Delegatia Permanenta a Partidului National Liberal se reuneste luni intr-o sedinta cruciala pentru a stabili numele candidatului formatiunii la alegerile prezidentiale - Crin Antonescu sau Klaus Johannis. Sedinta de maine este precedata, duminica seara, de o sedinta pregatitoare a conducerii PNL. Decizia privind desemnarea candidatului urmeaza sa fie luata pe baza rezultatelor sondajului pentru prezidentiabilul PNL, ale carui rezultate, pe surse, au fost publicate duminica de siteul Stiripesurse.ro. Sondajul il arata favorit clar pe Klaus Iohannis, cu aproximativ 70%, fata de doar 30% Crin Antonescu. Fostul presedinte al liberalilor a declarat insa duminica, la B1 Tv, ca nu intentioneaza sa participe la intalnirea de duminica seara cu Klaus Johannis in cadrul careia ar urma sa fie prezentate rezultatele sondajului realizat in partid: "Nu am de ce sa fac azi analiza pe sondaje", a spus Crin Antonescu.

Crin Antonescu si Klaus Iohannis la Congresul PNLFoto: Hotnews

Pe 28 iunie, in cadrul Congresului PNL, Klaus Iohannis si Crin Antonescu au fost propusi pentru cursa prezidentiala. Reuniunea trebuia sa voteze o rezolutie cu privire la candidatul PNL la alegerile prezidentiale, insa Klaus Iohannis a retras acest document, iar presedintele de onoare al liberalilor, Mircea Ionescu-Quintus, a anuntat ca Delegatia Permanenta a partidului va alege candidatul liberalilor la presedintiale.

La acea data, majoritatea organizatiilor judetene liberale anuntau ca il sustin pentru cursa prezidentiala pe Klaus Iohannis. De asemenea, multi lideri PNL doreau ca fostul presedinte al partidului, Crin Antonescu, sa fie inclus in cercetarile sociologice pentru desemnarea candidatului comun PNL-PDL la prezidentiale.

Recent, fostul presedinte al PNL, Crin Antonescu, afirma ca este convins ca el este cel mai potrivit candidat al dreptei la functia de presedinte al Romaniei. El a declarat ca lupta pentru desemnarea candidatului dreptei la sefia statului este deschisa si ca actualul lider al PNL, Klaus Iohannis, "nu a fost nicio zi candidat la presedintie", iar Catalin Predoiu este "un candidat foarte serios". Antonescu sustine ca va solicita congresului comun PNL-PDL, care se va intruni pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidentiale, sa se voteze deschis.

Pe 26 iulie, liberalii se reunesc in congres extraordinar pentru aprobarea statutului partidului care va rezulta din fuziunea PNL-PDL si aprobarea protocolului politic. Candidatul comun al PNL-PDL la alegerile prezidentiale ar urma sa fie anuntat pe 4-5 august, potrivit presedintelui PDL, Vasile Blaga. El a precizat ca la alegerile prezidentiale cele doua partide vor candida ca o alianta electorala.

Crin Antonescu a anuntat, la sfarsitul lunii mai, dupa alegerile europarlamentare, ca renunta sa mai candideze la alegerile prezidentiale, dupa ce PNL a obtinut la europarlamentare un scor sub asteptari. El a demisionat atunci si din functia de presedinte al PNL si a cerut "dreptei unificate" sa desemneze cel mai bun candidat posibil.

La Congresul PNL din 28 iunie insa, Crin Antonescu s-a razgandit si a anuntat ca intra in cursa cu Klaus Iohannis pentru a fi desemnat candidatul partidului la alegeri.