Premierul Victor Ponta a anuntat, vineri, la Tulcea, ca nu va participa la dezbaterile dintre candidatii la prezidentiale inaintea primului tur, ci doar inaintea turului al doilea al alegerilor. "In tutul I imi voi lua popcorn si ma voi uita la dezbaterile dintre doamna Macovei, doamna Udrea, domnul Diaconescu, sunt doi domni Diaconescu, domnul Johannis... Va fi o cafteala, vorba ideologului Cotroceniului, la care nu doresc sa particip. In turul II e altceva." Ponta a mai spus ca porneste inaintea alegerilor cu un "start" de 40% din voturi asigurat de sustinerea PSD-UNPR-PC, iar "restul" depinde de el. In plus, premierul nu a exclus o suspendare a sefului statului, in cazul in care "Traian Basescu se va manifesta ca seful de campaniei al Elenei Udrea". Ponta a mai precizat ca, pe toata durata campaniei electorale, vicepremierul Gabriel Oprea va prelua o parte dintre atributiile sale. "Sedintele de Guvern si cel putin 2-3 zile pe saptamana mi le voi dedica activitatilor pe care le am ca prim ministru", a adaugat Ponta.

Victor PontaFoto: Agerpres

Cele mai importante declaratii ale lui Victor Ponta:

Cele 3 prioritati din aceasta toamna: ceea ce avem de facut pe zona de guvernare.

A doua - am discutat despre sesiunea parlamentara - acolo Guvernul are o majoritate confortabila, pe care vrem sa o intarim, prin discutii cu grupul parlamentar al PC, UDMR, minoritati si cel mai probabil cu PLR.

Al treilea lucru - evident am discutat despre campania electorala si despre profilul prezidential pe care il propunem.

Avem convingerea ca aceste alegeri sunt niste alegeri decisive pentru directia pe care o va avea Romania in urmatorii ani.

Avem un calendar de actiuni politice. Cel mai probabil in data de 12 septembrie vom avea Congresul care va valida rezultatul scrutinului din toate organizatiile judetene. Foarte probabil, pe 20 septembrie in Bucuresti va avea loc evenimentul de lansare a candidaturii.

Pe toata durata campaniei, vicepremierul Gabriel Oprea va avea din partea mea mandatul pentru activitatile Guvernului, tot ce presupune activitatea de zi cu zi, evident va fi la Guvern si ministrul de Interne.

Sedintele de Guvern si cel putin 2-3 zile pe saptamana mi le voi dedica activitatilor pe care le am ca prim ministru.

Toamna care ne asteapta nu va reprezenta doar pentru PSD, ci si pentru Romania, o toamna pe care o asteptam de 10 ani.

Pozitia PSD: evident ca de principiu, pentru ca domnul Tariceanu a vorbit de principiu, suntem de acord.

Domnul Basescu, pentru ca stie ca pleaca... Daca domnul Basescu va exagera din nou cu incalcarea atributiilor presedintelui si se va manifesta ca seful de campaniei al Elenei Udrea, nu excludem ideea suspendarii. Nu-mi doresc o criza politica, dar pe Traian Basescu nu-l mai intereseaza nimic si va cauta sa faca cat mai mult rau pana in ultima zi a campaniei electorale.

Eu vreau sa fiu presedintele unei tari in care oamenii au voie sa vorbeasca fara sa se teama ca vor fi linsati de aparatul fascisto-comunist sau de cine stie ce alte persoane. Orice fel de subiect poate fi discutat, nu trebuie sa bagam pe cineva in inchisoare doar pentru ca are o idee si vrea s-o discute.

Avem de luptat cu cei ce vor sa perpetueze modul de guvernare si profilul de presedinte al lui Traian Basescu. Asta este marea alegere pe care romanii o au de facut in noiembrie.

Abia pe 17 noiembrie vom discuta cine este prim-ministru, daca sunt ales presedinte. Pana atunci nici dumneavoastra ziaristii nu reusiti sa obtineti pe surse cine din PSD vrea sa fie prim-ministru.

PSD are un start fundamental de 40% din voturi. Restul de 10% pana la 50% depinde de mine, dar e bine ca am acest start.

Imi doresc ceva foarte tare: ca viitorul presedinte al Romaniei, ca sunt eu sau altcineva, sa nu mai dezbrace pe nimeni. Cred ca asta isi doresc majoritatea romanilor. Lazaroii care vor cafteala, si dezbracati, si asa mai departe, sunt o minoritate.

Accept participarea la dezbateri inainte de turul doi al alegerilor. Intre turul I si turul II, daca doamna Udrea este in turul II, ne vom intalni.

In tutul I imi voi lua popcorn si ma voi uita la dezbaterile dintre doamna Macovei, doamna Udrea, domnul Diaconescu, sunt doi domni Diaconescu, domnul Johannis... Va fi o cafteala, vorba ideologului Cotroceniului, la care nu doresc sa particip. In turul II e altceva.

La europarlamentare am iesit pe primul loc peste tot, ne dorim si la prezidentiale.

PSD-PC-UNPR ma va sprijini cu 40% din voturi. Restul, daca le primesc sau nu, depinde de mine.

Daca credeam ca nu pot sa castig nu participam. Nu pot sa inteleg circul, show-ul, pe care il fac unii candidati chiar daca stiu ca nu ar castiga nici daca ar candida singuri.

Decizia sa candidez nu am luat-o usor.