"Daca PSD se gandeste pe termen lung la majoritate si vrea partener stabil care sa-si tina cuvantul, are nevoie de votul UDMR. In cei 25 de ani, UDMR e singurul partid care nu a tradat, cand am dat mana pentru ceva am mers pana la capat", a declarat Kovacs Peter, secretarul general al UDMR, pentru Hotnews.ro. Aceste declaratii au loc in contextul in care in presa au aparut speculatii referitoare la intentia PSD de a scoate uniunea de la guvernare in cazul in care va fi prezentat proiectul autonomiei. "Noi am intrat la guvernare sa ramanem pana in 2016", a mai spus Kovacs Peter.

Suspiciunile ca tensiunile din guvern s-au amplificat au fost alimentate de faptul ca UDMR ar fi absentat miercuri de la sedinta coalitiei. Potrivit informatiilor HotNews.ro, Kelemen Hunor se afla in concediu pana la sfarsitul saptamanii, urmand ca la revenirea din vacanta sa prezinte proiectul autonomiei in calitate de candidat la prezidentiale din partea UDMR.

Liderii UDMR au anuntat, saptamana trecuta, ca au finalizat proiectul autonomiei, care ar avea 100 de articole si ar fi inspirat din modelul de autonomie din Tiroul de Sud. In replica, vicepremierul Liviu Dragnea afirmase ca guvernul nu sustine autonomia si ca are o majoritate confortabila si fara UDMR. Intre timp, proiectul autonomiei a fost trimis parlamentarilor maghiari pentru observatii.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că nu a discutat cu liderii UDMR despre proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc, dar a precizat că nu va fi de acord cu adoptarea de către Parlament a acestuia. Potrivit surselor Hotnews.ro, proiectul ar urma sa fie prezentat public saptamana viitoare de catre presedintele UDMR, Kelemen Hunor, care este si candidatul uniunii la prezidentiale. Daca acest lucru se va intampla, este de asteptat ca PSD sa forteze iesirea UDMR de la guvernare.