Sorin Frunzaverde (PNL) in numeste pe Catalin Predoiu (PDL) "un candidat zecimal", dupa ce democrat-liberalul i-a reprosat ca a sustinut-o pe Corina Cretu pentru functia de comisar european fara sa se consulte cu conducerea aliantei.

"Am aflat de declaratiile domnului Catalin Predoiu. In mod normal, ar fi trebuit sa imi dea un telefon si sa ma intrebe in ce a constat declaratia mea, asa cum a facut-o Anca Boagiu. Asa era firesc. Nu ne surprinde ca domnul Predoiu nu stie ce se intampla la Bruxelles sau in zona politicii europene. In alta ordine de idei, nu este nimeni de vina ca domnul Predoiu nu este candidatul la presedintia Romaniei din partea noastra. Candideaza domnul Klaus Iohannis pentru ca are cele mai mari sanse. (...) In egala masura, nu ar trebui sa ma surprinda afirmatia domnului Predoiu. Este afirmatia unui candidat cotat la 2% in sondaje, un candidat zecimal, care nu putea sa reprezinte in alegeri Dreapta Romana. Aici ar trebui cautata motivatia reala a afirmatiilor lui Catalin Predoiu", a scris Frunzaverde, pe contul lui de Facebook.

Miercuri, Catalin Predoiu le-a cerut lui Sorin Frunzaverde si Ramonei Manescu sa se consulte cu conducerea Aliantei Crestin Liberale (PDL+PNL) inainte sa-si declare sprijinul pentru Corina Cretu.

"Trei lideri ACL au precizat o pozitie critica foarte clara fata de conduita lui Ponta in chestiunea propunerii Comisarului European din partea Romaniei. Este vorba de co-presedintele Blaga, de vicepresedintele PPE, dna Boagiu si de subsemnatul.

Declarand intempestiv si de 'capul lor' sprijin pentru socialista Corina Cretu, dl Frunzaverde si dna Manescu il valideaza indirect pe Ponta. Eu nu sunt de acord cu aceasta pozitie a lor. Daca unii ies la atac la Ponta si altii joaca la 'ofsaid', pretextand constructivismul politic, o sa ajungem in sant", a scris Predoiu, tot pe Facebook.

Replica lui Predoiu a venit dupa ce liderii ACL, Vasile Blaga si Klaus Iohannis, au trimis, miercuri, o scrisoare presedintelui ales al CE, Jean-Claude Juncker, si liderului PPE, Joseph Daul, in care afirma ca nominalizarea Corinei Cretu pentru functia de comisar european s-a facut prin incalcarea legii, intrucat aceasta nu a fost audiata in Parlament, scrie Mediafax.

"In urma informatiilor cu privire la posibila desemnare in functia de comisar european a doamnei Corina Cretu, ca urmare a nominalizarii acesteia din partea domnului prim-ministru al Romaniei, Victor Ponta, va notificam prin prezenta faptul ca aceasta nominalizare a fost facuta prin incalcarea legii", se arata in scrisoare celor doi lideri ACL.

Blaga si Iohannis i-au informat pe Jean-Claude Juncker si pe Joseph Daul ca, potrivit articolului 19 din Legea nr.373/2013 privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, Parlamentul Romaniei va fi informat de catre Exetuciv in legatura cu nominalizarea persoanelor in vederea ocuparii unor functii in cadrul institutiilor Uniunii Europene. Totodata, comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizata de Guvern pentru functia de membru al Comisiei Europene.