogică Cucuteni are 7000 ani (Joi, 18 septembrie 2014, 19:53)

  visio [utilizator]

  dacă îl vedeți, spuneți-i prostului de Kelemen Umor că doctorul a făcut o glumă proastă și i-a schimbat pastilele; i-a dat anticoncepționale...
  ungurii au văzut că treaba cu autonomia ungurească nu merge, așa că i-au bagat la înaintare pe fraierii de secui...mai spuneam pe aici: dacă vreți pământ, trebuie să plătiți chirie....
  și mă mai stresează o idee: voi vă perpetuați de sute de ani; să înțeleg că ați ajuns la incest?
  nu găsesc nicio explicație rațională a acestui comportament a unor indivizi: la ce semănați voi cu Atila? aveți ochii altfel? nici măcar mici de statură nu sunteți...sincer, reveniți-vă și nu credeți că Rusia va pune obrazul pentru voi...s-au văzut vremuri când ruții s-au clătinat și Putin oricât ar fi el de putin, e totuși un om...și orice om are prețul luiț; ce veți face atunci? drumul până în mongolia e lung...
  • +5 (7 voturi)    
   felicitari (Joi, 18 septembrie 2014, 20:37)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui visio

   un raspuns cat se poate de corect,insa omuletii astia verzi lucreaza din greu,din pacate bagati in seama de clasa noastra politica.daca ar fi un simplu partid politic nu as avea nimic impotriva,insa ei stiu un singur lucru:pasi marunti si fara abatere spre dezmembrarea tarii.culmea e ca maghiarii obisnuiti tot voteaza cu udmr.pana cand oare?
   • +1 (1 vot)    
    maghiarii votează cu udmr pt că sunt fraieri (Vineri, 19 septembrie 2014, 13:40)

    visio [utilizator] i-a raspuns lui Point

    și încă ceva, udmr a fost aproape să nu intre în parlament....și nu din cauza pierderii naturale a alegătorilor; ci pentru că ăștia tineri au ieșit în lume și le place civilizația; desigur că proștii cred în aiurelile unor retardați ca Marko frumosul, sau kelemen hunor; analogic vorbind, uite la proștii care votează cu psd...sincer, prefer un om sincer ca un maghiar care o ține pe a lui, decât un prost de psd-ist; oricât ar fi de încăpățânat, udmr-istul (și aici ajungem la partea cu tinerii), în fața argumentului pragmatic ia decizia corectă; pe când, psd-iștii întotdeauna vor vota pe 1kg de făină sau 1 gumar găurit; niciodată nu îl va duce capul la mai mult; Plagiatori ca Ponta sunt mană cerească pt leneșii psd-iști, cei care stau beți prin cârciumi până le scoate jandarmul noroiul din curte....Ion Iliescu și Năstase au dat pensii compensatorii, i-au învățat leneși (ex. minerii). Dacă ar veni un om inteligent la guvernare, i-ar pune să muncească, și nu le convine. De ce să muncească pt un ban corect când ceilalți români pot suporta lenea lui, prin mărirea prețului la carburanți sau taxa de stâlp, etc.
    pe bune acum, într-o situație imposibilă sau absurdă, cum să muncesc eu când pot să las pe alții să facă treaba asta pt mine? Sunt pensionari tineri, și nu mă refer la cei din MAI sau MAPN, care au devenit ”holtei” dela frageda vîrstă de 55 ani; când durata de viață ajunge undeva la 80-90 ani...îți dai seama ce parazit a produs Ion Iliescu sau Ponta? Alde ăștia au icoana lui Ilici sub pernă; alde ăștia spun rugăciuni, dacă știu să citească, pt Ponta Plagiatorul; și maghiarii își conservă drepturile...este o aberație pt că realistic vorbind, ne întoarcem la incest...
 • +7 (9 voturi)    
  io am citeva intrebari pt hunor baci (Joi, 18 septembrie 2014, 21:06)

  mnicku [utilizator]

  ca si ardelean:

