Premierul Victor Ponta a declarat marti ca va face pana la sfarsitul lunii august noi propuneri pentru functiile de ministri la Cultura si Buget, pe care presedintele Traian Basescu nu le mai poate respinge, astfel ca se gandeste sa ii faca acestuia "o surpriza".

"La sfarsitul lunii august o sa discut si cu cei de la UDMR daca fac o noua propunere la Cultura. De asemenea, noi vom face o noua propunere la Buget pana la sfarsitul lunii august. Si, de data aceasta, din fericire, domnul Basescu nu mai poate sa refuze. Ma gandesc sa-i fac o surpriza placuta" a spus Ponta.

Presedintele Traian Basescu a anuntat saptamana trecuta ca a respins propunerile ca Rozalia Biro sa ocupe portofoliul Culturii, iar Claudiu Manda pe cel al Bugetului.

Ponta: Romania si Republica Moldova trebuie sa devina independente din punct de vedere energetic

Premierul Victor Ponta a afirmat marti, pe Aerodromul Tuzla, dupa ce a vizitat platforma maritima Ocean Endeavor cu care companiile ExxonMobil si Petrom efectueaza foraje de explorare pentru zacamintele de gaze natural in zona romaneasca de ape adanci a Marii Negre, ca Romania si Republica Moldova trebuie sa fie peste 'trei-patru ani' cat mai putin dependente de importurile de gaze.

"Probabil pana la sfarsitul anului vom sti daca resursele energetice de gaze naturale descoperite pe platforma continentala a Marii Negre sunt intr-adevar semnificative pentru ca Romania are nevoie sa fie independenta energetic, din doua motive.

In primul rand pentru ca, evident politic, cel putin pe termen scurt si mediu, daca nu chiar lung, relatiile economice cu Rusia vor fi din ce in ce mai proaste. E foarte clar acum acest lucru. Deci sa putem sa ne asiguram din resursele noastre proprii gazele necesare e un obiectiv strategic fundamental.

In al doilea rand pentru ca pe 27 merg cu domnul ministru Nicolescu (Razvan Nicolescu, ministru delegat pentru Energie n.r.) la Chisinau, dam drumul la gazoduct, dar trebuie sa avem si gaze ca sa punem pe gazoductul spre Moldova, ori noi avem obligatia, in cativa ani de acum acolo, sa ne gandim la independenta energetica pentru Romania si Moldova. Din acest punct de vedere investitiile pe care le fac Petrom si Exxon sunt esentiale pentru noi. Numai in acest perimetru vor fi investitii de peste un miliard de dolari", a declarat Ponta, citat de Agerpres.

Primul-ministru a mai spus ca in urma acordului semnat de Petrom si Exxon cu Transgaz exista garantia ca imediat ce va incepe exploatarea resurselor descoperite, acestea vor intra in sistemul national de transport si primii beneficiari vor fi Romania si Republica Moldova.

'Deci nu pot decat sa-mi doresc sa se confirme vestile bune legate de prospectiuni si spun ca este un mesaj extrem de important atunci cand companii atat de mari la nivel mondial investesc multi bani. Inseamna ca exista incredere in Romania si ca pe termen foarte scurt, trei-patru ani, noi si Republica Moldova, sa fim cat mai putin dependenti, de orice importuri de gaze¬,a adaugat Victor Ponta.