Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Sibiu, ca independenta energetica a Romaniei "este lucrul cel mai important", fiind necesar "sa nu mai depindem de Gazprom", si a afirmat ca trebuie exploatate "toate gazele pe care le avem, atat in Marea Neagra, cat si pe teritoriul Romaniei", relateaza Mediafax.

Victor Ponta a fost intrebat, vineri, intr-o conferinta de presa la Sibiu, daca Romania este afectata de faptul ca Gazprom a redus cu cinci la suta livrarile de gaze.

"Ministrul Energiei a anuntat foarte clar ca reducerea cu 5% a livrarilor de gaze dinspre Rusia nu afecteaza in acest moment in niciun fel consumul, nici industrial, nici casnic. Avem rezerve suficiente, dar este un bun prilej ca sa intelegem ca independenta noastra energetica, ca tara, mai pe romaneste sa nu mai depindem niciodata de Gazprom, este lucrul cel mai important", a declarat premierul.

El a afirmat ca, in acest sens, trebuie exploatate toate resursele existente, "pastrand absolut toate standardele de protectie a mediului".

"Pastrand absolut toate standardele de protectie a mediului, trebuie sa ne exploatam toate gazele pe care le avem, atat in Marea Neagra, cat si pe teritoriul Romaniei. Cred ca este obligatia mea si a tuturor oamenilor politici responsabili sa explicam, chiar daca uneori suntem impopulari, ca pentru Romania este esential sa ne folosim resursele noastre de gaze, in asa fel incat, pe viitor, cand se mai supara Gazprom, sa nu mai fie o stire ca au oprit livrarile, pentru ca nu avem nevoie", a completat premierul.

Grupul rus Gazprom a redus vineri cu 5% exporturile de gaze naturale catre Romania fata de nivelul planificat, fara ca autoritatile de la Bucuresti sa fie informate oficial, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

"Fluxurile de gaze naturale prognnozate a fi livrate din Rusia catre Romania s-au redus vineri cu 5% fata de ceea ce era planificat. Este vorba de cantitati mici. Nu am fost informati oficial in legatura cu motivul acestei reduceri", a afirmat Nicolescu.