Premierul Victor Ponta a declarat, dupa ce marti a prezentat un material al Guvernului cu un infografic publicat anterior de Ziarul Financiar, dar nu a citat sursa graficului, ca este important ca Guvernul a pus date corecte la dispozitia publicului si ca, daca este vreo greseala, Executivul isi cere scuze, transmite Mediafax.

Captura site ZFFoto: Ziarul Financiar

UPDATE: Premierul a mai declarat miercuri, in debutul sedintei de guvern: "Am aflat ca am plagiat un grafic de la un ziar care l-a plagiat de la Ministerul de Finante. Deci, e caz grav deja. Ma rog, pentru cei care au mintea la ei, vor vedea foarte clar toate datele si important este, dincolo de disputa noastra, uneori ridicola, important este ca toate datele economice arata un potential al Romaniei".

Marti seara, premierul Victor Ponta a folosit, in prezentarea acelui material, reprezentand bilantul la doi ani de activitate, un infografic publicat de Ziarul Financiar pe 9 iulie 2014, care ilustreaza scaderea randamentelor la titlurile de stat in lei, fara sa citeze insa sursa infograficului.

Miercuri, la solicitarea jurnalistilor de a explica de ce a folosit infograficul fara sa citeze sursa, respectiv Ziarul Financiar, premierul a afirmat ca importanta este corectitudinea datelor prezentate.

"Acum, orice facem, tot nu-i bine! Ca nu punem date... am pus toate datele la dispozitie, tot nu-i bine! Eu cred ca mi-am facut datoria sa explic cum stam din punct de vedere economic, financiar si bugetar. Daca e vreo greseala, sigur ca da, ne cerem scuze, dar eu cred ca datele care sunt la dispozitie - si important e ca nu sunt gresite acele date - au dovedit faptul ca putem sa introducem masura reducerii contributiilor de asigurari sociale, sa o facem sustenabila", a spus Ponta.

Datele prezentate in infografic arata evolutia randamentelor medii la titlturile de stat in lei.

Ziarul Financiar a precizat ca sursa datelor este mfinante.ro, de unde ar fi putut si specialistii premierului Ponta sa culeaga aceste date si sa-si realizeze propriul infografic, cum a fost cazul cu celelalte date macroeconomice prezentate marti de seful Executivului.