Titus Corlatean a prezentat, miercuri seara, obiectivele diplomatiei: intarirea cooperarii cu partenerii strategici, in special cu SUA, statutul special al relatiilor cu R. Moldova, aderarea la Schengen - fara niciun termen clar, o mentionare timida a Rusiei, precum si consolidarea relatiei cu China, potrivit Mediafax.

Venit direct de la Chisinau, ministrul de Externe le-a vorbit, miercuri seara, timp de aproape o ora, diplomatilor care reprezinta Romania pe intreg globul despre obiectivele diplomatiei de la Bucuresti in actualul context de securitate regional si international "mult diferit fata de cel din 2013, din pacate in sens negativ".

Potrivit sefului diplomatiei, ca in fiecare an, Ministerul Afacerilor Externe urmareste promovarea unor actiuni care "sa consolideze profilul Romaniei in familia europeana si in cea euro-atlantica", sa intareasca parteneriatele strategice, in primul rand cel cu SUA sau cele speciale, de cooperare cu diferite state, unde un loc aparte il ocupa cel cu Republica Moldova. In acelasi timp, ministrul vrea ca diplomatia sa scoata in evidenta "pozitia strategica a Romaniei".

La nivel regional, obiectivul urmarit de Romania este asigurarea stabilitatii si securitatii regiunii, precum si apararea integritatii teritoriale si a suveranitatii statelor din proximitatea estica. In acest context, R. Moldova ramane o prioritate majora pe agenda.

Un alt domeniu "de interes special" amintit de ministru il reprezinta evolutiile economice, in contextul unei crize economico-financiare "care nu a fost inca complet depasita", dar si al posibilitatii identificarii unor oportunitati noi de cooperare si investitii.

Revenind la SUA, Corlatean a evidentiat faptul ca relatia "este si va ramane cheia de bolta a politicii noastre externe".

In opinia sa, dimensiunea politico-militara a relatiei este prioritara, prin prisma prezentei consolidate a SUA in Romania si la Marea Neagra. Dincolo de asta, Romania mizeaza pe o intensificare a cooperarii economice si pe amplificarea cooperarii sectoriale in domenii precum educatia sau cercetarea.

Corlatean a reamintit de interesul Romaniei de a fi primita in programul Visa Waiver, sustinand ca actualul context este "din ce in ce mai favorabil" indeplinirii acestui demers. Un obiectiv similar, de ridicare a obligativitatii vizelor, il avem si in relatia cu Canada, a mai spus ministrul, fara a oferi insa detalii sau elemente de noutate.

Afacerile europene au ocupat un loc important in discursul ministrului, care pe unii diplomati i-a facut sa mai motaie din cand in cand, in timp ce altii nu au mai avut rabdare pana la final.

Seful diplomatiei s-a referit la alegerile europene din mai, apreciind ca in conditiile ascensiunii formatiunilor cu mesaje eurosceptice, populiste si xenofobe, "singura optiune fezabila" a UE este concentrarea pe temele cu impact real asupra vietii tuturor cetatenilor europeni.

Corlatean a amintit si de Schengen, precizand ca aderarea la acest spatiu "continua sa ramana in centrul preocuparilor noastre". Chiar daca subiectul Schengen a cam lipsit anul acesta din discursul decidentilor de la Bucuresti, seful diplomatiei a sustinut ca obiectivul a mobilizat "eforturi diplomatice consistente" si si-a exprimat convingerea ca "dialogul deschis cu partenerii europeni va duce la adoptarea unei decizii pozitive, conform solutiei dublu etapizate". Nimic nou, nicio referire la un termen de aderare.

Relatia cu Rusia a fost expediata in cateva fraze, in contextul crizei ucrainene. Ministrul a spus ca Romania doreste o cooperare "in beneficiul ambelor parti", dar fara a face rabat de la regulile si obligatiile internationale asumate sau de la valorile impartasite in interiorul comunitatii euro-atlantice. "Ne dorim o cooperare in beneficiul ambelor parti, dar tinem seama de faptul ca viitorul acestei relatii este direct legat de modul in care va fi rezolvata criza din Ucraina. Numai astfel vom putea miza pe o interactiune si cooperare oneste, avantajoase pentru toate natiunile, intr-un spatiu de reguli demn de Europa", a punctat Corlatean.

Cat priveste summit-ul NATO de saptamana viitoare, ministrul Afacerilor Externe si-a exprimat speranta ca acesta "va consfinti adoptarea unor masuri concrete, precum consolidarea flancului estic si reasigurarea Aliatilor estici printr-o prezenta pe termen lung a fortelor si structurilor NATO in aceasta zona, inclusiv pe teritoriul Romaniei, aprofundarea cooperarii cu partenerii NATO si acordarea unei atentii sporite Marii Negre".