UDMR sustine ca CSM si-a depasit atributiile constitutionale exprimand un punct de vedere politic pe un proiect de lege aparut in presa, referitor la autonomia Tinutului Secuiesc.

"Uniunea Democrata Maghiara din Romania isi exprima ingrijorarea fata de pozitia CSM in privinta proiecului de autonomie al Tinutului Secuiesc. CSM, in calitatea sa de garant al independentei justitiei, si-a depasit atributiile constitutionale, exprimandu-si un punct de vedere politic, intr-un subiect politic, cu privire la un proiect de lege aparut in presa. CSM nu are voie sa se comporte ca un actor politic", se arata intr-un comunicat semnat de presedintele UDMR, Kelemen Hunor, remis sambata si citat de Mediafax.

In opinia UDMR, "pozitia CSM incalca grav libertatea presei si libertatea de exprimare, principiile fundamentale ale statului de drept si principiile separarii puterii".

In comunicat se arata ca, in nenumaratele decizii asupra libertatii de exprimare, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a aratat ca acest drept "acopera nu numai informatiile si ideile primite favorabil sau cu indiferenta ori considerate inofensive, dar si acele care socheaza sau deranjeaza" si ca "acestea sunt cerintele pluralismului, tolerantei, spiritului deschis, fara de care nu exista societate democratica".

"Libertatea de exprimare este pretioasa pentru orice persoana dar in mod deosebit are un caracter indispensabil pentru persoanele alese in functii de demnitate publica, pentru partidele politice si pentru membrii acestora, deoarece ei reprezinta pe cei care le dau votul, raspund preocuparilor acestora si le apara interesele": 'Una din principalele caracteristici ale democratiei consta in posibilitatea pe care ea o ofera de a rezolva prin dialog, fara a se recurge la violenta, problemele pe care le are de solutionat un stat, chiar si atunci cand acestea sunt extrem de dificile sau stanjenitoare, iar democratia se "hraneste" din libertatea de exprimare", mai citeaza UDMR.

Calificarea de catre CSM a dezbaterii publice a unui subiect de interes public ca fiind un "potential de afectare a independentei si prestigiului justitiei si o agresiune la principiile statului de drept" constituie o grava ingerinta si incalcare a dreptului la libertatea de exprimare si a libertatii presei, considera UDMR.

UDMR solicita public prezentarea de catre CSM a unui raport (pe anul 2013 si pe cel in curs) in privinta aplicarii efective a prevederilor constitutionale in domeniul utilizarii limbii materne in justitie: numarul cazurilor in care s-a utilizat limba materna - maghiara - (in cazurile civile, administrative si penale), strategia CSM in privinta asigurarii utilizarii limbii materne in justitie, resursele umane si materiale alocate de CSM in acest sens si demersurile realizate de CSM pentru promovarea in randul comunitatii minoritare etnice a utilizarii limbii materne in justitie.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sustine, despre proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc vehiculat in presa, ca lansarea in spatiul public a unor teme ce depasesc cadrul constitutional in ceea ce priveste justitia reprezinta "o agresiune la principiile statului de drept".

"Lansarea prin orice mijloc de comunicare in masa de catre vectori de imagine - indiferent daca sunt analisti, jurnalisti, politicieni - in spatiul public a unor teme ce exced cadrului constitutional in materia infaptuirii justitiei in Romania reprezinta un potential de afectare a independentei si prestigiului acesteia si o agresiune la principiile statului de drept", se arata intr-un comunicat de presa difuzat joi de CSM.

Punctul de vedere al CSM a fost facut public "avand in vedere vehicularea si dezbaterea in mass-media a unui proiect privind Statutul Special al Tinutului Secuiesc din Romania".

In acelasi comunicat, CSM tine sa reaminteasca, indiferent de initiatorii, autorii sau stadiul asumarii proiectului de o entitate, grupare sau persoana, mai multe prevederi ale Constitutiei.

Astfel, Consiliul reda articolul 152 al legii fundamentale, potrivit caruia "dispozitiile prezentei Constitutii privind caracterul national, independent, unitar si indivizibil al statului roman, forma republicana de guvernamant, integritatea teritoriului, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala nu pot forma obiectul revizuirii".

CSM reaminteste si mai multe prevederi constitutionale privind infaptuirea justitiei in Romania, printre care si cele legate de statutul judecatorilor si cel al procurorilor si de instantele judecatoresti.

In acest context, sunt citate prevederi conform carora "este interzisa infiintarea de instante extraordinare; prin lege organica pot fi infiintate instante specializate in anumite materii, cu posibilitatea participarii, dupa caz, a unor persoane din afara magistraturii".

CSM citeaza si prevederile privind folosirea limbii materne si a interpretului in justitie: Procedura judiciara se desfasoara in limba romana; Cetatenii romani apartinand minoritatilor nationale au dreptul sa se exprime in limba materna in fata instantelor de judecata, in conditiile legii organice; Modalitatile de exercitare a acestui drept, inclusiv prin folosirea de interpreti sau traduceri, se vor stabili astfel incat sa nu impiedice buna administrare a justitiei si sa nu implice cheltuieli suplimentare pentru cei interesati; Cetatenii straini si apatrizii care nu inteleg sau nu vorbesc limba romana au dreptul de a lua cunostinta de toate actele si lucrarile dosarului, de a vorbi in instanta si de a pune concluzii, prin interpret; in procesele penale acest drept este asigurat in mod gratuit.

Potrivit proiectului Uniunii de autonomie a Tinutului Secuiesc aparut in presa, pe care conducerea UDMR nu o comenteaza, nefiind cea oficiala, locuitorii din Tinutului Secuiesc au dreptul sa se adreseze in scris Curtii Constitutionale si instantelor judecatoresti in limba maghiara.

Conducerea UDMR sustine ca varianta oficiala a proiectului de autonomie a Tinutului Secuiesc initiat de Uniune va fi afisata pe site-ul propriu in limbile romana si maghiara in perioada urmatoare.