Darius Valcov (37 de ani), propus de Victor Ponta ca ministru al Bugetului, si-a inceput cariera politica pe mana lui Traian Basescu. Valcov a candidat in 2004 - in plina dominatie politica a PSD-ului condus de Adrian Nastase - la primaria Slatinei, pe cand avea doar 27 de ani. A fost promovat intens de Traian Basescu, alaturi de alte nume cvasi-necunoscute, dar care au castigat primarii importante din Romania si au dat PD-ului de atunci supranumele de partid al primarilor: Mircea Hava (Alba Iulia), Gheorghe Falca (Arad), George Scripcaru (Brasov), Liviu Negoita (sectorul 3), Emil Boc (Cluj).

Darius Valcov in 2004, cand candida din partea PD la Primaria SlatinaFoto: AGERPRES

Valcov a castigat apoi si alegerile locale din 2008 tot din partea PDL. In martie 2012 insa, dupa caderea guvernului Boc si protestele masive impotriva PDL-Basescu, Valcov a demisionat din PDL, motivandu-si gestul prin lipsa sprijinului guvernamental pentru soseaua de centura a orasului. El si-a pierdut mandatul de primar, a trecut la PSD, iar la alegerile parlamentare din decembrie 2012 a castigat un mandat de senator din partea USL.

Valcov a avut sustinere puternica din partea lui Traian Basescu pana in momentul in care sotia sa, Lavinia Sandru, s-a folosit de numele lui Basescu intr-o scrisoare publica pentru a castiga lupta interna din PDL cu gruparea mai veche. In 2005, Basescu a atacat-o public pe Lavinia Sandru, spunand "Ii atrag atentia ca, in politica, e foarte usor sa ajungi pe centura politicii, acolo unde te poti intalni cu politicieni care sar din partid in partid".

Scurt CV Darius Valcov:

Inainte de a deveni primar al Slatinei in 2004, Valcov a fost director general al Bancii Populare Romane pentru Dezvoltare - filiala Slatina (2000 - 2004) si director economic al SC Octogon SRL. El este licentiat Stiinte Economice, Facultatea de Studii Economice in Limbi Straine, (ASE Bucuresti) si licentiat in Drept, Universitatea Spiru Haret, si a obtinut un doctorat in Economie la ASE in 2008.

Potrivit CV-ului sau, Valcov vorbeste engleza si franceza.

Conform declaratiei de avere, Valcov nu are nici o proprietate imobiliara, dar detine un autoturism Jeep Wrangler, precum si bijuterii si obiecte de arta evaluate de 62.000 de lei.