Liderii Aliantei Crestin Liberale, Klaus Iohannis si Vasile Blaga, au declarat, sambata, la Poiana Brasov, ca propunerea de suspendare a lui Traian Basescu, venita din partea lui Calin Popescu-Tariceanu este o "fumigena" menita sa distraga atentia electoratului de la "rateurile" PSD si ale aliatilor sai, potrivit Agerpres.

"Deocamdata am auzit doar de un fel de fumigena din partea domnului Tariceanu. Domnia sa sa faca bine sa depuna documentele (de suspendare -n.r) si apoi discutam", a declarat liderul PNL, Klaus Iohannis, candidatul ACL pentru presedintia Romaniei.

Liderul PDL, Vasile Blaga, a opinat ca tema suspendarii presedintelui Basescu este 'o tema absolut falsa', lansata pentru a 'arunca praf in ochii romanilor'.

"Eu cred ca domnul Tariceanu si domnul Ponta sunt intelesi. Ridica aceasta tema absolut falsa pentru a arunca praf in ochii romanilor, sa nu discutam despre ce face Ponta, despre rateul cu comisarul european care se prefigureaza, sa nu discutam despre caderea economica a Romaniei, sa nu discutam despre lipsa locurilor de munca, sa discutam despre orice altceva doresc dansii, doar ca sa ramana in vechea disputa pe care si-o doresc din rasputeri Ponta-Basescu. Pe noi aceasta dezbatere nu ne intereseaza si nu exista", a spus Blaga.

Elena Udrea a declarat la randul sau ca demersul lui Tariceanu este iresponsabil si nu are sanse.

"Tariceanu sa vina in mijlocul oamenilor sa vada care sunt problemele reale ale romanilor astazi. Zic ca este iresponsabil, om care nu ia in serios situatia in care se afla tara in plan intern acum si in plan extern. Mai bine ne-ar spune ce vrea el sa faca in calitate de candidat la presedintia Romaniei, mai bine ar veni sa vorbeasca aici cu oamenii, sa vada ce parere au oamenii despre ce fac politicienii. Poate asa si-ar da seama ca este cu totul in afara preocuparile oamenilor de pe strada'', a afirmat Elena Udrea.

Acesta s-a exprimat categoric in legatura cu sansele demersului de suspendare a presedintelui Traian Basescu: "categoric nu vor avea sorti de izbanda".

Kovacs Peter (UDMR): Nu are absolut niciun sens si nu o sustinem

Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, a declarat, sambata, pentru Agerpres, ca reprezentantii Uniunii au aflat din presa despre initiativa presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, de suspendare a presedintelui, si considera acest demers ca fiind unul lipsit de sens.

Kovacs Peter a precizat ca aceasta initiativa este parte a campaniei electorale, iar UDMR nu va intra in jocuri politice inutile, de acest gen.

"Noi am aflat din presa despre aceasta initiativa, nimeni nu ne-a cautat si nimeni nu ne-a cerut sprijinul. Credem ca este o initiativa care nu are absolut niciun sens si nu putem sa sustinem acest lucru. Este foarte clar, este parte a campaniei electorale. Noi avem un candidat in aceasta campanie si nu vrem sa invingem niciun alt candidat. Candidatul nostru vrem sa fie vocea comunitatii maghiare, noi vom vorbi despre problemele si asteptarile comunitatii maghiare si nu vom intra in jocuri politice inutile, de acest gen", a declarat secretarul general al UDMR, Kovacs Peter.

***

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, propune initierea procedurii de suspendare si demitere a presedintelui Traian Basescu, intr-o scrisoare deschisa facuta publica vineri. Conform documentului, citat de Agerpres, propunerea are ca baza probatorie "nenumaratele incalcari ale prevederilor constitutionale puse in opera de Presedintele Romaniei in anii 2013 si 2014".

Tariceanu inainteaza si un calendar: suspendarea de catre Parlament a presedintelui in preajma datei de 23 septembrie si organizarea referendumului de demitere pe data de 2 noiembrie, aceeasi zi in care se organizeaza primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale.

Potrivit lui Tariceanu, "coincidenta datei primului tur al alegerilor prezidentiale cu referendumul de demitere va crea premise favorabile indeplinirii cvorumului legal de 50%+1".