Premierul Ungariei, Viktor Orban, i-a urat presedintelui UDMR, Kelemen Hunor, "mult succes in alegerile prezidentiale din Romania", anunta liderul Uniunii. Kelemen Hunor s-a intalnit astazi, la Budapesta, cu premierul ungar Viktor Orban, cu care a discutat "despre alegerile prezidentiale din Romania si despre intarirea relatiilor dintre FIDESZ si UDMR". Kelemen Hunor este candidatul UDMR la presedintia Romaniei, dar si PPMT si-a desemnat un candidat la alegerile prezidentiale - Szilagyi Zsolt, vicepresedintele formatiunii si seful de cabinet al europarlamentarului FIDESZ Laszlo Tokes. Publicatia Maszol.ro scrie, citand surse politice, ca Viktor Orban este impotriva deciziei Partidului Popular Maghiar din Transilvania de a avea propriul candidat la prezidentiale.

Kelemen Hunor si Viktor OrbanFoto: UDMR.ro

Kelemen Hunor, presedintele UDMR, anunta pe pagina sa de Facebook, pe site-ul personal si pe pagina de internet a UDMR ca s-a intalnit astazi, 14 august, la Budapesta, cu premierul Ungariei, Viktor Orban, care i-a urat "mult succes in alegerile prezidentiale din Romania".

"Orban Viktor a mai spus ca se asteapta la cresterea importantei comunitatii maghiare in politica interna romaneasca, precum si la asezarea pe baze mai rationale a relatiilor ungaro-romane", anunta liderul UDMR.

In cadrul intrevederii, care s-a desfasurat in cladirea Parlamentului Ungariei, Kelemen Hunor a declarat ca "in aceasta perioada, intreaga Romanie este atenta. De aceea, suntem in masura sa prezentam unui public mai larg aspiratiile si interesele comunitatii maghiare din Transilvania. Acesta este, pentru noi, cel mai bun prilej de a spune cine suntem si ce dorim. Trebuie sa spunem majoritatii romanesti ca noi, maghiarii, suntem cetateni ai acestei tari care muncim, platim impozite si cream valori, dar avem propriile noastre traditii, valori si interese. Este important sa avem propriul nostru candidat si datorita faptului ca, printre politicienii romani si partidele romanesti, nu exista niciunul care sa ofere solutii adecvate pentru problemele specifice ale maghiarilor din Transilvania".

Liderul UDMR a sustinut ca nu este posibil ca, in primul tur ale alegerilor prezidentiale, maghiarii din Transilvania sa sprijine un candidat roman. "Prin demersul nostru unit, exista chiar posibilitatea ca noi sa decidem, in al doilea tur de scrutin, cine va fi presedintele Romanieisi cum vom trai in urmatorii cinci ani. Asadar, alegerile prezidentiale constituie un bun prilej si pentru a demonstra forta comunitatii noastre", a afirmat Kelemen Hunor. In cadrul discutiilor, cei doi "au cazut de acord sa continue intarirea legaturilor dintre FIDESZ si UDMR", se arata pe site-ul lui Kelemen Hunor.

Tot astazi, publicatia Maszol.ro scrie, citand surse politice, ca premierul ungar Viktor Orban este impotriva deciziei Partidului Popular Maghiar din Transilvania de a avea propriul candidat la alegerile prezidentiale. Potrivit informatiilor Maszol.ro, Viktor Orban le-ar fi comunicat liderilor PPMT, la Tusnad, ca nu sprijina decizia lor de a avea candidat la alegerile prezidentiale din Romania si in acest sens i-ar fi amenintat inclusiv cu taierea unor finantari.

UDMR a decis in urma cu o luna, pe 17 iulie, ca presedintele Uniunii, Kelemen Hunor, sa candideze la presedintie. Luni, 11 august 2014, Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR) a inceput campania de strangere a semnaturilor necesare pentru depunerea candidaturii lui Kelemen Hunor la alegerile prezidentiale. Secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, a declarat ca cele minimum 200.000 de semnaturi vor fi inregistrate pana la data de 23 septembrie, scrie Agerpres.

