Candidatul PMP la prezidentiale Cristian Diaconescu a reactionat, sambata, la Baile Tusnad, la declaratiile premierului ungar Viktor Orban, afirmand ca nu partea romana a fost cea care sa initieze vreun gest care sa lezeze demnitatea statului ungar si ca "initiativa" a venit de la Budapesta.

Cristian Diaconescu declarat, sambata, la Baile Tusnad, unde a avut o intalnire cu simpatizantii Miscarii Populare, ca partea romana nu a initiat niciodata vreun gest care sa lezeze interesele si demnitatea statului ungar, transmite Mediafax.

"Este o problema importanta ca orice proiect in relatia bilaterala romano-ungara sa-l tratam prin prisma unui respect reciproc, pe care ni-l datoram ca state si ca popoare care locuim in aceeasi vecinatate de mii de ani. Si, din acest punct de vedere, nu partea romana a fost cea care a initiat vreun gest care sa lezeze interesele si demnitatea statului ungar, nimeni din autoritatea statului roman nu a tratat cu lispa de respect poporul ungar si colegii nostri din Ungaria. Din pacate, initiativa a venit de la Budapesta si de la politicienii de la Budapesta, din aceasta perspectiva. Sunt convins ca linia politica a autoritatilor de la Bucuresti va ramane aceeasi, pentru ca pornind de la respect putem pune bazele unor proiecte de colaborare si respect intre cele doua tari", a sustinut Cristian Diaconescu.

El a mai spus ca, indiferent care sunt optiunile geopolitice ale Budapestei, din punctul de vedere a autoritatilor de la Bucuresti "axa Moscova - Budapesta nu va trece prin nicio regiune a Romaniei vreodata", adaugand ca "acest lucru trebuie clar inteles si nu exista nicio alta varianta de compromis".

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a spus, sambata, la Baile Tusnad, ca este nevoie de respect in relatiile romano-ungare, sustinand ca daca el nu a facut nicio declaratie lipsita de respect la adresa natiunii romane, din partea statului roman astfel de afirmatii au curs cu "duiumul".

"Ma laud cu asta si toata comunitatea nationala se poate mandri ca in ultimii doi ani nu a fost nicio declaratie a premierului Ungariei care sa nu dea respectul cuvenit presedintelui, premierului si natiunii romane. Dar din partea romana declaratiile care nu trateaza cu respect maghiarii din Romania, statul maghiar, natiunea maghiara sunt cu duiumul", a spus Viktor Orban la Universitatea de vara "Tusvanyos" de la Baile Tusnad.