Presedintele Partidului Popular European (PPE) Joseph Daul a calificat drept "scandaloasa" comparatia facuta de premierului Victor Ponta intre regimul Traian Basescu si cel nazist. Intr-un comunicat de presa transmis luni de PPE, Daul isi manifesta ingrijorarea fata de afirmatia facuta de premierul Ponta in urma cu o zi si arata ca "in ultimii trei ani, Victor Ponta a fost obsedat de incercarea de a il inlatura pe presedintele Basescu".

"Remarcile facute ieri de Victor Ponta sunt ingrijoratoare. Este cu adevarat scandalos ca un prim-ministru al unei tari UE sa compare presedintele tarii sale cu nazisti. Dupa cum este bine cunoscut, presedintele Traian Basescu a fost ales democratic de doua ori consecutiv si in timpul celor doua mandate a implementat cu succes o serie de reforme economice si structurale dificile, dar necesare, care au pus tara pe calea stabilitatii si prosperitatii. Romania se afla intr-o situatie mult mai buna ca acum zece ani, inainte de alegerea presedintelui Traian Basescu", arata presedintele PPE.

"Pe de alta parte, in ultimii trei ani, Victor Ponta a fost obsedat de incercarea de a il inlatura pe presedintele Basescu. In detrimentul stabilitatii si credibilitatii tarii sale, Ponta se face responsabil de organizarea multor jocuri si manevre nedemocratice , ca parte a incercarilor sale nereusite de a deveni presedinte. Ambitiile prezidentiale ale lui Ponta continua sa nu aiba nicio limita: emiterea de ordonante de urgenta in mijlocul campaniei, incercarea de a incepe o noua procedura de suspendare a presedintelui la sfarsitul mandatului sau, utilizand declaratii populiste care instiga la ura, etc. Romania, ca stat membru al UE de peste sapte ani, merita mai mult. "

Joseph Daul a facut apel la Partidul Socialistilor Europeni si la conducerea "sa condamne imediat remarcile ingrozitoare ale lui Ponta si sa se distanteze deastfel de comentarii".