Premierul Victor Ponta a afirmat, in legatura cu discutia despre legea reducerii CAS de la Cotroceni facuta publica de Administratia Prezidentiala, ca nu termenul "MTO" (Medium Term Objective - Obiectivul bugetar pe termen mediu - n.r.) folosit de Traian Basescu i-a creat probleme, ci limba engleza a presedintelui. De asemenea, premierul a declarat ca presedintele facea "confuzii grave" si ca nu cunostea "abecedarul fiscal-bugetar". "Nu era cazul sa ii predau o lectie", a spus Ponta.

Foto:

"Domnul presedinte facea niste confuzii grave intre PIB si puncte procentuale de reducere a CAS, intre cat e produsul intern brut si care e influenta. Nu avea abecedarul fiscal-bugetar si nu era cazul sa ii predau o lectie in acest sens", a afirmat Ponta.

"Eu cred ca pentru crearea de locuri de munca si scoaterea muncii de la negru este un lucru f bun. Nu are legatura cu campania electorala", a mai spus premierul.

Intrebat despre termenul "MTO" care l-ar fi bagat "in ceata", Ponta a replicat ca accentul lui Basescu in limba engleza este cel care il baga totdeauna "in ceata".

"Stiam foarte bine care sunt obligatiile asumate de Romania prin Tratatul pe care Basescu l-a semnat, dupa parerea mea, impotriva intereselor Romaniei, insa limba engleza a domniei sale ma duce intotdeauna in confuzie, recunosc. Poate nu stiu eu destul de bine engleza sau poate are dansul un accent special", a afirmat Ponta.

Intrebat in continuare de jurnalisti daca poate defini MTO-ul, Ponta a raspuns, plecand, ca poate sa puna exact care sunt obligatiile Romaniei in baza Tratatului de Stabilitate si Crestere Economica, citeaza Mediafax.

"Nu are nicio treaba presedintele cu date si cifre concrete, este treaba Guvernului si Guvernul raspunde in fata Parlamentului", a spus Ponta.

Intrebat daca s-a pregatit pentru discutia de la Cotroceni, Ponta a raspuns ca pregatirea a fost la discutiile cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, precum si pentru Parlament, in fata presedintelui neexistand nicio obligatie deoarece activitatea economica si politica fiscal-bugetara reprezinta atributia Executivului care raspunde in fata Parlamentului.

"I-am spus presedintelui ca nu are in atributii sa verifice din punct de vedere contabil - asta este treaba Curtii de Conturi, a Parlamentului - si-a arogat niste drepturi pe care nu le are si, dincolo, de asta, i-am spus direct ca atunci cand a condus economia romaneasca in 2009-2011, ca atunci Guvernul Boc indeplinea sarcinile stabilite de presedinte, a fost cea mai mare catastrofa economico-sociala din Romania (...) I-am dus un document oficial pe care l-a ignorat, si anume nota de fundamentare a proiectului de lege", a spus Ponta.