Senatorii au adoptat, miercuri, o propunere de lege prin care plata cheltuielilor de repatriere a cetatenilor romani, decedati pe teritoriul statelor de resedinta, poate fi suportata de administratiile publice locale in situatia in care familia face dovada faptului ca nu poate suporta respectivele costuri, scrie Agerpres.

Legea initiata de mai multi parlamentari PDL vizeaza si eliminarea din textul legii nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe si nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate, a posibilitatii inhumarii sau incinerarii in statul in care a survenit decesul.

Astfel, familia poate, potrivit unui amendament formulat in Comisia pentru romanii de pretutindeni din Senat la aceasta propunere legislativa, sa opteze pentru repatriere sau nu.

"O problema o constituie faptul ca, atunci cand familia nu isi poate permite costurile repatrierii trupului celui decedat, chiar daca familia nu este de acord, trupul decedatului poate fi incinerat sau inhumat in statul in care a intervenit decesul. Consideram ca este o masura injusta, care lipseste familia celui decedat de dreptul de a alege repatrierea trupului celui decedat", sustin initiatorii in expunerea de motive a propunerii legislative.

Initiatorii precizeaza, totodata, faptul ca repatrierea trupurilor cetatenilor romani decedati in afara granitelor reprezinta 'o problema majora pentru Romania', repatrierea presupunand 'cheltuieli intre 2.000 si 6.000 de euro, din cauza procedurilor obligatorii'.

"Este descalificant pentru Romania, stat european, sa ignore faptul ca sute de cetateni romani zac ani intregi in morgile din strainatate, mai ales in situatia in care, de sase ani, romanii din diaspora solicita guvernelor de la Bucuresti crearea unui fond de urgenta pentru repatrierea celor care mor la munca in strainatate si ale caror familii nevoiase nu-i pot aduce acasa", se mai arata in documentul amintit.

Propunerea de lege are un caracter ordinar si a fost adoptata de Senat, in calitate de prima Camera sesizata, cu 122 voturi pentru si un vot impotriva. De asemenea, raportul de admitere cu un amendament a fost adoptat cu 118 voturi pentru, un vot impotriva si o abtinere.