Liderul partidului de extrema dreapta Jobbik din Ungaria, Vona Gabor, a declarat joi, in timpul unei prelegeri sustinute la tabara de vara de la Borzont, in judetul Harghita, ca autonomia secuilor este un obiectiv care se va realiza, mai devreme sau mai tarziu, orice ar face statul roman, relateaza Agerpres.

Gabor VonaFoto: Jobbik

"Eu cred ca autonomia secuilor este un obiectiv care, statul roman orice ar face, si sunt ferm convins de asta, deci statul roman orice ar face, mai devreme sau mai tarziu se va realiza, nu vor putea sa il opreasca. Sunt sigur ca vreuna dintre etapele istoriei va crea aceasta posibilitate, asa ca si statul roman ar face mai bine sa nu incerce sa puna piedici prin diferite actiuni, ci mai degraba sa-si reconsidere pozitia, deoarece va fi o autonomie a secuilor", a declarat Vona Gabor, in aplauzele celor aproximativ 150 de spectatori.

Presedintele Jobbik a adaugat ca partidul pe care-l conduce a fost acuzat de mai multe ori ca este impotriva romanilor, dar el nu a negat niciodata faptul ca unul dintre telurile formatiunii sale este autonomia tinutului secuiesc. "De multe ori am fost acuzati ca suntem impotriva romanilor, dar nu am negat niciodata si nici nu vom nega faptul ca unul dintre telurile noastre in politica este autonomia tinutului secuiesc, autodeterminarea, imbunatatirea relatiilor cu maghiarii din Ardeal si sa nu se astepte nimeni sa renuntam la ele", a spus Vona Gabor.

Acesta le-a transmis celor prezenti la dezbaterea cu tema "Viitorul maghiarilor in pragul unei noi ordini mondiale" ca inainte sa vina in Romania a fost informat de cineva ca este acuzat de incalcari ale legislatiei in tara noastra, pentru care ar risca pana la 20 ani de inchisoare, si a incercat sa se informeze de la autoritatile competente, de la Ministerul de Externe pana la Ambasada Romaniei la Budapesta, dar cum nimeni nu i-a dat vreun raspuns a decis sa participe la tabara din Harghita.

Vona Gabor s-a aflat anul trecut in centrul unui scandal dupa ce, tot la tabara de la Borzont, a spus ca partidul pe care-l conduce va apara drepturile maghiarilor din Transilvania, pentru care isi va asuma responsabilitatea unui conflict cu Romania si l-a acuzat pe premierul Viktor Orban ca nu a ridicat in cadrul forurilor internationale chestiunile privind tratatul de pace de la Trianon din 1920 si autonomia secuilor.

In luna martie a acestui an, Ministerul Afacerilor Interne a anuntat instituirea masurii nepermiterii intrarii pe teritoriul Romaniei a unor cetateni unguri, care desfasoara in tara noastra activitati cu caracter extremist in favoarea organizatiilor Noua Garda Ungara, ""Miscarea Tinerilor din cele 64 de comitate"", Oastea Haiducilor si Jobbik, solicitand, totodata, instantei competente declararea acestora ca indezirabili. Printre cei care au primit interdictie sa intre pe teritoriul Romaniei s-a numarat si deputatul Jobbik Szavay Istvan, cel care participa, de obicei, alaturi de Vona Gabor la dezbaterea din tabara de la Borzont. In acest an, in locul lui Szavay Istvan a participat la dezbatere un alt deputat Jobbik, Gyongyosi Marton.

Vona Gabor este si initiatorul Garzii Maghiare, organizatie scoasa in afara legii de Justitia din Ungaria in anul 2009.

Tabara Tineretului Maghiar Ardelean (EMI) a ajuns la a zecea editie si are ca motto: "Ce nu lasam va ramane al nostru pentru totdeauna". La tabara participa, potrivit organizatorilor, aproximativ 500 de persoane, maghiari din Romania, dar si din Ungaria, Ucraina, Serbia, Germania sau Australia.

Presedintele EMI, Soos Sandor, a declarat ca Tineretul Jobbik a organizat transportul cu autobuzele a 100 de persoane din Ungaria, care participa la tabara. Multi dintre ei poarta tricouri sau steaguri cu insemnele Jobbik , uniforme ale Garzii Maghiare, dar si steagul lui Arpad, folosit de organizatia "Garda Maghiara".

In acest an, tabara nu a mai fost finantata de primarii sau Consiliul Judetean Harghita, asa cum s-a intamplat in anii precedenti, organizatorii sustinand ca principalii finantatori au fost participantii la tabara care au achitat o taxa, in schimbul careia se asigura pentru cinci zile spatiul de cort si participarea la programe si concerte.