Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu a declarat, vineri, ca in eventualitatea unei suspendari din functie a presedintelui, ar refuza sa preia interimatul la Palatul Cotroceni, tinand cont ca este angajat in cursa prezidentiala si ca acest lucru il poate face presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, relateaza Mediafax.

"In cazul in care presedintele ar fi suspendat si eu as fi candidat la functia prezidentiala, va asigur ca voi refuza sa preiau prerogativele de presedinte interimar. Acest lucru va putea foarte bine sa fie facut de presedintele Camerei Deputatilor", a spus Tariceanu.

El a precizat ca va refuza sa preia aceasta functie pentru a nu introduce o distorsiune in cursa electorala si sa se considere caar putea sa beneficieze de un avantaj, din pozitia de presedinte interimar.

Tariceanu a mai afirmat ca nu a avut nicio discutie cu presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, despre preluarea functiei de presedinte interimar.

"Nu am discutat, dar aceasta este o atitudine corecta din partea mea", a spus Tariceanu.

Calin Popescu Tariceanu a mai mentionat, referitor la o eventuala instabilitate politica, creata de initierea procedurilor de suspendare a presedintelui, ca aceasta teama nu trebuie sa inhibe "reactiile sanatoase la incalcarea Constitutiei".

"Daca Constitutia este incalcata, nu exista nicio scuza pentru ca lucrurile sa fie repuse in ordinea fireasca a lucrurilor si procedurile prevazute de lege si Constitutie sa fie declansate", a mai spus Tariceanu.

Tariceanu: Suspendarea se poate declansa in orice moment, pana in ultima zi a mandatului prezidential

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu a declarat, vineri, ca, desi pentru demitereea presedintelui Traian Basescu probabil nu mai este timp, suspendarea se poate declansa in orice moment, pana in ultima zi a mandatului sau.

Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca declaratia pe care a facut-o joi este "un avertisment adresat presedintelui Romaniei, care trebuie sa inteleaga ca respectarea Constitutiei, a legilor nu este facultativa si nicidecum campania electorala nu il scuteste de indeplinirea si respectarea obligatiilor pe care le are, ca presedinte, de a nu se implica in viata politica a partidelor".

Presedintele Senatului a mentionat ca ceea ce s-a intamplat la Cotroceni a fost "o reuniune electorala", referindu-se la intalnirea sefului statului cu conducerea Partidului Miscarea Populara.

"Niciun presedinte al Romaniei nu a cutezat sa faca asa ceva si, din pacate, pentru presedintele Basescu, nu este prima data cand incalca grav prevederile Constitutiei, le desconsidera", a mai afirmat Calin Popescu Tariceanu, precizand ca aplicarea Constitutiei este valabila inclusiv in campania electorala.

"Cred ca intreaga clasa politica trebuie sa aiba o atitudine corecta si sanatoasa in cazul in care astfel de incalcari se produc si sa ia atitudine si sa actioneze mecanismele prevazute de Constitutie, pentru sanctionarea presedintelui. Eu am convingerea ca nu sunt izolat in aceasta atitudine si acest demers", a mentionat Tariceanu.

El a tinut sa precizeze ca nu este vorba despre "initierea unei actiuni de sanctionare", dar presedintele trebuie sa fie avertizat ca incalcarile pe care le face pot sa duca la actiunea de suspendare.

"Sigur ca pentru demitere probabil nu mai este timp, dar suspendarea se poate declansa in orice moment, pana in ultima zi a mandatului actualului presedinte, si acest lucru este bine sa fie stiut de catre opinia publica si sa il amintim si presedintelui", a mai comentat Tariceanu.

Potrivit lui Tariceanu, declaratia sa s-a dorit sa fie un "semnal de avertisment".

Declansarea suspendarii lui Traian Basescu depinde de masura in care presedintele va respecta Constitutia pana la incheierea alegerilor si a mandatului sau, sustine presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, precizand ca fortele politice trebuie sa fie pregatite oricand pentru suspendare.

"Actiunea electorala fatisa desfasurata ieri in sediul Administratiei Prezidentiale alaturi de delegatia PMP si declaratiile facute de Presedintele Romaniei la postul de televiziune B1 ma obliga sa adopt o pozitie de protest privind incalcarea repetata de catre domnia sa a prevederilor constitutionale. Domnul Basescu a abandonat in aceste ultime zile ale mandatului sau pana si aparentele ipocrite in spatele carora a incalcat aproape zilnic Constitutia Tarii. Asta, in conditiile in care victoria statului de drept este prezentata ca marele succes al regimului sau si cu care incearca din nou sa amageasca electoratul. Daca intr-o simpla interventie televizata dl. Basescu nu s-a sfiit sa ne demonstreze cum conduce direct Ministerul Public si care sunt preocuparile sale total in afara atributiilor constitutionale, atunci ne putem imagina ce se petrece in spatele usilor inchise, in laboratoarele oculte de la Cotroceni", afirma Tariceanu, intr-un comunicat publicat joi.