PPMT are propriul candida la presedintie: Szilagyi Zsolt

Si Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a decis sa participe la alegerile prezidentiale 2014, cu un candidat propriu. Formatiunea a anuntat pe 10 august ca l-a desemnat drept candidat pe Szilagyi Zsolt, vicepresedinte al formatiunii si seful de cabinet al europarlamentarului FIDESZ Tokes Laszlo, potrivit Agerpres.

Presedintele PPMT, Toro T. Tibor, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca alegerile prezidentiale din Romania sunt extrem de importante pentru comunitatea maghiara, pentru a-si face cunoscute dezideratele privind autonomia, asteptarile pe care le au maghiarii de la statul roman pentru a fi cetateni loiali sau cum vede comunitatea maghiara Romania urmatorilor ani.

Toro T Tibor a afirmat ca toti candidatii UDMR din '96 pana in prezent, "de la Gyorgy Frunda la Kelemen Hunor", nu si-au facut datoria bine. "Din '96 incoace, la fiecare alegeri prezidentiale, maghiarii au candidat propriu, dar, facand o analiza foarte atenta a prestatiei acestor candidati, niciun candidat maghiar nu si-a facut pana acum datoria asa cum trebuie. Nu a vorbit de acele deziderate strategice ale comunitatii maghiare, drept rezultat nici nu am reusit sa provocam o dezbatere in fond despre solutiile noastre, si anume autonomiile comunitare, cum vedem noi pe termen lung relatia dintre majoritate si minoritate, respectiv ce solutii europene propunem noi pentru o constructie moderna, europeana a statului roman in care si noi sa ne simtim acasa si sa putem sa fim loiali cu buna credinta catre statul roman", a declarat Toro T Tibor, citat de Agerpres.

Acesta a explicat ca PPMT a decis sa isi lanseze propriul candidat la prezidentiale pentru ca "tare mi-e teama ca nici cu aceasta ocazie (...) presedintele Uniunii nu-si va face treaba, pentru ca este influentat de realitati de politica actuala, de o relatie foarte stransa cu partidul majoritar de guvernamant actual, o relatie cu actualul premier, care este si candidatul stangii. Deci, noi suntem convinsi ca nu-si va face treaba asa cum trebuie si acesta a fost un motiv in plus pentru care am decis sa avem un candidat propriu", relateaza agentia de presa citata.

Toro T Tibor a declarat ca statul roman trebuie sa fie atent la solutiile propuse de comunitatea maghiara, facand referire la "constructia europeana a autonomiilor". Potrivit acestuia, daca solutiile si dezbaterile politice nu dau rezultate, comunitatea se poate radicaliza si se poate ajunge "la nesupunere civica", despre care a spus ca este "un instrument democratic".

La conferinta de presa de duminica, 10 august, a vorbit si candidatul PPMT la prezidentiale, Szilagyi Zsolt. Acesta a spus ca este "oradean, pe jumatate secui", si a precizat ca perioada strangerii de semnaturi va fi cea mai dificila. Szilagyi Zsolt a spus ca se vor folosi de mijloacele "specifice campaniei", ca sa mobilizeze nu doar maghiarii, ci si "partenerii strategici", romanii din Transilvania, relateaza Agerpres.

Potrivit agentiei de presa, Szilagyi Zsolt are 46 de ani, este licentiat in politologie la Budapesta si a fost cel mai tanar deputat in Parlamentul Romaniei in 1990, cand a fost ales deputat la 21 de ani din partea UDMR. A fost parlamentar din partea UDMR timp de 14 ani, in 2004 a parasit Uniunea, a devenit profesor de politologie la Universitatea Partium din Oradea, iar din 2007 conduce biroul de la Bruxelles al europarlamentarului Tokes Laszlo.

Citeste si: