Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, duminica, la Antena 3, ca luni va incepe strangerea de semnaturi pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu, potrivit Mediafax. El a precizat ca este nevoie de o treime din semnaturile tuturor parlamentarilor pentru initierea suspendarii, care este un demers al Parlamentului.

Tariceanu sustine ca presedintele a incalcat Constitutia cand s-a intalnit cu Elena Udrea si cu lideri ai PMP la Cotroceni pentru sustinerea in campania electorala. De asemenea, potrivit lui Tariceanu, Basescu a incalcat Constitutia atunci cand a intervenit in procesul de negociere legat de postul de comisar european care va apartine Romaniei.

Intrebat daca are semnale potrivit carora exista vointa politica pentru suspendarea sefului statului, Tariceanu a raspuns: "Nu am feed-back".

El a adaugat ca argumentele impotriva suspendarii legate de faptul ca Traian Basescu se afla la final de mandat nu stau in picioare, pentru ca seful statului trebuie sa respecte Constitutia pana in ultima zi in care deiine functia.

Premierul Victor Ponta a declarat, duminica, la Antena 3, ca initiativa lui Calin Popescu Tariceanu privind suspendarea sefului statului va fi discutata in PSD, mentionand ca este vorba despre un demers serios si precizand ca orice zi fara Traian Basescu reprezinta un rau mai putin pentru tara.

El a spus, intr-o interventie telefonica, raspunzand unei intrebari, ca initiativa lui Tariceanu este legata de un lucru foarte serios: "Mi se pare un lucru extrem de serios si important. Evident ca il vom discuta in cadrul grupurilor parlamentare si la PSD. Dar ca sa ne stabilim pozitia tactica, pentru ca strategic vreau sa va spun un lucru foarte clar: evident ca si eu si cred ca si cei mai multi nu doar din cei din PSD, cei mai multi din cei 7,4 milioane de romani considera ca orice zi mai putin in care Traian Basescu ramane presedinte inseamna un rau mai putin pentru Romania si inseamna mai multa dreptate", a precizat Ponta.

Tariceanu a propus, vineri, initierea procedurii de suspendare si demitere a presedintelui Basescu, el avansand si un calendar, vizand suspendare in preajma datei de 23 septembrie si referendum de demitere in 2 noiembrie, ziua primului tur al prezidentialelor.

Presedintele Traian Basescu declara, vineri, raspunzand unei intrebari legate de un eventual demers pentru o noua suspendare a sa din functie, ca intra in campanie "si nu o sa le fie bine", el adaugand ca in campanie are "capacitate uriasa de revitalizare".

Traian Basescu a fost intrebat, in conferinta de presa sustinuta la Newport, dupa summit-ul NATO, daca ii este teama de o noua suspendare din functie. "Intru in campanie si nu o sa le fie bine, sa stiti ca in campanie am capacitate uriasa de revitalizare", spunea seful statului.