Premierul Victor Ponta a declarat marti, referitor afirmatiile sale prin care a comparat regimul Basescu cu regimul nazist din Germania, ca acestea sunt declaratii politice intre el si seful statului, care, "chiar daca uneori merg intr-o directie mai agresiva, sunt pornite din radicalizarea opiniilor pe care le avem unul despre celalalt", si ca i se pare exagerata "propaganda" pornita impotriva acestor afirmatii. El a precizat ca a avut si o discutie, pentru a se "lamuri", cu deputatul Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, care a criticat public afirmatiile premierului, si ca acesta "fusese indus in eroare de propaganda aparuta in presa".

"Consider toata aceasta propaganda inceputa impotriva declaratiilor mele politice legate de dl Basescu ca fiind exagerata. Cand Traian Basescu spune despre mine si despre noi ca suntem bolsevici si comunisti, nu cred ca neaga ca in Romania s-au produs crime comise de comunisti. Singura persoana cu care trebuia sa ma lamuresc - si m-am lamurit, de aceea am si mers la grupul minoritatilor - era dl Vainer, care fusese indus in eroare de o propaganda aparuta in presa", a afirmat premierul.

"Eu intotdeauna am cosiderat si am asumat in numele Romaniei si al guvernului Romaniei responsabilitatea, la nivel european si a Romaniei, in ceea ce priveste Holocaustul si am avut intotdeauna o atitudine foarte clara de recunoastere si de asumare a acestui lucru", a mai sustinut el.

"Deci, discutiile intre mine si dl Basescu, chiar daca uneori declaratiile politice merg intr-o directie mai agresiva, (...) sunt declaratii politice intre mine si dl Basescu pornite din radicalizarea opiniilor pe care le avem unul despre celalalt. Ca din asta sa faci propaganda impotriva Romaniei, a Guvernului, mi se pare o exagerare si cred ca cei care vor sa scoata batalia politica dintre mine si dl Basescu si sa o faca un caz national si international gresesc", a aratat Ponta.

Pe de alta parte, premierul a sustinut ca ceea ce "a vrut sa spuna" prin afirmatiile sale este ca Traian Basescu si regimul sau au drept caracteristica "diviziunea societatii", seful statului promovand astfel o politica "totalitara".

"Eu consider ca dl Traian Basescu si regimul domniei sale au o anumita caracteristica speciala, si anume diviziunea societatii. Dl Basescu a impartit intotdeauna societatea intre cei care sunt de partea sa si toti ceilalti (...) or, asta este un tip de politica totalitara. Asta am vrut sa spun si asta voi spune tot timpul. Si fac un apel la cei care inteleg ca batalia politica se da aratand ceea ce te nemultumeste la modul de a face politica al celorlalti si o spun foarte clar: aceasta capacitate a dlui Basescu de a scoate ceea ce e rau din societatea romaneasca, de a imparti intotdeauna societatea romaneasca si de a provoca lupte intre categorii sociale, asta tine de o societate totalitara si este un lucru pe care eu vreau sa-l schimb daca voi fi presedinte", a spus el.