Hegedus Csilla, in prezent secretar de stat la ministerul culturii si Biro Rozalia, presedinta Consiliului Reprezentativ al UDMR sunt principalele nume vehiculate pentru a-l inlocui pe Kelemen Hunor la ministerul culturii dupa 1 august, au declarat pentru HotNews.ro surse din Uniune. Rozalia Biro a confirmat pentru HotNews.ro ca ar fi una din variantele luate in discutie, dar a precizat ca nume ca Marko Bela sau Laszlo Borbely au prioritate la aceasta functie. Premierul Victor Ponta a declarat, luni seara, la Romania TV, ca si-ar dori ca UDMR sa nominalizeze o femeie pentru aceasta functie.

Rozalia Biro si Hegedus CsillaFoto: Colaj foto

Potrivit surselor HotNews.ro, Kelemen Hunor o sustine pe actualul secretar de stat la cultura, Hegedus Csilla in timp ce garda veche ar dori ca la cultura sa fie propusa senatoarea Biro Rozalia, presedintele CRU. "Discutii sunt de toate felurile. Da, s-a discutat si varianta aceasta" a declarat, pentru HotNews.ro, senatoarea de Bihor. Nunmele acesteia este vechiculat si ca potential candidat la presedintia Romaniei din partea UDMR, mai ales ca Hunor nu ar dori sa candideze deoarece se teme ca va lua sub 3% ceea ce i-ar afecta sansele de a obtine un nou mandat de presedinte al Uniunii, au mai declarat sursele citate.

Rozalia Biro a aratat, insa, ca fostul presedinte al UDMR Marko Bela sau vicepresedintele politic al Uniunii, Laszlo Borbely, au prioritate la postul de ministru al Culturii si viceprim-ministru. "In cazul in care altcineva din partid cu experienta mai vasta ar refuza aceasta functie - ma gandesc aici la domnul Marko Bela, la domnul Borbely - atunci, evident, vom analiza aceasta propunere, daca va fi (propunerea ca ea sa ocupe functia din Guvern - n.r.). Suntem o echipa si cand trebuie sa-ti asumi un rol, trebuie sa ti-l asumi", a spus Rozalia Biro.

“Am discutat cu domnul Kelemen despre faptul că-şi va înceta mandatul la 1 august, că urmează să-mi facă o propunere, este poziţia care le aparţine. Întotdeauna, şi cu PSD-ul am vorbit intern, aş vrea mai multe doamne în Guvern, pentru că s-a dovedit că acolo unde sunt doamne nu e doar profesionalism, e şi mai multă linişte”, a declarat luni seara premierul Victor Ponta, întrebat la RTV dacă există la acest moment o propunere pentru funcţia de ministru al Culturii în locul lui Kelemen Hunor. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că în discuţia de luni, de la Palatul Victoria, cu premierul Victor Ponta l-a informat pe acesta că Uniunea va face după 1 august nominalizarea pentru Ministerul Culturii, până la acea dată urmând ca el să ducă mai departe treburile curente ale instituţiei.