Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat luni ca urmeaza sa prezinte in cursul zilei cererea de suspendare a presedintelui Traian Basescu, care, in cazul in care va obtine minim o treime din semnaturile membrilor Senatului si Camerei Deputatilor, va merge la Curtea Constitutionala pentru avizul consultativ. Calendarul propus de Tariceanu pentru noua suspendare prevede ca votul in plenul Parlamentului sa aiba loc pe 23 septembrie, iar referendum pentru suspendare sa se desfasoare pe 2 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidentiale.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

Tariceanu a precizat ca "in cazul in care Parlamentul va adopta cerea de suspendare si se va pune problema ocuparii pozitiei de presedinte interimar, intrucat sunt inscris in cursa prezidentiala, nu voi accepta sa preiau functia de presedinte interimar. Potrivit legii, cel care a ramane sa preia functia este presedintele Camerei Deputatilor", Valeriu Zgonea.

UPDATE 2 Intrebat cum explica faptul ca planul sau de suspendare nu respecta termenul de 30 de zile prevazut de Constitutie, de la aprobarea propunerii si pana la referendum, Tariceanu a declarat: “Va avea loc o discutie, o negociere, daca vor exista si contra-propuneri pe calendar. O sa vedem daca e nevoie sa amanam suspendarea in Parlament. Fiti siguri ca se reuneste Parlamentul in sesiune extraordinara pentru suspendare, daca e nevoie

UPDATEDin punct de vedere constitutional, calendarul anuntat de Tariceanu nu poate fi valabil. Articolul 95, alineatul 3 din Constitutie spune ca: "Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui". Potrivit calendarului propus de presedintele Senatului, votul in plenul Parlamentului ar urma sa aiba loc pe 23 septembrie, deci cele maximum 30 de zile calendaristice in care trebuie organizat referendumul expira pana pe 2 noiembrie - daca pe 23 septembrie plenul Parlamentului ar decide suspendarea.

  • Vezi atasat DOCUMENTUL OFICIAL in care Calin Popescu Tariceanu enunta motivele pentru care Traian Basescu trebuie suspendat

Presedintele Senatului a anuntat, duminica, la Antena 3, ca luni va incepe strangerea de semnaturi pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu, potrivit Mediafax. El a precizat ca este nevoie de o treime din semnaturile tuturor parlamentarilor pentru initierea suspendarii, care este un demers al Parlamentului.

Tariceanu sustine ca presedintele a incalcat Constitutia cand s-a intalnit cu Elena Udrea si cu lideri ai PMP la Cotroceni pentru sustinerea in campania electorala. De asemenea, potrivit lui Tariceanu, Basescu a incalcat Constitutia atunci cand a intervenit in procesul de negociere legat de postul de comisar european care va apartine Romaniei.

Intrebat daca are semnale potrivit carora exista vointa politica pentru suspendarea sefului statului, Tariceanu a raspuns: "Nu am feed-back".

El a adaugat ca argumentele impotriva suspendarii legate de faptul ca Traian Basescu se afla la final de mandat nu stau in picioare, pentru ca seful statului trebuie sa respecte Constitutia pana in ultima zi in care deiine functia.

Premierul Victor Ponta a declarat, duminica, la acelasi post de televiziune, ca initiativa lui Calin Popescu Tariceanu privind suspendarea sefului statului va fi discutata in PSD, mentionand ca este vorba despre un demers serios si precizand ca orice zi fara Traian Basescu reprezinta un rau mai putin pentru tara.

El a spus, intr-o interventie telefonica, raspunzand unei intrebari, ca initiativa lui Tariceanu este legata de un lucru foarte serios: "Mi se pare un lucru extrem de serios si important. Evident ca il vom discuta in cadrul grupurilor parlamentare si la PSD. Dar ca sa ne stabilim pozitia tactica, pentru ca strategic vreau sa va spun un lucru foarte clar: evident ca si eu si cred ca si cei mai multi nu doar din cei din PSD, cei mai multi din cei 7,4 milioane de romani considera ca orice zi mai putin in care Traian Basescu ramane presedinte inseamna un rau mai putin pentru Romania si inseamna mai multa dreptate", a precizat Ponta.

Tariceanu a propus, vineri, initierea procedurii de suspendare si demitere a presedintelui Basescu, el avansand si un calendar, vizand suspendare in preajma datei de 23 septembrie si referendum de demitere in 2 noiembrie, ziua primului tur al prezidentialelor.