¬Europarlamentarul Monica Macvoei, candidat independent la prezidentiale, a cerut, miercuri, comisiilor parlamentare de control SRI si SIE sa-i audieze pe directorii celor doua institutii pentru a lamuri in cursul zilei de astazi daca printre prezidentiabili se afla un ofiter acoperit, asa cum sustine presedintele Traian Basescu. Georgian Pop, presedintele comisiei de control SRI a declarat pentru HotNews.ro ca a facut verificari in ianuarie 2013,dar ca nu exista situatii de incompatibilitate. Pe de alta parte, gupurile parlamentare ale PNL si PDL vor initia marti in Biroul permanent al Camerei Deputatilor o sesizare cu privire la constituirea unei comisii parlamentare de ancheta.

"Nu am fost si nu sunt ofiter acoperit sau in orice alt fel al vreunui serviciu de informatii roman sau strain", a declarat, joi, Monica Macovei, adaugand ca "presedintele si institutiile au avut posibilitatea de a verifica acest lucru in 2005, cand a intrat in Guvernul Tariceanu ca ministru al Justitiei si apoi in 2008, cand presedintele si Emil Boc mi-au propus sa fiu din nou ministru al justitiei, precum si in 2009 cand presedintele mi-a propus sa fiu candidat de premier al Romaniei".

Macovei sustine ca directorii SRI si SIE trebuie audiati chemati astazi in Parlmament pentru a fi audiati in comisiile speciale.

"Daca exista un ofiter acoperit intre candidati acesta este un lucru foarte grav si el este un atentat la siguranta nationala a Romaniei si la democratie. Fac un apel la acel candidat, daca exista, care este ofiter acoperit sa nu isi depuna candidatura pentru functia de presedinte al Romaniei si sa se retraga din politica'" a maispus Monica Macovei. Ea sustine ca nu este o solutie constituirea unei comisii parlamentare de ancheta.

"ACL a cerut o comisie speciala de ancheta, o comisie speciala de ancheta ia timp, ia numai cateva zile pana se stabilesc locurile din partid, nu aceasta este solutia. Stim ca de multe ori in Romania cand ceri o comisie speciala de ancheta de fapt se amana tot subiectul si uneori se si ingroapa subiectul', a aratat Macovei.

Grupurile parlamentare ale PNL si PDL vor initia marti in Biroul permanent al Camerei Deputatilor o sesizare cu privire la constituirea unei comisii parlamentare de ancheta, a anuntat, joi, liderul deputatilor democrat-liberali, Tinel Gheorghe, citat de Agerpres.

"In temeiul articolului 75 din Regulamentul Camerei Deputatilor, cele doua grupuri parlamentare vor initia marti in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor sub semnatura a minim 50 de deputati din ambele grupuri sesizarea privind constituirea acestei comisii parlamentare de ancheta', a spus Tinel Gheorghe intr-o conferinta de presa comuna cu liderul deputatilor PNL, George Scutaru.

El a sustinut ca afirmatiile sefului statului cu privire la existenta unui candidat la prezidentiale care ar fi ofiter acoperit au ramas fara raspuns si trebuie devoalate in Parlament iar toti candidati trebuie sa raspunda public.

Presedintele Comisiei de Control SRI, Georgian Pop (PSD), a declarat pentru Hotnews.ro, ca a facut deja verificari la inceputul mandatului sau de sef al comisiei speciale, in ianuarie 2013.

"Am iesit in conferinta de presa comuna cu directorul SRI si am precizat clar ca nu exista nici o situatie de incompatibilitate privind Parlamentul sau celelalate zone reglementate strict de lege unde SRI-ul nu are voie sa aiba ofiteri acoperiti", a spus Pop. In opinia sa, implicarea zonei strategice de securitate nationala in teatrul de competitie electorala "este o mare greseala".

"Daca vrem sa facem deliciul adevesarilor statului roman, putem sa continuam", a mai spus Pop.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca inainte de a-si depune candidaturile cei care candideaza la Presedintie ar trebui sa mentioneze in CV daca au fost sau nu ofiteri acoperiti, aratand ca stie ca printre acestia exista oameni care ar avea astfel de lucruri de ascuns.

'Candidatii au timp inainte de a-si depune candidaturile sa spuna public, sa-si completeze CV-ul, daca au fost cumva ofiteri acoperiti sau nu', a spus seful statului la B1 Tv.