Europarlamentarul Monica Macovei, care si-a anuntat candidatura la presedintie in urma cu cateva zile, afirma nu are "o problema" cu exploatarea de la Rosia Montana, insa ca este impotriva companiei Rosia Montana Gold Corporation. In ceea ce priveste gazele de sist, Macovei a raspuns, la Adevarul Live, ca mai are nevoie de expertiza intrucat, tehnic, nu a inteles pericolul fracturarii hidraulice, si spune ca oamenii trebuie sa beneficieze de bogatiile subsolului, atat timp ca este in siguranta.

Monica Macovei si-a lansat candidatura la prezidentialeFoto: Captura macoveipresedinte.ro

Raspunzand unei intrebari de la un cititor, Macovei a afirmat ca este "pentru" unirea cu Republica Moldova, insa ca aceasta trebuie facuta atunci cand se poate.

Ea spune ca va face demersuri pentru recuperarea tezaurului daca va ajunge presedinte.

Ce spune Monica Macovei

Despre exploatarea cu cianuri de la Rosia Montana: "Sunt impotriva Rosia Montana Gold Corporation. S-au facut multe ilegalitati. N-am o problema cu exploatarea. Singur, stim ca aurul nu se duce la BNR. Probelma este sa-l exploatezi fara sa pui viata omenilor in pericol. Nimic nu e mai presus decat viata".

Despre gazele de sist: "Tehnic, inca nu am inteles pericolul atunci cand faci fractura hidraulica, ce alte substante mai intra. Mai am nevoie de expertiza. Ma gandesc de multi ani la o solutie. Bogatiile subsolului sunt ale noastre: fie ale noastre, ale poporului, fie ale tale daca le gasim la tine in curte. Oamenii dintr-o tara, plus proprietarul, sa beneficieze din acest profit. Eu ma refer la exploatarea care este in siguranta pentru oameni. Nu vreau sa le spun oamenilor sa-si dea viata pe bani."

Despre unirea cu Republica Moldova: "Sunt pentru unirea cu Republica Moldova, insa trebuie sa o facem atunci cand se poate."

Despre politica externa: "Romania trebuie sa ramana in UE si sa adanceasca cat mai mult parteneriatul cu NATO si cu SUA. Cu vestul. Romania trebuie sa ramana in directia vest, nu sa se duca spre est. Am temeri pentu tara, cu aceste teme incerte spuse de Guvernul Ponta cu privire la Rusia si China. Trebuie sa ne cistigam independenta energetica, chiar daca vom consuma mai putin. Nu putem sa traim la nesfarsit cu acest santaj rusesc. Nu ne curge gaz rusesc prin vene. Trebuie sa fim foarte clar, sigur ca trebuie sa negociem, dar trebuie sa ramanem spre vest."

Despre Transnistria: "Transnistria este cea cu care santajeaza tot timpul Rusia. Populatia este cam 30% moldoveneasca, 30% rusi, 30% ucrainieni si 10% alte nationalitati. N-a recunoscut nimeni aceasta Republica, s-a autodeclarat Republica dupa razboiul din 1991, iar la granita sunt soldati cu kalasnikovul. dar ace parte din teritoriul Republicii Moldova."