Senatorul Biro Rozalia este propunerea UDMR pentru functiile de ministru al Culturii si vicepremier, a anuntat Kelemen Hunor, la finalul Consiliului Permanent al organizatiei, el precizand ca aceasta nominalizare se va afla pe masa premierului inainte de 1 august. Ea este anchetat de DNA pentru abuz in functie din 2012, dosar ce are la origine un raport al Agentiei Nationale de Integritate.

Rozalia BiroFoto: Agerpres

Cine este Rozalia Biro

Rozalia Biro are 49 de ani, iar in 2012 a fost aleasa senator intr-un colegiu din judetul Bihor in care majoritatea populatiei este de etnie maghiara, dupa ce in perioada 2004-2012 a fost viceprimar al municipiului Oradea, noteaza Mediafax.

Din anul 2007 este presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali, fiind aleasa atunci in locul avocatului Frunda Gyorgy, iar din 2013 este si presedintele Organizatiei de Femei a UDMR.

Din anul 2012, Biro Rozalia este anchetata de DNA pentru abuz in functie, dosarul penal avand la origine un raport al ANI din 2011 care a acuzat-o de conflict de interese, pentru ca in 2006, pe cand era viceprimar al municipiului Oradea, dar si membru in Consiliul de Administratie al Fundatiei Partium, ce functioneaza pe langa UDMR Bihor, a aprobat inchirierea catre aceasta fundatie a unui imobil din centrul orasului.

Biro a atacat in justitie ANI si a cerut anularea raportului, dar in 2012 a pierdut procesul, astfel ca in prezent este cercetata intr-un dosar inca nefinalizat.

In 2010, cunoasterea deficitara a limbii romane a transformat-o pe Rozalia Biro in victima unei farse radiofonice, relateaza Mediafax.

Sunata in timpul unei emisiuni radio de catre un realizator care s-a recomandat a fi jurnalist la un post de televiziune ce intentioneaza sa faca o emisiune in Oradea "despre copiii bipezi", Biro, care raspundea de problemele sociale ale municipalitatii, a confundat bipezii cu cersetorii si a acceptat sa participe la emisiune.

Ea l-a asigurat insa pe realizator ca "majoritatea copiilor bipezi din Oradea provin din alte localitati" si ca pe strazile din municipiu abia daca pot fi gasiti "cativa", pentru ca Politia Comunitara i-a ridicat pe aproape toti ceilalti. Mai mult, Rozalia Biro, mama a doi copii, a spus ca nu are "niciun biped in familie".