Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, propune initierea procedurii de suspendare si demitere a presedintelui Traian Basescu, intr-o scrisoare deschisa facuta publica vineri. Conform documentului, citat de Agerpres, propunerea are ca baza probatorie "nenumaratele incalcari ale prevederilor constitutionale puse in opera de Presedintele Romaniei in anii 2013 si 2014".

Calin Popescu TariceanuFoto: AGERPRES

Tariceanu inainteaza si un calendar: suspendarea de catre Parlament a presedintelui in preajma datei de 23 septembrie si organizarea referendumului de demitere pe data de 2 noiembrie, aceeasi zi in care se organizeaza primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale.

Potrivit lui Tariceanu, "coincidenta datei primului tur al alegerilor prezidentiale cu referendumul de demitere va crea premise favorabile indeplinirii cvorumului legal de 50%+1".

"Zilele urmatoare vom da publicitatii 'Cererea de suspendare', textul pe baza caruia ii vom invita pe toti parlamentarii sa ni se alature pentru initierea procedurii de demitere a presedintelui Romaniei. In cazul in care cel putin o treime din numarul total al parlamentarilor va semna initiativa, textul urmeaza a fi inaintat de Parlament Curtii Constitutionale pentru obtinerea avizului consultativ. Parlamentarii PLR vor fi primii care vor semna acest demers", se precizeaza in comunicatul transmis de presedintele Senatului.

Calin Popescu Tariceanu aminteste ca, pe data de 25 iunie 2014, Parlamentul a adoptat o declaratie in care se arata ca Traian Basescu nu mai este indreptatit sa asigure prestigiul, integritatea morala si legitimitatea functiei prezidentiale, motiv pentru care trebuie sa isi asume de indata demisia, avand in vedere "atingerea grava si iremediabila adusa prestigiului functiei prezidentiale prin implicarea fratelui presedintelui Romaniei in fapte de coruptie extrem de grave".

"Pe data de 21 august a.c., in calitate de presedinte al Senatului, am dat publicitatii urmatorul comunicat: Actiunea electorala fatisa desfasurata ieri in sediul Administratiei Prezidentiale alaturi de delegatia PMP si declaratiile facute de presedintele Romaniei la postul de televiziune B1 ma obliga sa adopt o pozitie de protest privind incalcarea repetata de catre domnia sa a prevederilor constitutionale. (...) Presedintele tarii a dat ieri dispozitie Parchetului General, in direct la B1, sa infiinteze o comisie rogatorie intr-o afacere in care ar putea fi implicat unul dintre numerosii sai adversari politici, a mai anuntat in numele Administratiei Prezidentiale ca a cerut o serie de dosare unui ziarist, ca si cum Presedintia s-a transformat in organ de ancheta, l-a atacat indirect pe ziaristul Catalin Tolontan, cel care se ocupa cu investigarea jurnalistica a 'Galei Bute', in care Elena Udrea e suspectata de fapte de coruptie grave. Pe langa toate acestea, implicarea sa activa in infiintarea Fundatiei Miscarea Populara, marturisita tot la B1, si propaganda electorala fatisa si sustinuta pentru PMP si candidatura Elenei Udrea nici nu mai par incalcari ale Constitutiei atat de grave", mai precizeaza Tariceanu.

Potrivit sursei citate, interventia directa si institutionala a lui Traian Basescu la presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, in problema portofoliului si candidatului Romaniei la functia de comisar european si in scopul sustinerii pe aceasta tema a pozitiei presedintilor de partid, Vasile Blaga si Klaus Iohannis, reprezinta o noua escaladare a practicilor prezidentiale neconstitutionale si o dubla incalcare a Constitutiei de catre presedintele Romaniei.

Pe de alta parte, Traian Basescu intrebat, in conferinta de presa sustinuta la Newport, dupa summit-ul NATO, daca ii este teama de o noua suspendare din functie a declarat: "Intru in campanie si nu o sa le fie bine, sa stiti ca in campanie am capacitate uriasa de revitalizare".