Monica Macovei, candidat independent la alegerile prezidentiale, sustine modificarea legii partidelor, astfel incat un partid sa se poata infiinta cu cel putin 3 membri. Monica Macovei argumenteaza ca acest lucru este posibil in multe state din Uniunea Europeana, cum ar fi Germania, Marea Britanie, Franta sau Belgia: "De ce este foarte important acest lucru? Pentru ca ideile sunt cele care conteaza. Atata timp cat un partid format din 3, din 4, din 5 oameni au idei valoroase, care ii conving pe cei din jur, conving comunitatile, atunci ele vor promova si partidul va creste. Ceea ce se intampla astazi in Romania, de 25 de ani de fapt, este ca partidele mari au luat monopolul vietii politice, monopolul ideilor si nu servesc cetatenii", a declarat Monica Macovei.

Monica MacoveiFoto: Hotnews

Monica Macovei aminteste ca, in prezent, un partid politic poate fi infiintat de 25.000 de oameni din 18 judete ale tarii: "Asta inseamna ca deja ai un aparat de partid gata constituit daca ai 25.000 de oameni in 18 judete. Prin urmare, cei care sunt 3,5, 10 si au o idee formidabila pentru comunitate nu au loc, nu au cum sa o faca. Din acest motiv, trebuie modificata legea partidelor, trebuie spart monopolul partidelor mari, care - repet - nu servesc cetatenii. De multe ori, si stim cu totii, joaca unul pentru altul, interese transpartinice, afaceri, coruptie, clientela politica de la unii la altii. Si, pe masura ce ei se imbogatesc, populatia saraceste."

Monica Macovei considera ca simplificarea procedurii de infiintare a partidelor politice va fi benefica si pentru statutul primarilor: "Ce avem acum la nivelul primarilor si pe scena politica? Avem aceste partide mari, avem PSD, avem PNL, PDL si alte cateva partide. Cu totii au primari si toti se bat pe primari. Si, practic, primarii au devenit o masa de manevra pentru aceste partide. Au devenit o masa de manevra, pentru ca ei nu au bani. Ei au primit sarcini, competente, dar nu au bani. Descentralizarea reala nu s-a facut. Dati-le bani primarilor, lasati-i pe primari sa nu mai vina sa se caciuleasca pe la ministere sau pe la baronii judeteni, si atunci lucrurile or sa mearga bine. Si nu vor mai putea fi santajati, asa cum se intampla acum: . Pentru ca asta se intampla acum: ."

Monica Macovei mai precizeaza ca "spun asta cu o simpatie fata de primari, pentru ca stiu cata munca duc si cum se duc si se caciulesc uneori ca sclavii pe la ministere si pe la consiliile judetene, ca sa obtina bani pentru proiectele pe care le-au propus in campanie. Puterea trebuie adusa inapoi la oameni, iar oamenii trebuie sa decida si sa le spuna politicienilor ce trebuie sa faca."