Presedintele PNL si candidatul partidului la alegerile prezidentiale, Klaus Iohannis, arata, marti, intr-un comunicat, ca a urmarit "cu atentie desfasurarea evenimentelor dupa catastrofa aviatica din Ucraina si reactiile politice din capitalele europene si SUA." Iohannis este de parere ca "Cred ca responsabilitatea asigurarii conditiilor pentru desfasurarea unei anchete credibile apartine Federatiei Ruse. Tot acesteia ii apartine si responsabilitatea identificarii unei solutii la problema de fond ucraineana. Ambele aspecte denota o problema de comportament a Rusiei pe scena globala si ambele merita egala consideratie si solutionare."

Klaus IohannisFoto: Agerpres

"Cu privire la pierderile de vieti omenesti si drama prin care trec familiile victimelor, cuvintele sunt insuficiente pentru a descrie o astfel de tragedie. Nimic, niciun scop politic, nicio circumstanta de fapt si nicio o eroare umana nu justifica ceea ce s-a intamplat", continua Iohannis.

Candidatul PNL la prezidentiale mai spune ca "Am remarcat pozitiile coordonate ale partenerilor europeni si transatlantici in privinta instituirii de noi sanctiuni in cazul in care Federatia Rusa continua sa limiteze eforturile investigatorilor. Cred ca responsabilitatea asigurarii conditiilor pentru desfasurarea unei anchete credibile apartine Federatiei Ruse. Tot acesteia ii apartine si responsabilitatea identificarii unei solutii la problema de fond ucraineana. Ambele aspecte denota o problema de comportament a Rusiei pe scena globala si ambele merita egala consideratie si solutionare."

"Constat si lipsa unei pozitii clare la nivelul Uniunii Europene pe tema tragediei din Ucraina. Problema este intr-adevar mult mai complexa, iar UE nu este in campanie electorala pentru a-si permite sa arunce cuvinte. Cu toate acestea, trebuie sa existe si o linie rosie, dincolo de care nu putem accepta compromisuri. O discutie va fi necesara la Bruxelles cu privire la rolul Uniunii, in ce masura poate UE sa asigure siguranta cetatenilor sai. Sau Uniunea este in realitate doar un instrument economic? O doza de realism este necesara in acest moment", continua Klaus Iohannis.

De asemenea, candidatul PNL la prezidentiale mai arata ca "Ma preocupa in egala masura conflictul palestiniano-israelian si evolutia militara din Gaza. Nu cred ca este suficienta deplasarea in zona a Secretarului General al ONU, Ban Ki-moon, si a Secretarului de Stat american John Kerry, daca partile nu vor sa ajunga la o intelegere cu privire la fondul problemelor. Ceea ce ma ingrijoreaza insa si mai tare este posibilul import al conflictului in Europa. Demonstratiile de sprijin, riscul polarizarii intre sustinatorii celor doua tabere, respectiv al radicalizarii acestora, este un risc real. Tendintele de radicalizare islamista, deja accentuate de conflictul sirian, curentul anti-semit, sunt la fel de periculoase ca si intoleranta fata de musulmani. Vorbim de tendinte ingrijoratoare, recunoscute ca atare in unele capitale europene. Chiar daca aceasta discutie nu a ajuns deocamdata la noi, nu ne scuteste nimeni de aceste riscuri, iar Romania trebuie sa fie pregatita pentru a face fata unor astfel de situatii."