Traian Basescu a semnat lista pentru sustinerea candidaturii lui Cristian Diaconescu la presedintia Romaniei, a declarat luni, pentru B1 TV, candidatul PMP, dupa ce s-a intalnit la Palatul Cotroceni cu seful statului.

Cristian Diaconescu la IasiFoto: Hotnews

Diaconescu a precizat ca programul sau prevede "continuitatea fata de programul de tara sprijinit si aparat" de Traian Basescu, iar printre punctele esentiale figureaza democratia, statul de drept si independenta justitiei.

"Sunt convins ca trebuie ca astazi partidele politice, candidatii la presedintia Romaniei sa isi ia angajamente ferme in fata societatii ca incidentele din vara anului 2012, martea neagra, atitudinea politicienilor, care spun ca vor sa preia politic sistemul judiciar, vor fi contracarate. Aceste garantii care intarzie trebuie neaparat prezentate in spatiul public pentru ca oamenii sa stie la ce sa se astepte de la cei care doresc sa ocupe scaunul de la Cotroceni", a spus Cristian Diaconescu, intr-o interventie telefonica la televiziunea B1 TV.

Acesta a notat ca sistemul judiciar a inceput sa functioneze, "dar fara sprijin si protectie fata de atacurile din zona politico-mafiota" aceste rezultate ar putea ramane "singulare iar Romania sa se intoarca pe un cu totul alt curs pe care niciunul dintre cetateni nu il doreste", respectiv riscul de a reveni la un "un stat post-sovietic" guvernat de retele informale.

In opinia sa, acest risc este "foarte mare" si este "intretinut de oameni cu resurse financiare foarte mari si de interese din tara si din afara foarte mari".

El a criticat, in acest context, "lentoare reactiei" Guvernului in fata crizei generate de prabusirea avionului Boeing 777 in estul Ucrainei, pe care a calificat-o drept "inexplicabila", in conditiile in care presedintele Traian Basescu a vorbit "din prima zi" despre o "agresiune".

Cristian Diaconescu a aratat ca "rezervele" guvernului in acest caz sunt constatate si pe plan international, atunci cand "apar discutii despre sanctiuni la adresa Rusiei".

Toate aceste rezerve nu cred ca sunt datorate neatentiei", a spus candidatul PMP, care a aratat ca "exista si o preocupare internationala datorita acestei diferente de abordare intre Palatul Cotroceni si guvern".