  - sinteti secui sau maghiari - hotariti-va odata
  - daca ati jurat sa respectati Constitutia RO de ce va luptati sa o incalcati ?
  - daca nu va place sa traiti in RO de ce nu plecati de aici? ca nu va retine nimeni
  - de ce alte minoritati sint integrati isi vad de problemele lor si nu fac scandal ca si voi . Ca de pilda : turcii, tatarii , slovenii, sirbii, ...etc ?
  • 0 (0 voturi)    
   secui sau ungur (Vineri, 19 septembrie 2014, 16:16)

   nosp1 [utilizator] i-a raspuns lui mnicku

   Secuii nu sunt o etnie, ci o regiune, asa cum Oltenia, Banat, Tara Motiilor, etc... E ca si cum ai zice ca un oltean sa se hotareasca daca este roman sau oltean.
 • +6 (8 voturi)    
  Rusia isi adauga noi teritorii (Joi, 18 septembrie 2014, 21:06)

  ty [utilizator]

  iar asta vrea "autonomie"
 • +9 (11 voturi)    
  De cand ungurul e secui ....si invers??? (Joi, 18 septembrie 2014, 21:10)

  tatone [utilizator]

  De acord cu limba materna an scoala....sa anvete an limba secuilor ...Daca e tinutul secuiesc atunci stiu ei o boaba macar an aceasta limba ?? Vreau sa-l aud pe Dl K.H vorbind an limba secuilor
 • +6 (6 voturi)    
  Obraznicie maxima. (Joi, 18 septembrie 2014, 21:51)

  Da_Doamne_mintea_de_pe_urma [utilizator]

  Unde s-a mai pomenit in lumea asta ca populatia majoritara sa fie obligata prin lege sa invete o limba a populatiei minoritare? Eu sper ca UDMR-ul si toti ungurii care o ard cu autonomia pe criterii etnice sa-si vada lungul nasului si sa o termine cu prostiile. Au suficiente drepturi si putem trai linistiti asa. Ar trebui sa constientizeze ca in cazul unui conflict suntem mult mai multi si oricum nimeni nu ar avea nimic de castigat.
  • +2 (6 voturi)    
   Si daca exista (Vineri, 19 septembrie 2014, 7:44)

   cazimir [utilizator] i-a raspuns lui Da_Doamne_mintea_de_pe_urma

   Daca exista in europa o tara unde populatia majoritara invata limba minoritatii in mod obligatoriu te pui si tu pe invatat maghiara?
 • -2 (4 voturi)    
  singura minoritate in ue fara autonomie (Vineri, 19 septembrie 2014, 7:25)

  cazimir [utilizator]

  Este o adaptare la cadrul juridic romanesc a unui statut din Italia.
  Exista 14 modele de autonomie functionale in UE

  Minoritatea maghiara din ro este singura minoritate din UE care traieste compact intr-o regiune si nu are autonomie
  • +6 (6 voturi)    
   daca tot e vorba de corectitudine politica (Vineri, 19 septembrie 2014, 8:52)

   urob [utilizator] i-a raspuns lui cazimir

   hai s-o lamuraim odata :
   secui sint maghiari sau nu?
   Eu unul nu mai inteleg nimic!
   Si din aceste 3 judete vestite cati s-au declarat la refrendum maghiari si cati secui ?
   Asta ca stim si noi pentru cine "luptam"
 • +4 (4 voturi)    
  noi nu vrem autonomia tinutului secuiesc (Vineri, 19 septembrie 2014, 9:39)

  blagutiudan [utilizator]

  cred ca adoptarea autonomiei ar fi o mare greseala a Romaniei si ar defavoriza intreaga populatie romaneasca care traieste actual in judetele Mures, Harghita si Covasna ; populatie care isi duce viata intr-o foarte buna intelegere, de altfel, cu toti maghiarii cu care vine in contact.
  cred ca este un subiect foarte serios , care nu ar trebui bagatelizat de romani si de societatea politica.
  in principiu maghiarii au toate drepturile de care au nevoie pentru a duce o viata normala in Romania si in acest moment; iar adoptarea autonomiei este un act nejustificat de realitate si nu ar duce decat la discriminarea populatiei romanesti din acest teritoriu. toti cei care nu vor sti limba maghiara suficient de bine incat sa nu poata face fata unor examene pentru posturi de conducere nu vor accede la ele, in consecinta romanii nu vor mai fi factori de decizie la nici un nivel important administrativ, in institutii bugetare , invatamant, spitale, justitie. astfel romanii vor fi discriminati pentru ca o decizie la toate aceste nivele (si poate multe altele) luata de factorii de decizie care isi vor fi"castigat" acest drept de a conduce ii va defavoriza.
  in momentul in care un roman, se va lovi de o decizie nedreapta, va avea dreptul sa o conteste in instanta...... dar acolo instanta va fi formata dupa majoritate-deci ce dreptate va avea in final?
  un exemplu concludent, dupa parerea mea, este in comert unde cvasitotalitatea vanzatorilor la angazare sunt vorbitori si de limba maghiara (deci ce sanse ar avea cineva sa se angajeje pe un astfel de post daca nu vorbeste decat limba romana si romani, sau o alta limba dar nu maghiara). acest fat poate fi constatat cu usurinta in aceste 3 judete, el fiind prezent "de facto".
  in prezent, in destul de multe cazuri, dupa cum am putut constata, daca este un sef maghiar- el va face tot ce ii sta in putinta sa isi faca un "staf de conducere format tot din persoane cu nume (cel putin) maghiare, apoi aproape toate legaturile cu firme de paza
 • -1 (5 voturi)    
  intelepciune (Vineri, 19 septembrie 2014, 10:10)

