Agentia Nationala de Integritate (ANI) il acuza pe deputatul PMP Marin Anton de incompatibilitate, aratand intr-un comunicat ca demnitarul a avut concomitent si functia de titular al unei intreprinderi individuale. Marin Anton a fost aled deputat pe listele PNL in decembrie 2012, dar in 2014 a demisionat din partid si s-a alaturat PMP. El a devenit vicepresedinte al PMP si seful organizatiei judetene Giurgiu. Marin Anton este un apropiat al Elenei Udrea, care a militat pentru venirea sa in PMP, in ciuda opozitiei unor membri. Anton a declarat ca va ataca in instanta decizia ANI, sustinand ca este nejustificata si o chestiune de interpretare a legii.

Marin Anton (foto arhiva)Foto: Agerpres

Adrian Papahagi si-a dat chiar demisia din PMP din cauza racolarii lui Marin Anton, intelectualul clujean denuntand venirea in partid a unor figuri controversate.

Agentia Nationala de Integritate sustine ca, in perioada 20 decembrie 2012 - 23 iulie 2013, Marin Anton a detinut, simultan, atat functia de deputat, cat si calitatea de titular intreprindere individuala in cadrul ANTON D. MARIN INTREPRINDERE INDIVIDUALA. Astfel, deputatul nu a respectat dispozitiile art. 82, alin. (1), lit. e) din Legea nr. 161/2003, potrivit carora "calitatea de deputat este incompatibila cu calitatea de comerciant persoana fizica".

ANI arata ca deputatul a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, in exercitarea dreptului la aparare.

Daca verdictul ANI va fi confirmat in justitie, atunci Marin Anton va pierde dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii.

  • Deputatul Marin Anton: Voi ataca in instanta decizia de incompatibilitate data de ANI

Deputatul Marin Anton, vicepresedinte al Partidului Miscarea Populara (PMP), a declarat miercuri ca va ataca in instanta decizia Agentiei Nationale de Integritate (ANI) prin care a fost declarat incompatibil, sustinand ca este nejustificata si o chestiune de interpretare a legii, informeaza Agerpres.

"O sa merg in justitie si o sa-mi cer dreptatea, pentru ca eu cred ca am dreptate. Spun asta, pentru ca eu nu am fost parlamentar inainte de 2012. Intr-adevar, intreprinderea individuala 'Marin Anton' functiona. Toate demersurile pentru lichidarea ei au durat destula vreme, dar pot demonstra ca, imediat ce am inceput mandatul de deputat, am inceput si demersurile pentru lichidarea intreprinderii. Asta am spus si la ANI cand mi s-a cerut", a declarat deputatul la sediul PMP.

Marian Anton a adaugat ca nu se astepta la o astfel de decizie a ANI.

"Am facut tot ce s-a putut din punct de vedere legal pentru a nu fi in incompatibilitate. Faptul ca demersurile legale au durat atat de mult, nu-i vina mea. Pentru ca ANI, daca lua in considerare momentul cand a inceput demersul de lichidare a societatii, exact la inceputul mandatului de deputat, era totul in regula. La momentul cand am depus la ANI punctul de vedere, cu multa vreme in urma, am crezut ca toate lucrurile sunt clare si conteaza foarte mult cand ai inceput demersul, nu momentul cand ai terminat demersul. 23 iulie 2013 este momentul in care s-a lichidat societatea, cel in care la ANAF a fost lichidata societatea. Demersurile au durat sase luni si momentul in care a parut decizia la ANAF ca societatea a fost lichidata din punct de vedere fiscal este momentul 23 iulie 2013", a mai declarat deputatul.

Anton a precizat ca ar fi trebuit sa inceapa demersurile de lichidare a societatii sale cu sase luni inainte de a-si depune candidatura, dar nu a facut acest lucru pentru ca nu stia sigur daca va candida.

"Nu uitati ca eu am fost si secretar de stat si legea cu care am venit acum in contradictie a fost statutul parlamentarului. Decizia ANI are la baza o anumita argumentatie, nu pot sa o comentez ca nefondata. Eu cred ca este nejustificata, motiv pentru care ma voi duce in justitie si imi voi apara drepturile", a mai precizat deputatul.

Marin Anton nu a dorit sa comenteze solicitarea colegului sau de partid Cristian Preda, care i-a solicitat demisia din PMP.

"Nu demisionez din partid. Pana la urma, a fost o intreprindere individuala, nu am motive sa demisionez din partid. A fost functionala, a functionat si inainte de 2008, a fost si in declaratia mea de avere, nu a fost niciun secret pentru nimeni. Nu am facut afaceri cu statul. E o problema doar de interpretare din punctul meu de vedere. In momentul in care am aflat ca intru in contradictie cu statutul parlamentarului, am inceput demersul de lichidare a societatii", a explicat deputatul.

In cazul in care justitia nu-i va da dreptate, a adaugat Anton, o sa fie sanctionat de lege ca vreme de trei ani sa nu ocupe o functie publica.

"Nu ma omoara faptul ca nu pot ocupa o functie publica. Pot munci in continuare la partid, nu vin in contradictie cu partidul. Daca partidul imi cere in schimb sa-mi dau demisia, imi dau demisia", a subliniat deputatul.