  tontu [utilizator]

  Nimic nou sub soare "Regiunea autonoma maghiara" a existat si pe vremea comunistilor in Romania, prin anii '50-'60 si totul a fost ok. Trebuie gasita o solutie inteleapta care sa detensioneze lucrurile, nu sa le complice si mai tare...
 • +3 (3 voturi)    
  cele mai sarace judete din Transilvania (Vineri, 19 septembrie 2014, 12:19)

  manon [utilizator]

  Sunt cele trei pe care domnul Kelemen le doreste in Tinutul lu'peste....mergeti cu trenul sau cu masina sa vedeti saracia lucie din toate satele, comunele,oarasele, gari paraginite...gara din Tirgu mures este un dezastru arata ca o halta nu ca o gara d eoras resedinta de judet, nici peron la linii nu are!! Apoi sa luam padurile care nu mai exista. Ati furat si devalizat tot fara sa va doara sufletul si acum vreti granite, vreti autonomie...si toate aberatiile din document. Eu v-as da granitele si v-as pune taxa pe tot ce iese dintre aceste granite inclusiv survolarea spatiului aerian inafara granitelor, sa va vad unde ati ajunge cu saracia pe care ati creat-o in aceste judete. Mai aveti tupeu ca sa cereti bani de la stat? Pai aratati de ce sunteti in stare, faceti judetele alea sa se invarta dupa soare, dovediti ceva! Spuneti de prioritatea la angajari a cetatenilor maghiari? la care joburi domnule Kelemen??? Stiu cetateni romani de etnie maghiara care au invatat numai ungureste in familie si la scoala si nu au gasit job in judetele unde le promiteti acest beneficiu, unde sa foloseasca limba materna, si au un mare handicap in a se angaja in firmele unde se vorbeste romaneste si unde au gasit loc de munca. Fac eforturi uriase sa se adapteze...Ati creat niste handicapati in propria lor tara, i-ati legat de glie mai rau ca grofii de pe vremuri!!!
 • +1 (1 vot)    
  Toata stima, D-le Hurezeanu, (Vineri, 19 septembrie 2014, 16:08)

  John M. [utilizator]

  L-am auzit punand problema cu adevarat stiintific:
  Transilvania s-a unit cu tara dupa ruperea ei din Imperiul Austro-Ungar (Tratatul Trianon). Atunci nu exista nicio entitate maghiara pe teritoriul ei, de genul tinutul secuiesc, etc. Daca ungurii contesta tratatul de la Trianon, atunci un referendum trebuie sa fie facut pe toata Transilvania, nu pe trei judete. Cu alte cuvinte, n-ati existat nici atunci ca entitate administrativa, de ce ati exista acum?!
 • 0 (0 voturi)    
  incredibil cum gandesc acesti oameni (Duminică, 21 septembrie 2014, 11:36)

  ivanescu [utilizator]

  oamenii astia sun dusi rau cu mintea ...eu cred mai curând ca vor sa slabeasca tara ....tara arde si baba se piaptana ....orice om care isi iubeste tara in aceste zile se gandeste sa-si aleaga un presedinte si acesti furaciosi din 3 judete se dau de ceasul mortii sa dezbine si sa faramiteze Romania ...parerea mea este,.... fratilor daca nu va place in Romania plecati in ungaria ca acolo sunteti asteptati cu trambite !...lasatine pe noi cu dumnezeu si cu locul padurilor furate de voi ca sa avem vesnic inundatii !...drum bun cale batuta ......


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă